Cum se face scoala ultramodern si in Romania

Duminica, 12 Octombrie 2008, ora 23:30
10787 citiri
Cum se face scoala ultramodern si in Romania

Cateloage virtuale, tabla electronica, laboratoare multimedia ultraperformante si cantine cu mancare organica sunt cateva dintre dotarile din scolile romanesti ultramoderne, unele chiar din mediul rural, care au ca "secrete" finantarile extrabugetare si administrarea cu folos a tuturor fondurilor.

"Daca exista bunavointa si interes, se poate trece peste obstacole si se poate face din scoala un loc unde elevii sa vina cu drag. Sigur, este destul de dificil sa administrezi mai multe programe extrascolare si sa incerci sa gasesti resurse pentru a aduce scoala la standardele cerute de o societate moderna, dar se poate", a comentat pentru NewsIn, Marioara Popazu, directorul adjunct al scolii nr. 80 din Capitala, una dintre instututiile de invatamant care ofera elevilor conditii deosebite pentru studiu.

Scoala nr. 80 deruleaza mai multe programe educative, colaborand cu scoli din alte tari si institutii din tara pentru a-i implica pe copii in activitati extrascolare din care sa aiba de invatat.

Pe langa acestea, elevii pot lua meditatii gratuite de la profesorii din scoala. Mai mult, scoala 80 are si un psiholog care urmareste comportamentul elevilor si ii consiliaza, la nevoie.

"Avem camere de luat vederi, astfel ca psihopedagogul ii poate supraveghea pe elevi in pauze, el fiind informat si in cazul in care profesorii observa comportamente ciudate la ora. Noi credem ca este extrem de importanta activitatea unui psiholog scolar la care copiii sa poate avea acces oricand, pentru ca el ii poate ajuta profesionist sa treaca peste probleme reale sau inchipuite cu care acestia se confrunta", spune Marioara Popazu.

Laboratoare multimedia si aparatura de ultima ora

In topul celor mai moderne conditii de studiu conduc scolile care si-au dotat laboratoarele multimedia cu aparatura de ultima ora. Unele fonduri au fost primite de la bugetul local, iar altele au conceput proiecte pentru a primi fonduri structurale.

La Liceul "Gustav Gundisch" din Cisnadie, de exemplu, elevii se bucura de un laborator multimedia ultraperformant, dotat cu videoproiector, 28 de birouri si casti personale, ecran LCD cu diagonala mare, tabla digitala cu touchscreen si un sistem informatic dintre cele mai moderne si unul dintre putinele existente in scolile de la noi.

Toata investitia a costat aproximativ 10.000 de euro si a fost obtinuta in urma unui concurs de proiecte.

O alta institutie de invatamant cu dotari mult peste medie este scoala nr. 146 "I. G. Duca" din sectorul 5 al Capitalei. Aici, toate salile de clasa au videoproiector pentru lectii, ecran de proiectie si acces la internet prin 73 de calculatoare performante.

Cantine si afterschool

In scoala se mai gasesc trei table digitale, laboratoare fonice pentru orele de limbi straine, paza si supraveghere video non stop. Mai mult, pentru elevii din semiinternat exista si o cantina moderna, unde pot lua masa de pranz.

"Pentru o suma modica, elevii pot ramane in scoala pana seara, la semiinternat, un fel de after school. Iau masa aici, isi fac temele si se joaca sub supravegherea unui pedagog", explica directorul Doina Uta, care spune ca fondurile pentru modernizari au fost primite de la bugetul local, iar scoala le-a administrat cat a putut de eficient.

Pentru aprovizionarea cantinelor, unele scoli, cum ar fi scoala Europeana sau Liceul Francez din Bucuresti, au apelat la firme de catering, care ofera mancare organica. Aceste scoli functioneaza in regim privat, insa mancarea sanatoasa a fost introdusa si in cantinele unora dintre scolile de stat.

Invatamant privat si invatamant de stat

Scolile private sunt cele care, de cele mai multe ori, ofera conditii speciale, de la programe scolare inovatoare, after-school, cursuri intensive de limbi straine si un numar mic de elevi in clase (intre 8 si 15 elevi), la mobiler ergonomic adecvat varstei si laboratoare ultramoderne.

Un alt exemplu din categoria scolilor private de prestigiu este Liceul International de Informatica, "care pregateste, an de an, elevi foarte buni in stiinte exacte, avand mereu reprezentanti printre olimpicii internationali sau printre absolventii universitatilor de top din toata lumea", potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.

Inspectorul Banu mai spune ca nici liceele de stat din Capitala nu se lasa mai prejos, cel putin la nivelul programelor educative si al pregatirii profesorilor.

"Colegiul National "Mihai Viteazu", Colegiul Bilingv "George Cosbuc", Liceul de Informatica "Grigore Moisil" si Liceul Teoretic "Stefan Odobleja" sunt, astfel, cateva exemple de scoli moderne, cu profesori bine pregatiti si conditii de studiu superioare.

"Apoi mai sunt si scoli de profil foarte bine pregatite, cum ar fi Liceul de Coregrafie 'Floria Caftali' sau Colegiul Economic 'Viilor', aceste din urma, specializat in servicii, pregateste profesionisti foarte buni, pentru ca are programe de cooperare cu firme de profil", afirma purtatorului de cuvant al ISMB.

Catalogul virtual este o alta inovatie apreciata mai ales de parinti, pentru ca pot avea oricand acces la situatia scolara a copiilor lor. scoala nr. 7 "Sfanta Maria" din Timisoara, scoala "Mihai Eminescu" din comuna Ighiu, Judetul Alba, sunt doar doua exemple din categoria celor care pun la dispozitia parintilor, dar si a elevilor, cataloage online.

Aici sunt trecute nu doar notele si absentele, dar si informatii legate de nivelul de pregatire al elevului sau de abaterile disciplinate ale acestuia. Mai mult, informatiile sunt confidentiale si pot fi accesate doar cu parola.

Si copiii care invata la unele scoli din mediul rural se bucura de scoli moderne, datorita bunavointei consiliilor locale. Pentru copiii din Tomsani, judetul Valcea, primaria a investit fonduri SAPARD si bani de la buget pentru construirea unei scoli noi, cu sali luminoase, termopan, canalizare, WC-uri cu apa curenta, mobilier ergonomic si facilitati de lux pentru copiii de la tara.

Primaria din Boisoara, judetul Sibiu, a investit bani in sisteme de epurare a apei menajere si canalizari, construind, totodata, si o scoala noua, cu toate facilitatile, pe care o considera "cea mai frumoasa din judet". Si scoala din Sercaia, judetul Brasov este una moderna, dupa ce a fost renovata cu bani de la bugetul local.

Ziare.com va invita la dezbatere. Ce trebuie facut pentru ca nu doar cativa elevi sa se bucure de conditii superioare in institutiile de invatamant? Cine trebuie sa investeasca in copii, parintii sau Ministerul Educatiei?

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#educatie, #Romania, #scoala, #liceu, #modern, #conditii, #virtual, #online , #invatamant
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Dna Marioara Popazu, directorul adjunct al scolii nr. 80 ar trebui să fie des mediatizată nu GHEORGHE BECALI care ne-a înebunit cu contariile sale privind BOGĂŢIILE sale !