Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ministrul Pricopie vede haosul la altii

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 22:43

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ministrul Pricopie vede haosul la altii
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a lasat problemele clasei pregatitoare pentru a lansa un atac impotriva ministrului Daniel Funeriu, cel care, chipurile, ar fi introdus haosul in scoala romaneasca:

"Tine de domeniul decentei ca aceia care au creat haos in sistemul de invatamant romanesc sa se abtina de la a da indicatii. Metoda pumnului in gura folosita de guvernarea PDL pentru a luat decizii cu impact asupra viitorului copiilor nostri a fost inlocuita cu cea a dialogului si a consultarii", a declarat ministrul Pricopie.

Doar ca, la cererea dlor Ponta si Antonescu de a aprecia reforma Funeriu, Comisia Europeana raspunde:

"Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu", se arata in raspunsul lui Dennis Abbott, purtator de cuvant al comisarului european pentru Educatie, Androulla Vassiliou.

Guvernul a actionat exact pe dosLa sfarsitul anului trecut, Guvernul a adoptat mai multe OUG prin care modifica substantial prevederile Legii Educatiei Nationale, privind incompatibilitatile, limita de varsta pana la care poti avea functii de conducere, trecerea institutiilor de cercetare in subordinea ministerului.

Surpriza insa. Toate aceste acte normative, extrem de relevante, nu mentioneaza la sfarsit, asa cum prevede tehnica legislativa, ce anume articole din Legea Educatiei Nationale sau din alte legi se abroga odata cu intrarea in vigoare a respectivului act normativ. Cum articolele presupus a fi abrogate reverbereaza in alte zeci de articole din Legea Educatiei Nationale, de unde stim ce articole mai sunt in vigoare si ce articole nu mai sunt in vigoare?

Cine induce haosul atunci?

Cea mai frapanta dovada de haos o reprezinta declaratiile repetate si contradictorii referitoare la clasa pregatitoare, de nu mai stiu parintii ce sa mai creada. Una declara premierul Victor Ponta intr-o dimineata (clasa pregatitoare trece la gradinita), alta ministrul Pricopie pe la pranz, pentru ca spre seara sa admita si premierul ca va functiona si la scoala si la gradinita, la alegerea parintilor.

E un fel de a ascunde neputinta si haosul, nu parintii decid in principal ci autoritatile, functie de resurse de spatiu si de cadre calificate. Isi pot dori parintii orice, daca nu exista sali de clasa si profesori calificati, parintii raman doar cu dorintele. Nici acum nu se stie cine va decide si cum.

In lipsa metodologiei de inscriere la clasa pregatitoare, cea mai mare problema se prefigureaza la scolile socotite de catre parinti bune si foarte bune, unde va exista suprainscriere si o bataie pe locuri asemanatoare cu aceea de anul trecut, cand parintii si-au facut vize de flotant pentru a avea acces la o scoala buna, in timp ce altele au ramas cu locuri neocupate.

Anul acesta cum va fi rezolvata problema? Cine creeaza haosul?

A mai spus ministrul Pricopie ca se gandeste sa introduca media minima 5 de intrare la liceu, pentru a nu ne trezi cu 55% elevi picati la bacalaureat.

La doua zile dupa aceasta declaratie de salutat a revenit, probabil in urma unei sapuneli zdravene de la dna Andronescu, mama fabricilor de diplome, ministrul a revenit, declarand ca nici vorba, anul acesta admiterea la liceu ramane la fel.

Cine aduce haos?

A aparut si Planul Cadru pentru invatamantul primar, cu noutati pozitive.

Totusi, era de asteptat inaintea Planului Cadru un document de politica curriculara, un Cadru de Referinta Curriculara, care sa lamureasca filosofia, principiile de metodica, psihopedagogie si oportunitate aplicate la elaborarea inceputului de cadru curricular.

