Copiii crescuti de bunici au mai multe abilitati sociale

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 15:17
3275 citiri
Copiii crescuti de bunici au mai multe abilitati sociale
Foto: El Mundo

Bunicii nu mai au varsta de a avea copii, dar isi pot creste nepotii spre marele noroc al acestora. Potrivit datelor unui nou studiu, adolescentii sunt avantajati psihologic daca sunt inconjurati de dragostea bunicilor din frageda pruncie.

Decizia tot mai multor femei de a munci, divortul sau vaduvia unuia dintre parinti sunt motivele care ii determina pe tot mai multi bunici sa iasa la pensie pentru a avea grija de copiii copiilor lor, informeaza El Mundo.

In Spania de exemplu, circa 23% din femeile de peste 65 de ani ajuta la cresterea nepotilor, jumatate din ele zilnic, iar 40% de trei ori pe saptamana.

"Literatura de specialitate arata ca adolescentii sau copii care au un singur parinte sau care au in familie frati sau surori vitrege au sanse mai mari de a fi afectati de probleme psiho-sociale, de sanatate sau de adaptare scolara", sustine Shallhevet Attar-Schwartz, de la Universitatea Evreiasca din Ierusalim si autor al studiului la care a participat si Universitatea din Londra.

Cercetatorii, care recunosc ca ultimele doua decenii au sporit speranta de viata a populatiei, precum si numarul familiilor unde convietuiesc doua pana la patru generatii in tarile dezvoltate, sunt de parere ca "relatiile dintre bunici si nepotii lor si, mai ales, efectele psihice ale acestor relatii au fost relativ putin studiate".

Studiul s-a bazat pe chestionare impartite in 1.010 de scoli din Marea Britanie. "Aproximativ 1.515 de studenti cu varste intre 11 si 16 ani au fost chestionati pentru a afla daca relatia lor cu bunicii le-a modificat comportamentul emotional", au explicat cercetatorii, care au publicat rezultatele studiului in ultimul numar al revistei Journal of Family Psychology.

Aproximativ 66% dintre cei intervievati au raspuns ca stau cu parintii biologici, in timp ce 18% locuiau cu doar unul din ei. Restul de 15% faceau parte din familii "recompuse", avand mama, tata, sau frati vitregi.

Datele au relevat ca elevii crescuti de bunici au comunicat mai mult cu acestia, au facut mai multe activitati sociale si s-au dovedit mai putin hiperactivi decat cei care nu au trait in preajma bunicilor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#copii crescuti bunici, #copii bunici sociabili , #invatamant
Comentarii
U
Unul din generatia de mijloc...
rank 1
D
dana.
rank 1