Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Oglinda, oglinjoara, cine a abramburit intreaga scoala?

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 21:05
3756 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Oglinda, oglinjoara, cine a abramburit intreaga scoala?

Marota politicienilor romani, de a considera ca tot ce au facut predecesorii aflati la guvernare este rau si gresit, ne-a condus la dezastrul economic si social de astazi. Totul se reia mereu de la zero, ca in legenda mesterului Manole, varianta damboviteana.

Pierderile imense, rezultate din politicile dezastruoase din domeniul educatiei si formarii profesionale, se concretizeaza in:

- brandul fortei de munca romanesti in UE este capsunarul, nici cat instalatorul polonez. Cele 3 milioane de romani care lucreaza in strainatate au trimis in tara 5 miliarde euro/an, in alte conditii de pregatire si specializare ar fi trimis, posibil, 50 miliarde euro/an.

- ultimul sau ultimele locuri in evaluari internationale, atat la invatamantul preuniversitar, cat si la universitar si cercetare;

- piata fortei de munca nu ofera muncitorii calificati de care are nevoie o companie, sufera competitivitatea, atractivitatea si productivitatea economiei romanesti;

- procentul de 45% promovare la bacalaureat arata valoarea liceelor romanesti;

- cateva insule de excelenta intr-o mare de mediocritate.

Alte tari, Slovenia, Polonia, Cehia, pentru a ne referi doar la tari foste socialiste, au reusit in modernizarea educatiei, n-au avut-o pe Ecaterina Andronescu ministru. Si aproape ca nu simt criza economica.

Ecaterina Andronescu a avut, si continua sa aiba, o influenta nefasta in educatia si formarea romaneasca. Exact prin pozitia enuntata: nimeni nu stie mai bine ca domnia sa ce si cum trebuie facut in invatamantul romanesc.

A desfiintat scoala profesionala in 2003, inlocuind-o cu scoala de arte si meserii, un alt traseu, cu un an mai lung, prin care elevii ajungeau tot la un bacalaureat fraudat si apoi la fabricile de diplome, la care cotizau in speranta unei hartii aducatoare de joburi bine platite.

In 2009 a suspendat-o si pe aceasta, pentru ca toti elevii, au sau nu au inclinatiile si resursele specifice sa mearga sa plateasca la invatamantul superior.

O perioada a mers, cat statul era principalul angajator din piata fortei de munca.

A venit Daniel Funeriu si a incercat sa aduca educatia si formarea profesionala la parametrii de modernitate si eficienta pe care-i cunoaste foarte bine, dupa 20 de ani petrecuti in sistemele din Franta, Germania, Anglia, America Japonia. Si dupa ce si-a dat doctoratul cu un laureat Nobel.

A reinfiintat scoala profesionala conform Legii Educatiei Nationale, a elaborat legislatia secundara, scolile au incheiat deja, circa 12.000 de contracte tripartite cu parinti, agenti economici si scoala, elevii primesc, conform legii, 180 lei pe luna, lucrurile mergeau intr-o directie buna.

Si iata, se gasesc doi atoatestiutori, Ponta si Andronescu, care considera ca nimic nu e bine din ce-a facut Funeriu si vor sa schimbe totul.

Ponta, cel care si-a dat doctoratul cu Adrian Nastase, dar a plagiat chiar si asa. Care inventeaza masterate prin Catania, pe care apoi le reneaga.

Andronescu, care a distrus scoala profesionala, ca sa-i imbogateasca pe universitarii de la fabricile de diplome. Iar acum economia Romaniei atarna de un fir de par si din aceasta cauza.

Ce spune acum Ecaterina Andronescu: ""In urmatoarele doua luni, principalul meu obiectiv este sa regandesc scoala profesionala. Trebuie sa mergem pe restructurarea acestor scoli. Nu imi este foarte clar care este cea mai potrivita formula".

Nu-i este clar care este formula potrivita, dar, axiomatic, ce a facut Funeriu nu este bine, trebuie aruncat la cosul istoriei. "Doar noi, PSD-ul si eu Andronescu, am monopolul adevarului absolut. Eventual ma consult cu sindicatele", colegii lui Liviu Pop, politrucul absolut.

Funeriu este incompetent. Asa pare sa gandeasca Ecaterina Andronescu. Cu exceptia domniei sale, ceilalti sunt inculti, incompetenti si neaveniti, chiar daca au doctorate in strainatate, chiar daca au trait in sistemele de educatie occidentale.

Nu conteaza ca a nenorocit educatia in avantajul fabricilor de diplome, vrea s-o nenoroceasca mai departe. Doar decizia Curtii de Apel, care va judeca in curand incompatibilitatile domniei sale si/sau rezultatul alegerilor din decembrie ar mai putea salva tara de inca un manadat Andronescu. Unul in care sa distruga ce a mai ramas nedistrus din educatia romaneasca.

Ecaterina Andronescu inventeaza un bacalaureat profesional, sa mai dea sperante elevilor picati la bacalaureat, dupa un traseu educational care nu li se potrivea de loc. Dar nu aveau de ales. Tot cu substrat electoral, bineinteles. Nu e greu de inteles.

Elevii care au picat bacalaureatul aveau de parcurs curricula generala teoretica, curricula tehnica teoretica si instruirea practica. Intreite sarcini de invatare, comparativ cu elevii aflati pe filiera teoretica.

Asta dupa ce ajunsesera la licee cu note de 3,4,5. Si in absenta unui examen de admitere la liceu, care sa-i dirijeze pe traseele care li se potriveau. Totul pentru voturile din decembrie. Nu m-ar mira ca acesti elevi sa capete dreptul, la un moment dat, de a merge la facultati "profesionale", cum a mai incercat odata. Putin inainte de alegeri.

Ponta se trezeste si el sa anunte ca de la anul clasa pregatitoare se muta la gradinita, sa mai castige niscaiva voturi de la cativa parinti nemultumiti. Nu mai socoteste cate pierde, dar i-a tras una peste competenta lui Funeriu. Asta conteaza in mintea politrucilor.

Ponta se socoate si el atoate stiutor. Mult mai stiutor, comparativ cu Basescu, de pilda. Nu-i mai ajunge nimeni la nas. Prezente zilnice la tv-uri, in care explica valoarea sa intelectuala si manageriala. Ca sa inteleaga tot electoratul. Vorbe, ca faptele vin mai tarziu, la anul si la multi ani!

Ca in Coreea de Nord, spectacole grandioase pe stadioane, sa ia ochii poporului si strainatatii, iar in spatele acestora, foametea cumplita. Cam asa ceva ne asteapta si pe noi.

In concluzie, educatia si formarea profesionala ultimelor 10 ani poarta amprenta inconfundabila a Ecaterinei Andronescu.

Iar rezultatele sunt: ultimele locuri in evaluari internationale, 45% promovare la bacalaureat si o piata a muncii care duce o lipsa acuta de muncitori si specialisti calificati, ceruti de mediul de afaceri.

Asumati-va aceste evidente, dna ministru Andronescu!

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bacalaureat profesional, #reforma invatamant Guvern Ponta, #Ecaterina Andronescu invatamant , #invatamant