Elevii despre profesori: "gardieni" si "slab pregatiti"

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 10:57
3562 citiri
Elevii despre profesori: "gardieni" si "slab pregatiti"

Elevii din Romania ii impart pe profesori in trei categorii: "gardieni", echilibrati si "slab pregatiti", si spun ca si-ar dori ca dascalii lor sa ii respecte si sa ii inteleaga mai mult.

Unicef si Centrul Educatia 2000 Plus au incercat sa raspunda, in urma unui studiu care a durat un an de zile, la intrebarile "Cum ar trebui sa fie profesorul ideal?" si "Care este imaginea profesorilor in ochii elevilor?", informeaza Realitatea TV.

La intrebarea "Cum vezi tu un profesor ideal?", majoritatea elevilor nu au stiut sa raspunda, iar realizatorii studiului au tras concluzia ca nu doar elevii sunt de vina pentru aceasta situatie ci si profesorii, deseori extrem de distanti cu copiii.

Studiul concluzioneaza ca exista trei categorii de profesori. In prima categorie sunt profesorii absurzi, foarte exigenti, carora nu le pasa daca elevii inteleg ce li se cere si pe care elevii ii considera "gardieni de inchisoare".

Al doilea tip de profesor este cel care tine echilibrul intre exigenta si prietenie, care stie sa glumeasca, pe care il intereseaza problemele elevilor, dar impune reguli clare de comportament pe care le respecta el insusi. Mai mult, il poate convinge pe elev ca meseria de profesor este una care merita sa fie urmata.

A treia categorie sunt profesorii slab pregatiti, care isi desconsidera elevii si le spun ca sunt "bestii", "prosti", "nesimtiti", "mortaciuni", "handicapati" sau "animale".

Potrivit declaratiilor elevilor, profesorii din aceasta categorie mananca in timpul orelor, vorbesc la telefon sau citesc ziarul si nu le pasa daca elevii invata sau nu, sau si mai rau, sunt violenti, fie cu vorba, fie cu fapta.

Ce profesori sunt cei mai apreciati? Cei care stiu sa le inteleaga problemele, stau de vorba cu ei, fac lectiile interesante, ii respecta, discuta cu ei si in afara orelor, sunt exigenti, dar calmi.

Studiul a fost facut in cate patru scoli din judetele Dambovita, Giurgiu, Mures, Prahova si din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
În Polonia, temele obligatorii pentru acasă au fost anulate în cazul elevilor din clasele I-III, iar în cazul claselor IV-VIII, sunt facultative, transmite Euronews. Reforma a intrat în...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#profesori, #elevi, #pregatire, #respect, #studiu , #invatamant