Dezbatere Ziare.com - Sunteti de acord cu noile schimbari din invatamant?

Joi, 11 Martie 2010, ora 14:40
5676 citiri
Dezbatere Ziare.com - Sunteti de acord cu noile schimbari din invatamant?
Foto: Clujeanul

Ministerul Educatiei pregateste o noua lege a invatamantului, in acord cu programul de guvernare si cu principiile unui invatamant modern. Desi proiectul nu este definitivat inca, printre schimbarile avute in vedere pana la aceasta ora de minister se numara bacalaureatul doar la romana si la matematica sau istorie, trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu si portofoliu pentru fiecare elev la toate disciplinele.

Cu toate ca in presa au fost lansate diverse speculatii pe tema noii legi a Educatiei, aceasta nu este inca definitivata, ea urmand sa fie prezentata saptamana viitoare in Guvern de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, urmand ca proiectul sa intre apoi, timp de o luna, in dezbatere publica.

Totusi, cateva dintre noile principii si schimbari ce ar putea fi introduse in acest proiect de lege au fost dezvaluite fie de ministrul Educatiei in cadrul conferintelor de presa, fie de consilierul ministerial Melania Vergu, pentru cotidianul Gandul motiv pentru care vi le prezentam mai jos si le supunem dezbaterii dumneavoastra.

Notarea si portofoliul elevului, criteriu la admitere

Pornind de la convingerea ca nota nu reprezinta cu claritate valoarea reala a unui elev, ministerul propune realizarea unor portofolii pentru fiecare elev in parte, la toate disciplinele.

"Nota 8 obtinuta intr-un liceu foarte bun nu inseamna acelasi lucru cu nota 8 obtinuta intr-o scoala unde profesorii sunt obisnuiti sa dea note mai lejer. Nota 8 obtinuta de un copil utilizandu-si la maximum potentialul nu este nicidecum acelasi lucru cu nota 8 obtinuta de un elev care are inca foarte mult potential neutilizat", a explicat ministrul Daniel Funeriu.

Acesta a dat si cateva exemple in acest sens, pentru a puncta mai bine ce va presupune un asemenea portofoliu educational.

De exemplu, la disciplina istorie, portofoliul educational va cuprine nota elevului la aceasta materie, o remarca scrisa a profesorului despre acest elev, dar va cuprinde si o serie de elemente de evaluare standardizata: cum se pozitioneaza elevul din punct de vedere cronologic, cantitatea de informatie pe care copilul o detine (sunt unii copii care stiu foarte multe lucruri, altii care stiu mai putine), folosirea metodelor (faptul de a sti foarte multe lucruri nu inseamna automat ca stapanesti foarte bine metodele particulare istoriei), calitatea exprimarii.

"In momentul in care avem o serie de repere standardizate, in interiorul fiecarei materii, despre care profesorul va spune ca sunt asimilate la un nivel satisfacator, mediu sau nesatisfacator, se va da o radiografie a fiecarui elev, mult mai exacta decat este capabil sa dea o nota si va permite, de exemplu, atunci cand un elev este preluat de un alt profesor sa inteleaga exact ce fel de invatamant remedial sau de performanta poate sau trebuie sa faca", a explicat ministrul.

Admiterea la liceu

Noua lege va modifica pentru a patra oara, in ultimii cinci ani, modalitatea de admitere la liceu.

Liceul va avea trei ani (cuprinzand clasa a X-a, a XI-a si a XII-a), testarile elevilor vor avea loc in cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a si sunt gandite astfel incat sa-i faca pe elevi sa combine informatiile pe care le-au acumulat la clasa.

"La finalizarea gimnaziului, elevii vor sustine cu totii o examinare nationala care va cuprinde o proba de competente in utilizarea computerului - proba practica, si alte doua probe scrise: una transcurriculara in domeniile umaniste si una in domeniile stiintei", a explicat ministrul Educatiei miercuri, intr-o conferinta de presa, cel mai probabil acestea fiind din domeniile romana sau istorie.

In plus, acesta a anuntat ca portofoliul educational impreuna cu rezultatele de la aceste evaluari va reprezenta 70% din calificativul unui elev.

"Liceele care au un numar mai mare de candidati decat numarul de locuri pe care il pot scolariza in conditii optime vor avea libertatea sa-si organizeze un examen de admitere care, evident, va fi facut in functie de specificul acelui liceu", a mai declarat Daniel Funeriu, precizand ca intreg cadrul general in care se va desfasura acesta va fi stabilit de minister, in timp ce modul practic va fi decis la nivelul liceului.

Ministrul a explicat ca aceasta modalitate de admitere va fi benefica pentru calitatea invatamantului, ca urmare a finantarii unitatilor scolare pe baza numarului de elevi. "Scolile incep sa-si faca reclama in comunitati si vedem foarte clar ca introducerea factorului de competitie si performanta duce, pana la urma, la o mai buna integrare a scolii in comunitate, ceea ce este un lucru foarte important de care avem nevoie", a explicat ministrul.

Nu s-a stabilit cand va intra in vigoare noul tip de admitere la liceu. In aceasta privinta exista doua posibilitati: prevederile se vor aplica fie incepand cu promotia celor care in toamna vor incepe clasa a V-a, fie pentru cei care vor intra in clasa a VI-a, astfel incat sa ii excluda pe cei aflati in acest moment in gimnaziu.

Bacalaureatul

Forma actuala cu trei probe de competente derulate pe parcursul semestrului si trei probe scrise programate in vara are toate sansele sa fie inlocuita, chiar de anul viitor, Ministerul Educatiei confirmand pentru 'Gandul' ca noul proiect al legii invatamantului prevede doua probe scrise in loc de trei.