Pe plan european filosofia curriculara porneste de la patru piloni, inveti sa stii, sa faci, sa fii, sa traim impreuna. Si are patru arii de cuprindere, conceptual-teoretica, aplicativa, interdisciplinara si generatoare de invatare continua. Fara cel putin aceste elemente puse la baza constructiei curriculare, demersul devina unul heirupist, daca nu chiar habarnist.

La fel de importanta ar fi fost elaborarea unei harti a competentelor pe care le asteptam la elevi la diverse etape ale scolarizarii, competente generale apoi specifice, pe discipline.

Dupa ce s-ar fi elaborat si supus dezbaterii publice cele doua documente ar fi urmat Planurile Cadru, apoi unitatile de invatare si, in sfarsit, programele analitice, bazinele de itemi de evaluare, ghiduri specifice pentru profesori si elevi, materiale ajutatoare (culegeri de itemi), pentru elevi si profesori, digitalizarea materialelor, asigurarea suportului pentru e-learning si inca altele.

Normal ar fi ca dupa Planurile Cadru sa urmeze elaborarea celorlalte elemente curriculare prin concurs national adresat cadrelor didactice cu juriu independent, pentru a progresa mai rapid.

Problema bacalaureatului profesional a ramas ca in tren, legea e la parlament si nu se stie daca va fi aplicata anul acesta.

Nu exista o HG specifica infiintarii, functionarii si reorganizarii Ministerului Educatiei, in afara mentiunilor din OUG 96/2012, care are un singur articol, art. 5, referitor la Ministerul Educatiei Nationale, mai ales ca s-a despartit de Ministerul Sportului, s-a infiintat un ministru delegat pentru cercetare si invatamant superior si sunt multe alte schimbari de structura si functionare. Nu se specifica ce alte acte normative se abroga cu aceasta ocazie.

Cum functioneaza fara clarificarea atributiilor si sarcinilor ce-i revin, capitole de finantare bugetara si responsabilitatile de ordonator principal de credite?

Haos total.

In concluzie, cine produce haos, fostul sau actualul ministru al Educatiei?

