Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cum taie sindicatele craca de sub picioarele profesorilor

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 21:17

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cum taie sindicatele craca de sub picioarele profesorilor
Aproape toti specialistii si comentatorii avizati condamna recenta OUG de modificare a Legii Educatiei Nationale. A cincea schimbare de acest gen, astfel ca din Legea promovata de Funeriu nu mai ramane mare lucru.

Doar sindicatele lauda schimbarea, vazand in ea o crestere a rolului sindicatelor, iar prin recentralizare si repolitizare o stabilitate mai mare a cadrelor didactice pe posturi, mai ales ca salariile sefilor de sindicat si alte avantaje provin din cotizatiile membrilor de sindicat.

Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" apreciaza ca ordonanta de urgenta care modifica radical legea educatiei nationale "este un pas inainte in construirea unei societati democratice", nicidecum "o sindicalizare a invatamantului". Si celelalte sindicate, Federatia "Spiru Haret" si FSLI, saluta oprirea reformelor din Educatie.

Invatamantul "de proasta factura" goneste elevii

Ce nu inteleg sindicatele, fapt care le va costa enorm in viitor? Un invatamant de proasta factura, cum este cel din prezent, despartit printr-o prapastie de piata muncii, adesea si prin prestatii mediocre si submediocre la catedra si la cursurile universitare, a reusit sa goneasca elevii, tinerii, studentii de la scoala si din universitati.

Si fenomenul se constata de 2-3 ani, dar s-a accentuat dramatic anul acesta. La clasa a VIII-a, din 190.000 de elevi la nivel national, s-au prezentat la Evaluarea Nationala doar 160.000.

Si mai putini, probabil in jur de 140.000, vor aplica la repartitia computerizata, pentru ca piata muncii le-a spus, lor si parintilor lor, ca diplomele si parcursurile actuale din educatie nu le ofera competentele cerute in piata muncii. Un abandon scolar de 20-25%, ametitor, nemaivazut in invatamantul nostru.

Asta inseamna cateva mii de catedre pierdute in acest an, dupa alte cateva mii pierdute in anul anterior. Ce le vor spune sindicatele profesorilor care raman fara posturi?

La clasa a XII/XIII-a, se intampla la fel. Din circa 200.000 de elevi inscrisi in seria curenta, s-au inscris la bacalaureat doar 130.000. Din acelasi motiv. Angajatorii nu mai dau doi bani pe diplomele neacoperite de competentele care sa le aduca profit.

Cum cei din seriile anterioare sunt, majoritar, la fel de nepregatiti, vom avea, probabil, in jur de 70-80.000 de reusiti la bacalaureat, din care nu toti vor merge in invatamantul superior, iar unii, 5-10.000 merg la universitati straine.

Prevad ca abia se vor ocupa locurile din facultatile de stat, universitatile private vor colapsa, fiind al treilea an in care nu au suficienti inscrisi in anul I.

Sa mai mentionam ca, fata de 2003, cand aveam in scoala profesionala 270.000 de elevi, acum abia avem circa 30.000, de 9 ori mai putini! Sa nu ne miram, atunci, ca investitorii fug de Romania!

A treia sesiune de bacalaureat, "o aberatie"

Aceasta este explicatia recentei OUG, care incearca sa resusciteze invatamantul romanesc, dar mai rau il omoara. Meditatii gratuite si o a treia sesiune de bacalaureat, cand la prezenta sesiune s-au inscris abia 65%? O aberatie.

Asta nu inteleg decidentii din educatie si sindicatele. Ca nu poti aduce cu forta elevii si studentii la scoala si la universitati. Nici macar in invatamantul zis "obligatoriu", care de obligatoriu ce este inregistreaza un abandon de 25%!

Cu astfel de decizii, cum a fost recenta OUG, se accelereaza fuga de scoala si facultati a elevilor si tinerilor, pentru ca piata muncii nu mai accepta tineri fara o formare profesionala de calitate. S-au prins si tinerii si parintii lor de aceasta realitate!

Fara o formare de calitate, avem o piata a muncii firava, neatractiva pentru investitori.
Prima care sufera este competitivitatea si atractivitatea economiei, in ochii investitorilor si antreprenorilor.

Si atunci, fara o economie performanta, de unde locuri de munca si un trai decent? Din cer?
Se vantura si ideea ca rolul scolii este sa dea oameni culti, nu neaparat in vederea insertiei in piata muncii.

Adica, sa devenim un popor de oameni culti, dar someri. Sa intrebam si cetatenii, daca le surade un astfel de "aranjament"! Dupa ministri care au pus, unul cate unul, dale la "mormantul" invatamantului romanesc, sindicatele le desavarsesc opera: il ingroapa de tot.

Ar fi bine ca profesorii, invatatorii, educatorii sa inteleaga ca, sub "inteleapta" conducere ministeriala actuala si cu aportul "nepretuit" al sindicatelor, vor ramane in curand pe drumuri!

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru in conducerea PMP

Despre ce vrei sa scriem?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2682 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dnul Vlaston ne zice in ultimile fraze ca avem o economie

..neatractiva pentru investitorii straini si deci nu sunt locuri de munca. Unde, dle ?? In Romania ??
Ce nu inteleg oamenii politici e ca pentru orice persoana care traieste in Romania e foarte simplu sa verifice cand acestia o iau pe aratura. E suficient sa citesc primul ziar local ca sa vad cate locuri de munca sunt !! Simplu !! Si atunci ma intreb ce rost are sa bati campii cand oricine te da de gol?? Asa e ordinul de la centru ??
La fel si legea Educatiei, cica nu e buna ca nu mai arata ca aia promovata de Funeriu !!! Sa mori de ras ..!!

 

Aici NU sunt sperante ...pt cei cu scaun la cap

...alegeti medicina sau IT ...sa cauti job in ue-vest.
Activitatile extraScolare fac diferenta.
Java la gimnaziu ...ing.IT in Germania, Franta sau Italia

Romana si matematica ...cultura generala pt someri

Educatie mioritica :
...tocilarii de azi ...birocratii de maine
...parinti dusi cu pluta

votati ca fraierii
...

 

Sindicatele...

din educatie au fost intotdeauna obediente guvernarilor P.S.D.-te!
In dorinta de a ajunge parlamentari, ministri, liderii sindicali au tradat interesele celor pe care ar trebui sa ii reprezinte(si pentru care sunt platiti).
Mereu m-am intrebat de ce nu ajung si oameni de calitate in politica ?! Sunt cativa, dar... atat de putini, incat se pierd in multimea de Dinu Paturica care au inundat politicul romanesc !
Se va face, oare, bine vreodata, aceasta tara ?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor