Cum pot fi convinsi cei mici sa isi faca lectiile

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 12:35
1790 citiri
Cum pot fi convinsi cei mici sa isi faca lectiile

Peste cateva zile incepe un nou an scolar si, odata cu el, apar din nou temele si grijile ca acestea vor ramane nefacute.

Jurnalistii de la The Times va dau cateva sfaturi legate de modul in care ii puteti convinge pe copii sa trateze cu seriozitate aceste prime indatoriri din viata lor.

Recompensa materiala

Considerata de unii drept "mita", recompensarea celor mici este metoda care da cel mai des rezultate atunci cand vine vorba sa ii convingem pe copii sa isi faca nu numai temele ci si multe alte lucruri.

Daca nu va place termenul, folositi cuvantul "motivare", caci in asta si consta, de fapt, aceasta metoda. Aveti insa mare grija ce le oferiti celor mici pentru faptul ca isi fac la timp si corect temele. Ideal ar fi sa ramaneti in domeniu, cumparandu-le carti, culori sau alte rechizite atragatoare, iar daca nu merge, apelati la clasicele dulciuri.

"Bulinutele"

Toti parintii au intalnit aceasta metoda de convingere a copiilor de catre educatoare sau invatatoare. In loc sa primeasca ceva pe loc, copiii primesc stickuri colorate care se acumuleaza si care, dupa un anumit interval de timp, contribuie la un cadou mai consistent.

Amenintarile

Niciun parinte nu vrea sa recurga la aceasta metoda dar cu totii ajung sa o faca, macar o data in viata... Cel mai bine functioneaza interzicerea utilizarii calculatorului si a televizorului, dar si privarea de intalnirile cu prietenii sau de vizitele in parc.

"Santajul emotional"

Pe masura ce copiii cresc, devine din ce in ce mai greu sa le supraveghem modul in care isi fac temele, motiv pentru care riscul ca acestea sa ramana nefacute este foarte mare. Este momentul sa apelam la o noua metoda, cea a "discursului". Explicati-i ca de modul in care invata la scoala depinde viitorul lui, ca toate aceste cunostinte se acumuleaza si conduc la formarea bagajului cultural atat de necesar pentru a avea o cariera de succes si o viata linistita si imbelsugata. Apelati la propriul exemplu, povestiti-i intamplari placute si neplacute din viata dumneavoastra de elev.

Introduceti temele in rutina zilnica

Asta doar in cazul in care aveti o familie disciplinata, in care se respecta anumite reguli. Astfel, temele se vor incadra firesc intre dusul gunoiului si ordonarea hainelor in propriul dulap.

Temele, prilej de apropiere

Si nu doar fata de parinti, ci si fata de fratii mai mici sau mai mari. Sunt copii care sunt stimulati in realizarea temelor de faptul ca acesta este un bun prilej de a le arata fratilor mai mici cat sunt ei de isteti, sau de a se apropia de fratii mai mari, de la care pot invata foarte multe.

Si parintii pot profita de acest moment pentru a se bucura de progresele realizate de copiii lor sau, dimpotriva, de a descoperi ce goluri au acestia sau care sunt problemele cu care se confrunta.

"Nimeni nu mananca pana nu se termina lectiile"

Este metoda extrema, care se bazeaza pe presiunea exercitata de ceilalti membri ai familiei care sufera pe nedrept consecintele faptului ca unul dintre ei refuza sa isi indeplineasca datoria. Necesita insa foarte multa fermitate dar si alternarea cu celelalte metode. In fond, sanatatea unui copil este mai importanta decat educatia, totusi ...

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#copii, #elevi, #teme, #lectii, #convingere , #invatamant