Cat ne costa dezastrul din Educatie: Costul pe elev a crescut cu 160% in ultimii 13 ani

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 12:11
4178 citiri
Cat ne costa dezastrul din Educatie: Costul pe elev a crescut cu 160% in ultimii 13 ani
Foto: Arhiva Facebook/ Claudiu Nasui

Deputatul USR Claudiu Nasui explica, in contextul rezultatelor slabe obtinute de elevii romani la testarea PISA, cat ne costa dezastrul din Educatie. Asta in conditiile in care sindicalistii din invatamant sustin ca una dintre cauze este "subfinantarea educatiei".

Nasui subliniaza ca sumele cheltuite pe domeniul Educatie au crescut cu 112% in ultimii 13 ani, iar per elev cu 160%.

"Ultimele teste PISA sunt un dezastru care arata calitatea sistemului de educatie de stat.

44% dintre elevi nu inteleg ce citesc, adica sunt analfabeti functional. Romania este pe locul 47 din 79 de tari la aceste teste.

Cu toate ca invatamantul e a 3-a cea mai mare cheltuiala a statului roman, rezultatele sunt praf.

Sumele cheltuite pe educatie au crescut in ultimii 13 ani cu 112%, adica s-au peste dublat. In aceeasi perioada populatia scolara a scazut cu 18%. Deci cheltuiala per elev/student a crescut cu 160%", a scris deputatul USR pe contul sau de Facebook.

El puncteaza ca "dam din ce in ce mai multi bani pe o populatie scolara din ce in ce mai mica, ca sa avem rezultate din ce in ce mai proaste".

"Ar trebui sa fie clar ca avem o problema de sistem, iar problemele de sistem nu se rezolva aruncand mai multi bani in problema. Nu se rezolva nici zicand deja faimosul 'stati linistiti, avem de toate' sau 'va fi mai bine la anul'. Problemele de sistem se rezolva prin reforme reale", argumenteaza acesta.

Referitor la ce reforme ar trebui facute in tara noastra, Nasui sustine ca, in primul rand, ar trebui sa se revina la multe dintre prevederile legii 1/2011 a Educatiei.

"In al doilea rand, puterea trebuie mutata de la nivelul ministerului/inspectoratelor, unde se afla acum, la nivelul scolii. Cum? Prin desfiintarea inspectoratelor si acordarea de mai multa putere consiliilor de administratie din scoli. Adica descentralizare si depolitizare adevarata.

In al treilea rand, scolile private ar trebui sa poata fi deschise mai usor. Este un cosmar birocratic sa-ti deschizi o scoala in prezent. E mai usor sa infiintezi un spital decat o scoala.

Culmea, cine blocheaza procesul? Faimoasa agentie de stat care are in titlul ei cuvintele 'asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar'. Chiar asa se numeste 'Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar' - ARACIP", se mai arata in postarea deputatului.

Nasui sustine ca ARACIP blocheaza concurenta pe piata scolilor si evidentiaza ca fara reforme sistemul nu va merge mai bine.

"Cat de bine asigura ARACIP calitatea invatamantului? Vedem in testele PISA si in sumele tot mai mari pe care le toaca sistemul, dar agentia aceasta mai face un lucru: blocheaza concurenta pe piata scolilor. Am scris despre asta aici. Nu cumva sa vina un 'privat' sa arate ca poate oferi servicii mai bune decat statul.

Pana cand nu vom face reforme, nici sistemul nu va merge mai bine. Orice partid ar fi la putere, daca nu face reforme, nu va schimba nimic. Putem sa mai dublam inca o data banii cheltuiti pe educatie, tot degeaba, iar noi vom plati in continuare tone de taxe si impozite pentru un sistem falimentar din care scapa doar cei care isi permit sa plateasca si meditatii. De aceea, e important sa sustinem reforme reale: nu sunt usoare, dar sunt singura sansa sa ne facem bine".

Precizam ca si sindicalistii din invatamant au reactionat dupa publicarea rezultatelor la testele PISA: ei dau vina pe schimbarile legislative, salariile nemotivante si discreditarea profesorilor. In plus, cer Guvernului sa faca un grup de lucru.

Iata aici detalii - Dezastrul de la testele PISA. Sindicalistii din Educatie arunca pisica si cer reforme urgente

Amintim ca Ministerul Educatiei a publicat, marti, rezultatele la testarea PISA 2018.

Romania are cel mai slab punctaj din ultimii ani in clasamentul PISA, tara noastra clasandu-se pe locul 47 din 79 de tari.

A.D.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Claudiu Nasui reforme invatamant, #Claudiu Nasui rezultate PISA , #invatamant