Cum isi petreceau politicienii inceputul de an scolar

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 21:24
3073 citiri
Cum isi petreceau politicienii inceputul de an scolar
Foto: Cronica de Iasi

Prima zi de scoala produce, de cele mai multe ori, impresii puternice, mai ales daca este vorba despre inceputul clasei I, dovada stand faptul ca si politicienii, prin oricate ar fi trecut, inca isi amintesc de cei dintai pasi in lumea coatelor tocite pe banci.

Traian Igas: Prea multa democratie duce la un rezultat negativ cand e vorba de bacaloreat

Fostul ministru al Afacerilor Interne, senatorul PDL Traian Igas, si-a exprimat admiratia fata de sistemul comunist de invatamant, mai cu seama pentru disciplina de atunci, care ii ajuta pe elevi sa obtina performante.

"Se punea accent mai mult pe invatatura in acea perioada. Profesorii erau mult mai severi in perioada mea decat sunt in momentul de fata. Acuma, democratia a patruns si in scolile romanesti si, din pacate, cred ca uneori prea multa democratie duce la un rezultat negativ atunci cand e vorba de bacaloreat [sic], de exemplu.

Eu cred ca, daca e sa ne uitam la ceea ce produce sistemul romanesc de invatamant, l-as prefera pe cel din trecut. Daca m-as pune in pielea elevului de astazi, as prefera invatamantul de azi, pentru ca e mai mare lejeritate, sa spun asa, dar cel mai important lucru este ca, atunci cand ai absolvit o scoala, sa pleci cu cat mai multe cunostinte acumulate pentru a fi pregatit sa faci fata provocarilor din viata", a declarat Igas.

Senatorul, prezent la festivitati alaturi de fiica lui cea mica, aflata in clasa pregatitoare, a mai spus ca fiecare inceput de an scolar este un prilej de bucurie chiar si pentru adulti, care isi revad fostii colegi si profesori.

"Placerea a fost de partea mea sa ma intalnesc cu foarte multi fosti colegi, fie de clasa, fie de generatii apropiate, si, spre bucuria mea, chiar si cativa profesori pe care i-am avut si eu. Inca mai sunt prezenti in scoala. Sigur, se apropie de varsta pensionarii, dar m-am bucurat sa-i regasesc si in calitate de parinte, si in calitate de fost elev si in calitate de senator ales in colegiul respectiv", a comentat fostul ministru.

Mircea Diaconu isi aminteste de notele sovietice, de la 1 la 5, si de mirosul extraordinar de carte noua

Ministrul Culturii, senatorul Mircea Diaconu (PNL), a rememorat cu drag parfumul manualelor noi si impecabila disciplina in relatia profesor-elev.

"Ce e al Cezarului e al Cezarului si va si spun: noi stateam chiar langa scoala. Bunicii mei au dat pamantul pe care s-a facut scoala, fiind preoti. Si-atuncea directorul scolii, cand veneau manualele, ma chema pe mine si pe frate-meu, ca eram aproape, acolea, si asezam manualele pe banci.

Si cand intram, in prima zi, dupa ce se facea careul si nustiuce, dup-aia intra fiecare in casa si gaseai pachetul de carti noi-noute si care aveau un miros extraordinar de carte noua si era nebunie, era, asa, o bucurie.

Si placerea mea cea mai mare era ca le miroseam inainte, puteam sa le rasfoiesc inainte, fata de ailalti, care nu stateau langa scoala. Si astea erau carti noi, neatinse, superbe. O vreme. Dup-aia, mai spre sfarsit, au inceput sa refoloseasca, si-atuncea trebuia sa predai manualele vechi si veneau altii. Eu am prins si note pe sistemul rusesc, de la 1 la 5, foarte vechi", a povestit Diaconu, explicand ca respectivul sistem de notare era de o ineficienta crasa.

Senatorul a subliniat relatia profesor-elev, bazata exclusiv pe respect si pe o inalta tinuta morala a ambelor parti.

"Domn'e, atunci se facea scoala si vorbesc foarte serios. Si uitati de ce se facea scoala: in primul rand, relatia, ca asta e motorul scolii - relatia intre elev si profesor. Or, daca motorul asta nu functioneaza, nimic nu functioneaza.

Or, la vremea aceea, a fi profesor, a fi invatator era un statut social foarte apreciat, iar profesorii de liceu, cel putin, erau niste staruri cu adevarat si se imbracau corect, se imbracau tot timpul la cravata, erau cum trebuie, traiau moral, adica nu ii vedea nimeni prin carciumi absolut deloc. Deci chiar era vorba de comportamentul lor si de responsabilitatea lor. Si atunci respectul tau, de elev, era total fata de profesor", a povestit ministrul Culturii.

El a tinut sa accentueze si faptul ca "nota 10 pentru Dumnezeu" nu era deloc un mit.

"Pe-atuncea, erau profesori care dadeau 10 lui Dumnezeu, 9 profesorului si tu veneai pe la 8, asa. Am avut un profesor de istorie care exact asa facea si am fost foarte mandru ca fratele meu a luat 10 o data la el", a spus Diaconu, adaugand ca, in ciuda acestui fapt, nici nu se punea problema antipatiilor.

Liberalul a gasit solutia problemelor cu care se confrunta sistemul educational romanesc: aplicarea modelului finlandez, unde programul scolar coincide aproape total cu programul de lucru al parintilor, punandu-i astfel pe elevi sub o mai buna supraveghere parinteasca.

"Acuma s-a ajuns ca elevului ii e mila de profesor: ca n-are bani, ca are masina mai proasta decat el, decat elevul. S-a ajuns la nebunie si e aproape de necontrolat situatia si sunt foarte suparat si ar fi cel mai simplu de pe lume daca ai zice: domn'e, unde e cel mai bine? In Finlanda, va spun eu, e cel mai bine. Atunci te duci frumos si iei sistemul si-l pui la tine.

Nu stai cu domnul Funeriu, cu domnul Cutare... E simplu. In Finlanda, copilul s-a dus la scoala la ora 8 dimineata si iese de-acolo la 5 jumate dupa-masa, cand iesi si tu de la serviciu.

Asta e marea problema a noastra: ca nu acoperim spatiul de la 12 sau de la 1 pana cand omul, parintele iese de la serviciu. In niciun fel. Si copilul o ia razna: sta singur, ori cu cheia de gat, ori fumeaza, ori toate tampeniile, vulnerabil la orice provocare publica negativa. Or, copilul trebuie sa aiba acelasi program cu parintele - asta e cheia", a detaliat ministrul.

Mircea Diaconu a incheiat, indemandu-i pe elevi sa puna suflet in tot ceea ce fac, inclusiv in actul de invatare.

"Daca nu faci cu bucurie ceea ce faci - chiar daca e vorba de a invata -, esti neimplinit, esti nefericit si, finalmente, rebut. Deci sa caute placerea lucrului pe care-l fac, placerea lucrului de a invata, de a afla, de a sti", a spus el.

Adriana Saftoiu: programul scolar este foarte prost alcatuit

Fostul deputat PNL Adriana Saftoiu s-a plans de proasta alcatuire a actualului program scolar, care constrange elevul sa isi faca temele dupa ce a stat 6 ore la scoala, explicand ca un astfel de ritm duce la surmenaj.

"Ma uitam efectiv pe programul copilului meu, care e in clasa a VI-a. Incepe programul la 8 si se termina la ora 2, dupa care incercati sa va imaginati ca ajunge acasa, eventual mananca si dupa care sa inceapa lectiile.

Deci este inadmisibil in acest moment. Deci din nou scoala incepe cu un program foarte incarcat si un curriculum incarcat si dup-aia ne-ntrebam de ce copiii nostri ajung plictisiti si, de fapt, ei nu stiu nimic si nu stiu, in primul rand, ce vor ei. Nu sunt pentru introducerea zilei de sambata, in mod clar, dar nici acesta nu este un program normal", a detaliat ea.

Liberala a mai spus ca, in comparatie cu anii antedecembristi, acum exista mai putin fast si mai multa blazare, elevii nemaibucurandu-se la fel de mult de revederea colegilor si a profesorilor. Cu toate acestea, a laudat mamele si tatii care isi insotesc copiii la scoala, ea fiind insotita de parinti la inceputul fiecarui ciclu preuniversitar.

Singurul lucru pe care Adriana Saftoiu il regreta din anii scolii comuniste este uniforma obligatorie, care creeaza, totusi, o anumita disciplina.

"As prefera sa incep scoala in sistemul de acum, dar cu anumite modificari ale actualului sistem. As fi asteptat, in secolul XXI, un alt tip de competitie si concurenta. Scoala romaneasca s-a modificat foarte mult. Sincer, ea, de fapt, ce a modificat n-a modificat bine in comparatie cu sistemul dinainte", a incheiat ea.

Teodor Baconschi: E de lucrat la crearea unor conditii europene pentru fiecare copil din Romania

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi (PDL), si-a amintit ca inceputul scolii "era marcat de ritualurile regimului (festivitati pionieresti), dar care nu diminuau cu nimic placerea de a fi impreuna cu colegii si de a povesti istorii de vacanta exagerate."

"Cred ca e vorba mai cu seama de prospetimea fiecarei persoane la acea varsta, dincolo de regimurile politice, si, pe aceasta baza, amintirile de atunci sunt, obligatoriu, pozitive", a spus el.

Baconschi a laudat disciplina dinainte de 1989, dar a spus ca intelege "revolutia" produsa in ultimii 23 de ani.

"Nu e vorba numai de uniforma, cu care poti sau nu sa nu fii de acord, cat de raportul de respect instituit intre elevi si profesori. Exista un sentiment de solemnitate, de retinere, adica nimeni nu-si permitea sa iasa din toate canoanele, uneori chiar ale bunului-simt, dar e o revolutie pe care o inteleg, adica nu mi se pare ca trebuie neaparat condamnata situatia de astazi. Mai degraba, putem spune ca infrastructura scolara e de multe ori parasita, alteori renovata, dar aici e de lucrat: la crearea unor conditii europene pentru fiecare copil din Romania", a explicat el.

Democrat-liberalul a deplans metoda didactica bazata pe memorare, care a ramas aceeasi, adaugand ca, daca ar fi sa aleaga intre cele doua modele, ar opta pentru o cale de mijloc, cu libertatea de acum, dar respectul si disciplina de atunci.

Baconschi a incheiat, urandu-le elevilor succes si explicand ca, desi proverbul "cine are carte are parte" nu se mai aplica mereu in Romania, educatia este o importanta investitie personala.

"Este mai putin clar in Romania de azi ca cine are carte are parte, dar e o investitie personala a fiecaruia in formarea lui si e necesar ca un om intreg sa aiba o baza culturala nationala si europeana cat mai buna, sa aiba toate cheile pentru a descifra lumea in care traieste, incepand cu stiintele de varf si terminand cu marile literaturi ale lumii. Deci, dincolo de note si de mica parada a modei din curtea scolii, investesti pentru o viata intreaga in propria ta temelie, in propria ta fundatie", a declarat Teodor Baconschi.

Monica Iacob-Ridzi: un abecedar si o floare pe banca

Fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi (PDL), a rememorat inceputurile de an scolar cu emotiile lui, cu invatatoarea binevoitoare si cu fiecare banca, pe care stateau cate un abecedar si o floare, adaugand ca, fata de acum, scolarii aveau mult mai putine lucruri care sa ii distraga de la invatatura.

"Cred ca noi simteam altfel copilaria. Noi ne bucuram sa ne vedem colegii (cel putin cand eram in clasa I), sa ne revedem colegii incepand din clasa a II-a... Era o liniste pe care n-o intalnim astazi, din pacate. Cred ca astazi copiii, avand si acces la mai multe informatii, percep altfel lucrurile. Adica noi eram oarecum mult mai linistiti si ne concentram doar pe scoala. Nu erau telefoane, nu erau calculatoare", a explicat Ridzi.

Democrat-liberala a mai spus ca, desi in anii comunismului saptamana scolara avea 6 zile, ritmul era mai lejer.

"Noi eram obisnuiti sa mergem 6 zile pe saptamana la scoala. Copiii s-au invatat sa mearga 5 zile acum. Probabil le-ar fi mult mai greu daca ar merge acum 6 zile, dar noua ni se parea ceva normal. Nu mi s-a parut ceva iesit din comun; dimpotriva: orele erau poate mai lejere, in sensul in care, fiind ore mai multe, se putea preda materia mult mai usor. Astazi, totul este mult mai condensat, mult mai mult de predat intr-o singura ora, ceea ce ii solicita putin mai mult pe elevii de astazi si este o munca in plus pentru profesori si, normal, pentru copii, acasa, cand isi fac temele", a povestit ea.

Monica Iacob-Ridzi si-a exprimat convingerea ca lucrurile trebuie sa evolueze in invatamant si, in privinta conditiilor din scoli, este mult mai bine acum.

"Nu se compara. Eu cred ca fiecare etapa are partea ei frumoasa si lucrurile trebuie sa evolueze. Nu putem sa ne gandim, sa ne dorim sa fie cum era acum 20 de ani sau mai mult; dimpotriva. In scoli, conditiile sunt mult mai bune si, clar, copiii au posibilitatea sa invete mult mai usor, au parte in primul rand de infrastructura scolara mai buna, care este cheia, daca stam sa analizam. Lucrurile trebuie sa evolueze si cred ca suntem pe drumul cel bun", este de parere fostul ministru.

Democrat-liberala a incheiat, indemnandu-i pe scolari sa invete foarte bine, pentru ca ii va ajuta foarte mult in cariera lor.

"Adevarul este ca in clasele I-IV pe perete scria mare: 'Ai carte, ai parte' si eu cred ca generatii intregi au crescut cu aceasta veche vorba romaneasca si nu cred ca exista parinte pe lumea aceasta care sa nu isi indemne copilul spre invatatura. Au facut-o parintii nostri, o facem noi cu copiii nostri si cred ca aceste lucru ne apropie de valori, ne asigura un viitor si este ceea ce copiii trebuie sa stie: ca, daca vor invata, cu siguranta vor avea numai satisfactii si bucurii mai tarziu in cariera lor, indiferent de ceea ce vor dori sa faca", a mai spus Ridzi.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...