Invatamantul preuniversitar particular acreditat, finantat preponderent de Stat

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 23:12

   

Invatamantul preuniversitar particular acreditat, finantat preponderent de Stat
Senatorii au adoptat, marti, cu 82 de voturi "pentru", 6 "impotriva" si 4 abtineri, proiectul de lege care reglementeaza modificarea Legii invatamantului in sensul finantarii invatamantului preuniversitar particular acreditat preponderent de la bugetul de stat si de la bugetele locale.

Proiectul legislativ a trecut de Camera Deputatilor prin adoptare tacita, Senatul fiind in acest caz camera decizionala.

Senatorii au respins raportul negativ propus de comisie si au adoptat proiectul in varianta initiatorilor. Guvernul nu a sustinut adoptarea acestui act normativ.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 84/1995 a invatamantului ii are ca initiatori pe senatorul PSD Ecaterina Andronescu si deputatul PSD Cristian Dumitrescu, pe senatorii PD-L Mihail Hardau, Orest Onofrei, Alexandru Peres si deputatul PD-L Maria Ardeleanu si pe deputatul PNL Cristian Adomnitei.

Potrivit proiectului, unitatile de invatamant obligatoriu organizat prin invatamant preuniversitar particular acreditat vor functiona ca unitati finantate din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe a caror raza isi desfasoara activitatea si din alte surse.In proiectul de lege se mentioneaza ca finantarea de baza a invatamantului obligatoriu si prin invatamantul preuniversitar particular acreditat asigura descentralizarea fondurilor la nivelul unitatilor de invatamant.

De asemenea, legea prevede ca alocarea fondurilor pentru finantarea de baza a unitatii de invatamant se face pe baza aceleiasi formule de finantare care ia in considerare costul standard pe elev/presecolar, numarul de elevi/prescolari din unitatea de invatamant, precum si factorii de corectie dependenti de densitatea de elevi in zona, severitatea dezavantajelor, de limba de predare si alti factori.

"Alocatia financiara stabilita ca parte din finantarea de baza ce revine unui elev/prescolar se aloca si unitatii de invatamant obligatoriu prin invatamantul preuniversitar particular acreditat in care este inscris elevul", se mai precizeaza in lege.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2063 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
california_george
rank 5
Singurul lucru
Care poate mai salva invatamantul romanesc la ora asta.

In SUA exista ceva care se cheama charter schools. Sunt scoli fondate de diferite organizatii non-profit si sunt acreditate, verificate si finantate partial sau total de catre guvernele locale.

Au conditii de acreditare si performanta dure ca sa obtina finantarea de la stat, insa impreuna cu scolile private pot salva invatamantul romanesc daca stiu sa atraga elitele scolare prin seriozitate si programe de pregatire speciale.

Sunt atatea scoli care se inchid zilele astea in Romania. Ar putea fi preluate si transformate fie in scoli non-profit, gen chartere sau chiar scoli private.

Scolile private ar putea si ele sa obtina finantare publica in aceleasi conditii ca si scolile publice sau non-profit, insa pentru ca ar avea cheltuieli mai mari cu materialele, mentenanta, cladirile si personalul ar pune o taxa anuala pentru elevi, exceptata pentru elite.

In conditiile in care invatamantul romanesc de stat refuza sa se modernizeze si reformeze, probabil scolile private sau non-profit sunt singura solutie care sa forteze schimbarea, deoarece ar intra in competitie cu scolile de stat pentru finantare si atragerea elevilor.

Scolile astea ar sti sa atraga, mentina si sa incurajeze profesorii capabili si sa respinga non-valoarea.

La fel poate fi si pentru universitati. Universitati straine de prestigiu trebuie incurajate sa vina si sa deschida sucursale locale (deja sunt unele), care sa intre in competitie cu universitatile locale, care refuza modernizarea.

In conditiile astea, scolile si universitatile publice (si fabricile de diplome) ori se reformeaza, ori dispar din lipsa de finantare.
mariusnpm
rank 2
Ai dreptate dar...
1. Cati copii isi permit sa urmeze o scoala privata ? In Romania saracia e atat de mare, incat multi nu-si permit sa-si trimita copiii nici la scoala de stat, dar sa mai plateasca si o taxa lunara.
2. Cati studenti isi vor permite sa urmeze o sucursala a unei universitati gen Harvard in Romania ? Probabil vor fi acceptati in primul rand cei cu bani deci sa nu ne miram ca progeniturile unor viitori Prigoana, Videanu, Lis, Mitrea, Berceanu, Udrea, Umbrarescu, etc vor fi absolventi de Harvard Romania. Ori si atunci unde este imbunatatirea pe care o aduce educatiei in Romania ? Acesti oameni oricum si-ar fi permis sa plateasca si afara o universitate.
In US scolile si universitatile sunt finantate in mare parte din donatii si apoi din plata celor care invata. Asta le permite sa acorde si burse pentru cei capabili. In plus de asta, clasa medie din US isi permite sa-si trimita copiii la scoli private ceea ce nu se intampla in Romania. Deci mi-e teama ca vom importa modele straine care la noi vor deveni forme fara fond ca multe alte lucruri pe care le-am importat. Eu cred ca singura solutie reala si cu impact asupra populatiei este o reforma dura in sistemul de invatamant. Inchiderea unor scoli e o idee buna pentru ca costurile erau mari si performanta elevilor de acolo era mediocra in lipsa competitiei. La nivel de universitati insa problema e mult mai complicata. La fel ca si universitatile private si o parte din cele de stat s-au transformat in fabrici de diplome. Practic ele folosesc infrastructura statului, dar au dreptul sa impuna taxe uriase studentilor.Iar calitatea educatiei in universitati e groaznica. Copierea la examene este generalizata,dezinteresul profesorilor este maxim. Problema e ca ne gandim cum trebuie schimbat acest lucru. O solutie ar fi concentrarea fondurilor date de stat doar catre universitatile cu traditie din marile centre universitare. Au aparut universitati de stat prin toate oraselele gen Targoviste, Pitesti, Petrosani, Bacau, Oradea, Arad. Asta e o risipa uriasa de bani care intra in buzunarele unor asa zisi profesori universitari din acele orase. Alta solutie ar fi o reducere a discrepantelor salariale dintre profesori universitari si lectori, asistenti, conferentiari. Majoritatea celor care predau in universitati sunt platiti mizerabil cu exceptia profesorilor universitari desigur.
california_george
rank 5
Charterele sunt gratuite
Scolile private sunt intr-adevar cu taxa.

Insa scolile charter sunt grtuite si non-profit. Sunt finantate in aceleasi conditii ca si scolile publice, insa sunt semi-private. Biserica Catolica si o gramada de alte organizatii non-profit au propriile lor scoli charter, in care nu se percepe nici un fel de taxa de scolarizare.

Unele scoli charter sunt atat de bune (in special cele catolice) incat competitia e foarte mare la intrare. Liceele catolice sunt deschise si catre credinciosii de alte religii. Nu e o obligatie sa urmaresti programul lor religios sau sa convertesti copilul.

Astfel de model ar merge perfect pentru Romania in competitie cu scolile publice.

Cat despre universitati, nu ma astept la un Harvard, ci la universitati occidentale solide care sa intre pe piata.
Violet
rank 5
Profesorii parlamentari
au tot interesul sa functioneze si invatamantul particular subventionat de stat, care va fi o *** de muls tot pentru ei.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor