Ce cred romanii despre starea invatamantului in tara noastra - sondaj

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 22:13
2385 citiri
Ce cred romanii despre starea invatamantului in tara noastra - sondaj
rostonline.org

Comparativ cu invatamantul din Uniunea Europeana, peste jumatate dintre romani cred ca scoala noastra este mai slaba, in timp ce doar 26% cred ca avem un invatamant mai bun.

Cei mai multi romani (61%) au o parere proasta si foarte proasta despre scoala romaneasca, potrivit unui sondaj realizat la inceputul lunii septembrie de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), citat de Evenimentul Zilei.

Principalele motive ale evaluarii negative sunt caracterul neaplicat, lipsa de dotare a scolilor si calitatea scazuta a actului educational. Invatamantul actual are un caracter formativ scazut, iar 69% dintre romani considera ca invatamantul romanesc nu ii pregateste pe elevi pentru viata.

Scoala romaneasca scoate absolventi slab pregatiti si se confrunta cu o devalorizare a diplomelor, potrivit aceluiasi studiu IRES. Ruptura dintre actul educational si cerintele de piata muncii este confirmata si de faptul ca 71% dintre romani considera ca absolventii de facultate sunt slab pregatiti, iar 77% cred ca diplomele nu mai au nici o valoare.

Mai mult, 86% dintre romani cred ca inainte era mai bine considerand ca actualii elevi sunt mai slab pregatiti decat cei din trecut. In plus, sistemul de examinare este considerat ineficient, 71% dintre respondenti apreciind ca ar trebui reintrodus examenul de admitere la liceu, iar 79% considera necesar examentul de treapta a II-a in liceu.

Parintii elevilor apeleaza la meditatii pentru ca vor sa aiba un copil bine pregatit (91%), in speranta ca asa copiii lor vor avea note mai mari (52%) si vor mari sansele copilului de a urma o facultate. Alarmant este faptul ca 43% dintre romanii care isi duc copii la meditatii au convingerea ca profesorii nu isi fac datoria la scoala. In prezent, cei mai multi elevi merg la medidatii la matematica (88%) si la limba si literatura romana (60%).

Studiul a fost efectuat pe 1.316 indivizi care au peste 18 ani, cu o marja de eroare de plus-minus 2,8% , potrivit Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#studiu invatamant romanesc, #evaluare negativa scoala romaneasca , #invatamant