Ministerul Educatiei: 12.000 de studenti straini, inscrisi in invatamantul superior

Marti, 31 Iulie 2012, ora 21:25
4879 citiri
Ministerul Educatiei: 12.000 de studenti straini, inscrisi in invatamantul superior
Foto: EVZ

Aproximativ 12.000 de cetateni straini din state terte UE sunt inscrisi in invatamantul universitar din Romania, dupa absolvirea anului pregatitor, arata documente ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

MECTS a elaborat Metodologia de primire la studii si scolarizare a cetatenilor straini din state terte UE in invatamantul de stat si particular acreditat din Romania, in anul scolar/universitar 2012-2013.

Potrivit actului, pot accede in sistemul national de invatamant persoanele din state terte UE care indeplinesc urmatoarele conditii: au documente ce atesta cetatenia statului respectiv; au calificarea necesara, dovedita prin acte de studii eliberate de institutii de invatamant recunoscute in tara de provenienta; si-au depus dosarul in termenul stabilit prin prezenta Metodologie; au acceptul unitatii / institutiei de invatamant unde doresc sa studieze; au optat pentru o institutie de invatamant superior de stat sau particular acreditata si o specializare acreditata.

Conditiile specifice admiterii intr-o institutie de invatamant superior din Romania includ, printre altele, promovarea testelor de aptitudini organizate pentru invatamantul de arta, sportiv si de arhitectura sau, daca este cazul, de admitere la doctorat.

Cetatenii straini, inscrisi in invatamantul superior doar dupa absolvirea anului pregatitor

Cetatenii straini din state terte UE sunt inscrisi in invatamantul universitar si postuniversitar doar dupa absolvirea anului pregatitor, in cadrul caruia isi insusesc cunostintele necesare de limba romana, precum si cunostintele specifice in corelare cu profilul viitoarei pregatiri (anatomie, fizica, chimie, desen tehnic etc.).

Durata cursului pregatitor pentru studii preuniversitare si universitare de licenta este de un an scolar/academic, iar pentru studii universitare de masterat, doctorat si studii postuniversitare de rezidentiat, de cel putin sase luni.

Institutiile de invatamant superior acreditate care organizeaza cursul pregatitor pentru invatarea limbii romane sunt Universitatea din Bacau, Universitatea Politehnica Bucuresi, Universitatea Bucuresi, Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Universitatea "Transilvania" din Brasov, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea din Craiova, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, Universitatea din Pitesti, Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea "Valahia" din Targoviste si Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu.

Pentru invatamantul preuniversitar, scolile in care se organizeaza cursul pregatitor pentru invatarea limbii romane vor fi nominalizate de Inspectoratele Scolare Judetene si de cel al municipiului Bucuresti.

Elevii pot beneficia de cursuri pregatitoare pentru invatarea limbii romane

Pot fi inscrisi, in invatamantul preuniversitar din Romania, elevii din state terte UE daca unul dintre parinti, tutori sau sustinatori legali se incadreaza in una din urmatoarele situatii: este repatriat; are, prin casatorie, domiciliul in Romania; este posesorul unui permis de sedere in Romania; desfasoara, in conformitate cu prevederile legale, activitati pe teritoriul Romaniei; se afla la studii in invatamantul universitar sau postuniversitar de stat/particular acreditat din Romania.

La cerere, elevii pot beneficia de cursuri pregatitoare pentru invatarea limbii romane, durata acestora fiind de un an scolar.

Potrivit MECTS, dosarul elevului se transmite la Directia Generala Relatii Internationale si Europene din minister.

Elevii din state terte UE sunt inscrisi in formatiunile scolare existente in limita a unul-doi elevi/clasa peste efectivele maxime prevazute de lege, inclusiv in clasa a IX-a.

Elevii din state terte UE care nu sunt de origine romana si care au absolvit clasele a VII-a si a VIII-a in Romania se pot inscrie in clasa a IX-a, in limita a unul-doi elevi/clasa peste efectivele maxime prevazute de lege, cu avizul conducerii unitatii de invatamant preuniversitar, in conditiile prevazute de art. 63 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Admitere 2012: Imbulzeala la inscrierea la ASE

Elevii din state terte UE care solicita inscrierea in invatamantul preuniversitar romanesc pot repeta, la cerere, la cursuri de zi, ultima clasa absolvita in strainatate.

In invatamantul obligatoriu, elevii straini beneficiaza de scolarizare in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.

In invatamantul liceal secundar superior, elevii din state terte UE platesc taxe de scolarizare, in conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2010.

In invatamantul de toate gradele pot fi scolarizati cetateni straini care au obtinut o forma de protectie in Romania, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani. Clasa in care pot fi inscrisi elevii din aceasta categorie care nu au acte de studii va fi stabilita in urma evaluarii realizate de catre unitatea scolara nominalizata de Inspectoratul Scolar Judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Cetatenii din state terte UE care au finalizat studiile liceale in alt sistem de invatamant si nu sunt posesori ai unei diplome de bacalaureat sau echivalentul acesteia pot sustine, la cerere, examenul national de bacalaureat, in functie de profilul dorit, intr-un centru de examen stabilit de catre Comisia de Bacalaureat Judeteana/a Municipiului Bucuresti.

Sustinerea examenului national de bacalaureat de catre cetatenii din state terte UE care au finalizat studiile liceale in alt sistem de invatamant si nu sunt posesori ai unei diplome de bacalaureat sau echivalentul acesteia este conditionata de achitarea taxei de scolarizare potrivit prevederilor legale.

Pot fi inscrisi, in ciclul I de studii universitare de licenta, absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta.

Cetatenii din statele terte UE sunt inscrisi la studii in Romania fara concurs de admitere, pe baza actelor de studii. Cuantumul taxelor de scolarizare pentru cetatenii straini din statele terte este prevazut in Legea nr. 1/2010

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#studenti straini universitati Romania, #studenti straini invatamant superior Romania , #invatamant