Mai exact, este posibil sa se renunte la cea de-a treia proba scrisa, care consta in proba pe care elevul si-o alege din cadrul specializarii pe care a parcurs-o.

Astfel, incepand cu anul scolar 2011-2012, bacalaureatul va avea probe scrise doar la romana si la matematica sau istorie (in functie de profilul liceului), fiind pastrate, totodata, testele de competente din cursul anului.

"Modul in care bacalaureatul va fi organizat, inclusiv anul viitor, va fi bazat pe ceea ce s-a intamplat in acest an. Desigur, vor fi mici ajustari la nivelul unor materii, la nivelul calendarului, dar sunt lucruri care nu se vor schimba semnificativ fata de acest an", a declarat miercuri ministrul, in cadrul unei conferinte de presa.

In opinia sa, aceste modificari trebuie intelese ca facand parte dintr-o reforma totala a sistemului de educatie din Romania. "Pentru prima data in Romania exista o viziune coerenta pentru educatia prescolara, invatamantul primar, gimnaziu, liceu, scoala profesionala, universitate si educatia pe tot parcursul vietii. Principala caracteristica a unui sistem de educatie este aceea ca el trebuie sa fie stabil, dar nu osificat", a mai declarat ministrul.

Acesta a tinut sa sublinieze in conferinta de presa de miercuri ca "sistemul educational are si rolul de a prevedea ceea ce se va intampla pe piata muncii nu doar de a fi un actor pasiv pentru angajatori", fiind necesar ca el sa se adapteze rapid si sa asigure parintilor si copiilor o anume predictibilitate despre evolutia acestora.

Orarul si programa scolara

O alta modificare adusa de noua lege este diminuarea numarului de ore pe care elevii le vor petrece la scoala, orarul scolar urmand sa aiba 20 de ore in cazul claselor I-IV, 26 de ore, in cazul gimnaziului si 30 de ore in cel al liceului.

In ceea ce priveste reformarea curriculei, primul pas va fi unul experimental, a mai precizat Melania Vergu pentru 'Gandul'. Mai exact, incepand cu toamna viitoare, cateva zeci de scoli din tara vor intra intr-un program pilot, ceea ce va presupune ca elevii respectivelor unitati de invatamant vor invata dupa noi planuri de lectie si noi discipline.

In opinia ministrului Daniel Funeriu, restructurarea curriculara este absolut necesara, deoarece in actuala sa forma, curriculumul este principala sursa a inechitatii din sistemul de invatamant romanesc.

"Avem doua optiuni. Prima optiune este aceea sa ne grabim si sa incercam sa venim cu un nou curriculum inca din anul scolar 2010-2011. Angajamentul meu este clar: sa avem un curriculum cel tarziu in anul scolar 2011-2012. Voi vedea care este raportul Institutului de Stiinte ale Educatiei, fundamentarea acestuia si continutul acestui raport si daca in acest an este rational sa avem un nou curriculum. S-ar putea sa descoperim ca este rational sa-l avem doar pentru clasele de intrare in cicluri - clasa I-a, a V-a si a IX-a. Trebuie, asadar, sa vedem lucrurile intr-un mod foarte echilibrat. Optiunea mea este sa ne grabim, dar nu sa ne pripim", a declarat ministrul Daniel Petru Funeriu intr-o conferinta de presa tinuta in luna februarie.

In aceasta privinta, ministrul a mai spus ca elevii si parintii ar trebui sa fie centrul de greutate al discutiei din jurul scolii: "Parintii trebuie sa capete un rol mult mai important si in definirea curriculumului si in modul de administrare a scolii. De aceea, optiunea majora pe care ministerul o are este ca parintii sa fie prezenti in proportie de 1/3 in administratia fiecarei scoli, iar 20% din curriculum sa poata sa fie decis la nivelul scolii. Cred ca aceasta componenta locala este deosebit de importanta, inclusiv in ceea ce priveste curriculumul".

Urmeaza dezbaterea publica

Ministrul Educatiei a precizat, miercuri, ca proiectul de lege va fi definitivat si va intra intr-o prima lectura in Guvernul Romaniei, urmand declansarea dezbaterii publice in urmatoarea luna.

Funeriu a tinut sa precizeze ca aceasta va fi o dezbatere reala, "si nu un simulacru", la ea urmand sa participe toti partenerii sociali, sindicatele, patronatele, organizatiile de parinti, organizatiile de studenti, organizatiile de elevi si alti factori interesati de Legea Educatiei nationale.

"Probabil, voi avea o discutie si cu ambasadorii tarilor din Uniunea Europeana pentru a-i informa de ceea ce se intampla in sistemul educational din Romania pentru ca evident, nu putem sa avem un sistem educational care nu este conectat, corelat cu ceea ce se intampla in UE", a mai anuntat miercuri ministrul Daniel Funeriu.

Ziare.com va invita la dezbatere. Sunteti de acord cu propunerile ministrului Funeriu de modificare a sistemului de invatamant? Este bacalaureatul la numai doua probe scrise o idee buna? Credeti ca se va putea alcatui un portofoliu obiectiv si edificator al elevului? Este corecta folosirea unui program pilot in care unii elevi sunt cobai? Ar trebui ca parintii sa participe la administrarea scolii unde invata copiii lor? Ce alte schimbari ale sistemului actual propuneti?

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Avem nevoie de o reforma clara a sistemului educational, sper sa se realizeze macar acum
Poza magdapopa
magdapopa
rank 5
Invatamantul modern nu are de-a face cu ce avem acum in Romania. Si inainte de toate trebuie schimbata mentalitatea profesorilor