Despre ce vrei sa scriem?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3051 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Bai, " legionarule" mai ia si tu o pauza !
E pensia mica, nu mai ai afaceri cu statul, de aia postezi la 2 zile !
Vezi ca la TVR la ora asta, ruleaza filmul U-571. Poti sa faci o paralela cu modul in care s-a scufundat pdl si partidul e *** -noua republica legionara. Daca nu vrei sa faci o paralela, atunci freaca pwula in continuare !
tatal prostilor
rank 1
Nea Stefane.
Nu ai dreptate, nu uita, Funeriu a facut varza invatamantul.
alexandrina
rank 5
N-ai trecut prin scoala,
sau ai trecut precum cainele prin apa...De aceea nu poti aprecia adevarata valoare a stiintei.
COTOI
rank 1
Ce fericit esti mos vlastoane..................
...... la tine nu e haos. In cap nu ai nimic, deci lipseste si haosul.
Rateurile dese vazute la tine in ultima vreme, se datoreaza faptului ca o f.reci pe uscat. Nu mai ai obiectul muncii, dialectica nu mai e la moda, stefan gheorghiu nu mai reprezinta nimic, fetele de la Apaca au imbatranit.
Lasa mosule ca piticul porno, lenuta centurista, matrozul fara carma sau ministrul fara bacalaureat, lucreaza lla societatea securista multilateral dezvoltata si in curand o sa o puneti in practica la Rahova!
Reformistul
rank 5
Mister Baston
Un slugoi decrepit ... vazduh in creier si vant in urechi ...
Apare de doua ori pe saptamana si debiteaza teorii stupide, insidioase si anacronice ...
Vorbarie goala, fara sens si inutila.
bulineli
rank 5
Un lucru ramine cert,
domnul Funeriu a facut o reforma sanatoasa in invatamint ,iar actualii guvernanti sint clar niste ageamii,nu stiu nici ei ce vor,probabil voturi si cam atit.
Utilizator sters
Mos Afoane!
Ai facut o fixatie cu articolele tale de 2 lei (din aia vechi) despre invatamant! Lasa generatia mai tanara sa-si hotarasca viitorul, ca tu ti-ai trait traiul si ti-ai mancat malaiul! Mergi, te plimba, joaca sah, bea bere, etc, dar nu te apropia de invatamant! Invatamantul e o treaba grea, iar tu esti paralel rau cu el!!!
rc
rank 5
citesti comentariile la articol
si e clar ca e nevoie de reforma in educatie. Te gandesti ca dupa ce termini o scoala ar trebui sa poti comenta un articol cu argumente si urmand un fir logic. USL nu are nevoie de votanti care sa gandeasca, ca pe urma nu i-ar mai vota. Deci s-ar putea ca anti-reforma educatiei sa fie deliberata
alexandrina
rank 5
Esti malefic,
Se vede ca mai ai de studiat atat normele de buna cuviinta cat si cunostintele minime pentru promovarea ciclului primar.
Utilizator sters
Vlaston nu mai este tanar.
Ma intreb ce-l determina sa se compromita cu astfel de articole. Haosul total este ca el nu intelege nimic. Nu poti afirma ca Funeriu a fost genial si noul ministru este haos. P.S. Tu la ce te pricepi?.
Carrandash
rank 3
unde ai cititit tu ca fostul ministru Daniel Funeriu....
...este genial, si ca prezentu' menistru uslamist al educatiei "este haos" ?
realitate este ca prezentu' menistru uslamist al ieducatiei mkioritice este un ....abramburist demn ielev chimist a caterincai abramburica pesederasta inascuta si dezorganizatoare a educatiei recunoscuta. asa ca, din lac in putz: de la abramburica la.... abraburicoi.
alexandrina
rank 5
Alo, Ioane,
Inca n-ai disparut ? Mereu iti dai ca stangu-n dreptu'...
Utilizator sters
Si noaptea, Losere?
N-am timp acum, ca plec la club, dar vad ce inconjurat esti de prieteni sambata seara! Normal la ce suflet negru si plin de frustrari ai, bosorog senil!!!
Utilizator sters
Da,
...cată dreptate ai...ai grijă unde te duci...evită mafia portocalie dacă poți,deși știm că s-au impuținat considerabil dar e bine să fii prudent că ăștia fură orice mai ales că nu mai sunt la putere...
Utilizator sters
Vlaston nu te mai aproba nici pedelistii.
Totul are o limita, iar minciuile tale nu mai plac.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Pricopie mai intai
sa lamureasca chestiunea masteratului din SUA, si numai dupa aceea sa deschida gura in chip de ministru. Iar daca nu o poate lamuri, sa demisioneze imediat.
Carrandash
rank 3
carevasazica ca prezentu' logofat ieducational si....
...fost rector la senesepea are ceva nashpa?
marian_stas
rank 1
România "autistă" începe dintr-o Școală "autistă"...
...care incepe dintr-un Minister al Educației "autist", condus de miniștri "autiști" (Ștefan știi bine ce spun!...).

Pe romanește: curriculum "DE LEMN". Aici suntem acum, in 2013.

Mai pe larg, aici:

http://adevarul.ro/educatie/scoala/romAnia-2013-curriculum-de-lemn-1_511e5ef500f5182b8565aa53/index.html

Și, in cuvinte vii de profesor universitar adevărat, aici:

http://elisabetastanciulescu.ro/2013/02/orele-de-educa%C8%9Bie-fizica-din-%C8%99coli-mijloace-care-iau-locul-scopurilor-sau-despre-cum-sa-nu-luam-decizii/

p.s. Specific, din experiența mea "in priză directă", despre autismul dlui Funeriu, aici:

http://scoala-pe-bune.blogspot.ro/2011/07/din-nou-despre-bacalaureatul.html
turad
rank 5
Domnul Veston,
cine te plateste da banii pe apa sambetii.Mai esti si autist,d'a si batran si spui numai prostii.Du-te in concediu.
Carrandash
rank 3
de ce nu-l trimiti in vacanta mare.....
...pe ciomegea ala tot de la com.ziare?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor