Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Presa de azi: Profesorii scot politicienii din scoli

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 07:29
3719 citiri
Presa de azi: Profesorii scot politicienii din scoli
Foto: Gardianul

Festivitatile de nou an scolar, boicotate de dascali, scrie Romania Libera. In jur de 3.000.000 de elevi si prescolari incep luni un nou an scolar. Festivitatile de deschidere, la care vor participa si politicieni, vor fi boicotate de cadrele didactice.

Avand in vedere nemultumirea cadrelor didactice fata de proiectul legii educatiei nationale si, mai ales, al salarizarii personalului bugetar, anul scolar va incepe cu actiuni de boicot. Sindicalistii din invatamant au hotarat sa boicoteze astazi participarea politicienilor la deschiderea anului scolar, urmand ca maine sa picheteze Parlamentul.

Pichetarea este programata pentru 15 septembrie, ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul celor trei legi - a invatamantului, a salarizarii personalului bugetar si a restructurarii agentiilor guvernamentale.

Elevii vor invata de la dascali boicotul primei zile de scoala, informeaza jurnalistii de la Gardianul. Profesorii, membrii sindicatului FSLI vor boicota azi festivitatile de deschidere a noului an scolar daca la ceremonii vor fi prezenti politicieni. Inceputul de scoala ii surprinde pe elevi fara manuale scolare noi, din lipsa de fonduri. Tezele unice s-au defiintat pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a.

In numeroase unitati de invatamant, dascalii, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar, vor boicota astazi, in prima zi de scoala, festivitatile de deschidere daca in mijlocul elevilor si parintilor se vor afla politicieni.

Reprezentantul CSDR, Aurel Cornea, a declarat ca profesorii afiliati la structura pe care o conduce vor boicota orice prezenta a politicienilor la deschiderea anului scolar si, in plus, vor participa la pichetul programat pe 15 septembrie la Palatul Parlamentului, in ziua in care Guvernul isi asuma raspunderea pe legea de salarizare unitara.

In mai multe judete, filialele sindicatului au comunicat ca daca politicienii sau reprezentantii consiliilor locale vor tine discursuri, profesorii se vor retrage cu elevii in clase.

O alta noutate de inceput de an scolar este data de faptul ca pentru prima data elevii tuturor claselor nu vor beneficia de manuale noi, deoarece Ministerul Educatiei a anulat toate licitatiile programate initial, nesubventionand nici o editare de carte scolara.

Scoala incepe luni cu cateva noutati pentru elevi, evaluarea dupa standarde internationale la clasa a VIII-a, un bacalaureat cu mai putine probe si poate un nou pachet de legi ale educatiei pentru care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament la o zi dupa deschiderea cursurilor.

Admiterea la liceu se face in 2010 intre 4 si 12 mai, aflam din Ziua. Aprobarea noii legi a Invatamantului a fost taraganata pana dupa inceperea anului scolar, astfel ca orgoliile ministrului Ecaterina Andronescu de a nu ramane mai prejos de predecesorii sai in a schimba examenele elevilor au putut fi satisfacute prin ordin de ministru si prin ordonante.

In consecinta, tezele cu subiect unic au fost inlocuite cu o evaluare nationala, potrivit Ordinului nr. 4846 emis pe 31 august si facut public abia la sfarsitul saptamanii trecute. Examenul de Bacalaureatul a fost modificat miercurea trecuta, printr-o Ordonanta de Guvern.

Conform ordinului ministerial, perioada de evaluare nationala pentru elevii clasei a VIII-a va fi intre 4 si 12 mai 2010. Pe 4 mai elevii vor sustine proba scrisa la Limba si literatura romana, pe 6 mai - la Limba si literatura materna, iar pe 12 mai - la matematica. Examenul are prevazuta si o perioada speciala de evaluare - pentru elevii absenti sau amanati de la primul examen - care va fi cuprinsa intre 25 mai si 2 iunie 2010, cu proba la romana pe 25 mai, la limba materna pe 27 mai si la matematica pe 2 iunie.

Profesorii scot politicienii din scoli, anunta Jurnalul National. Scoala incepe astazi cu profesori in strada si la catedra, cu festivitati de deschidere la care politicienii au fost invitati sa nu participe, dar si cu un nou proiect de lege al Educatiei, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament chiar maine.

Daca toate aceste reglementari vor intra deja in vigoare in acest an scolar, altele vor fi introduse prin noua lege a invatamantului, pentru care Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament la 15 septembrie.

De altfel, Birourile Permanente reunite ale Camerelor Parlamentului au aprobat data de 15 septembrie pentru ca prim-ministrul Emil Boc sa vina in Parlament pentru asumarea raspunderii pentru proiectele de lege privind Educatia, salarizarea unitara si reorganizarea unor autoritati si institutii publice.

In acelasi timp, reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale au propus membrilor sai sa nu se prezinte la locul de munca in prima zi a anului scolar, asa cum vor face si parlamentarii, care si-au luat liber astazi. Si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, respectiv Federatia "Spiru Haret", au cerut membrilor de sindicat sa nu participe la manifestarile de deschidere a anului scolar, la care vor fi prezenti politicieni.

Liderii celor doua federatii, Aurel Cornea si Gheorghe Isvoranu, au sugerat tuturor reprezentantilor clasei politice sa nu se prezinte in fata oamenilor scolii cu prilejul deschiderii anului scolar, "pentru a le vinde din nou iluzii prin luarile de cuvant".

Noua lege a educatiei inventeaza elevii-spion, potrivit ziarului Cotidianul. O alta abrambureala in educatie: ministrul Ecaterina Andronescu introduce prin lege un nou tip de liceu in care copiii sa-si dezvolte vocatia de spioni.

Guvernul Boc a trimis la Parlament un proiect de lege a educatiei pe care isi va asuma raspunderea marti. In lista liceelor vocationale, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a introdus si liceele de informatii, ordine publica si securitate.

"Invatamantul secundar superior, liceal, functioneaza, de regula, cu urmatoarele filiere si profiluri: a) filiera teoretica, cu profilurile umanist si real; b) filiera tehnologica, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului; c) filiera vocationala cu profilurile militar, de informatii, de ordine si securitate publica, teologic, sportiv, artistic si pedagogic", reglementeaza articolul 37 din legea educatiei nationale.

Zoe Petre, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, a facut un apel public pentru a se amenda urgent proiectul de lege al Guvernului.

"Nu exista nicaieri in lume, cred ca nici in Coreea de Nord, licee de militieni si spioni! Daca nu intreprindem repede ceva, proiectul va trece cu aceasta prevedere si apoi ne vom revolta ca sunt folositi minori ca informatori, de data asta perfect legal. Mai mult, articolul care permite infiintarea unor licee vocationale de informatii reprezinta o incalcare flagranta a tuturor normelor referitoare la protectia copiilor si a adolescentilor.

Cum e posibil sa imaginezi un sistem de educatie in care copii de 13-14 ani sunt invitati sa-si dezvolte vocatia de spioni? De la pionierul Pavel Corceaghin care isi denunta parintii drept chiaburi la copiii din Cambodgia sau liceenii revolutiei culturale maoiste, adolescentul agent secret este una dintre figurile cele mai sinistre ale raului si perversiunii, cu atat mai mult cu cat e vorba despre o fiinta imatura, deformata de adultii care ar fi trebuit sa o educe.

In toate tarile civilizate, agentii serviciilor de informatii sunt recrutati si formati dupa incheierea studiilor universitare de baza, oricum dupa majorat. In cele mai multe cazuri se prefera chiar tineri care au o formatie de juristi, ca sa aiba o notiune cat mai consolidata asupra legalitatii si drepturilor cetatenesti", explica Zoe Petre.

Prima zi de scoala: "Bine a-ti venit!", titreaza Gandul. Invatamantul romanesc: cativa elevi exceptionali si o mare de mediocritate. In statisticile oficiale, suntem campioni europeni la abandon scolar si la incapacitatea de a intelege un text scris.

3,5 milioane de elevii vor relua astazi cursurile, fiind indrumati de aproape 300.000 de profesori. Nivelul de instruire a scolarilor este oglindit de statisticile Ministerului Educatiei.

De departe cele mai ingrijoratoare date privesc abandonul scolar:19,2% dintre elevi au renuntat la scoala in loc sa-si termine studiile, in anul scolar 2007-2008.

Acest procent este cu atat mai mare, in comparatie cu media UE de doar 14,8% si cu obiectivul UE de a reduce abandonul scolar la maximum 10% pana in 2010. Doar trei state stau mai prost decat tara noastra in privinta ratei abandonului scolar: Spania - 31%, Portugalia - 36,3% si Malta - 37,6%.

Pe de alta parte, suntem intrecuti cu mult de state care de-abia ajung la un procent al abandonului scolar de 5,5%: Slovenia, Polonia si Cehia. Elevul roman a ajuns, anul trecut, sa frecventeze invatamantul, in medie, pana la 16,3 ani, adica pana in clasa a X-a. Romania ocupa, de asemenea penultimul loc in Europa in privinta participarii la toate nivelurile de educatie.

In timp ce rata UE este de 59,2%, in Romania doar 50,5% dintre tineri urmeaza toate nivelurile de scolarizare. Cel mai bine sta Finlanda - 66,4%, iar cel mai prost stau bulgarii, cu doar 49,8%.

Pe de alta parte, 49,5% dintre absolventii de liceu nu au diploma de bac, iar o cincime dintre copii nu merg la gradinita. 16% dintre scolarii de clasa a IV-a nu sunt capabili sa inteleaga un text scris. Conform testarilor internationale, Romania se situeaza undeva pe locul 47, din 57 de tari, unde s-a aplicat evaluarea PISA.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#anul scolar boicot, #profesori boicot, #politicieni inceperea anului scolar, #deschidere an scolar politicieni, #legile Educatiei asumare raspundere, #sindicate educatie protest, #noutati invatamant, #bacalaureat modificat, #noutati evaluare elevi, #Ecaterina Andronescu legile educatiei , #invatamant