Nou Cod de Etica: Profesorii nu mai au voie sa-si mediteze propriii elevi

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 16:38
5316 citiri
Nou Cod de Etica: Profesorii nu mai au voie sa-si mediteze propriii elevi

Proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar, aplicabil tuturor persoanelor din sistemul de stat, particular si confesional, a fost lansat in dezbatere publica, vineri, urmand ca observatiile sa fie primite pana in 12 mai.

Codul este aplicabil tuturor persoanelor din sistemul national de invatamant preuniversitar de stat, particular si confesional, responsabile cu instruirea si educatia, si care, in conformitate cu prevederile "Statutului personalului didactic" din Legea Educatiei Nationale 1/2011, indeplinesc functia de personal didactic/cadru didactic, personal didactic auxiliar, personal didactic asociat, precum si functii de conducere, de indrumare si control in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant preuniversitar, in inspectoratele scolare si casele corpului didactic.

Obligatiile profesorilor in raport cu elevii

In vederea asigurarii unui invatamant de calitate, in relatiile cu elevii, persoanele responsabile cu instruirea si educatia, in mod particular cadrele didactice, au obligatia de a cunoaste, respecta si aplica un set de norme de conduita. Acestea au in vedere: (1) Ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor prin:

a) supravegherea permanenta a acestora pe tot parcursul activitatilor in scoala cat si in cadrul celor organizate de unitatea scolara in afara acesteia, in vederea asigurarii depline a securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni;

b) interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor;

c) asigurarea protectiei fiecarui elev, prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitate asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) excluderea oricaror forme de abuz sexual, emotional sau spiritual;

e) interzicerea hartuirii sexuale si a relatiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale

De asemenea, trebuie avute in vedere: (2) - Responsabilitate in vederea atingerii de catre elevi a standardelor de performanta prevazute de documentele scolare; (3) - Respectarea principiilor docimologice.

(4) Interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie:

a) fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;

b) solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte;

c) traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare;

d) colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare etc.);

e) interzicerea meditatiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale;

- (5) Interzicerea implicarii elevilor in activitati de partizanat politic si de prozelitism religios, organizate special in acest sens de catre persoanele responsabile cu instruirea si educatia elevilor, in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar sau in afara acestora; - (6) Excluderea din relatiile cu elevii a oricarei forme de discriminare, asigurarea egalitatii de sanse si promovarea principiilor educatiei inclusive; - (7) Respectarea demnitatii si recunoasterea meritului personal al fiecarui elev.

Dezbatere publica pe proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar

Vineri, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a lansat in dezbatere publica proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar, elaborat in baza Articolelor 10 si 16 din OM 5.550/2011 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului national de etica din invatamantul preuniversitar.

Cum impozitam industria meditatiilor? (Opinii)

Proiectul a fost elaborat de Consiliul national de etica din invatamantul preuniversitar si inaintat Ministerului Educatiei spre dezbatere publica si adoptare. MECTS asigura, astfel, platforma pentru dezbaterea publica a Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

Fiscul a luat la control profesorii care dau meditatii (Video)

Timp de 30 de zile de la publicarea anuntului pe site-ul institutiei (12 aprilie - 12 mai 2012), pot fi trimise sugestiile sau observatiile la adresa de e-mail: coddeetica@medu.edu.ro. Propunerile vor fi analizate de catre membrii Consiliului national de etica.

Potrivit OM 5.550/2011 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului national de etica din invatamantul preuniversitar, in data de 13 februarie 2012 s-a constituit Consiliul national de etica care, in termen de 60 de zile, a elaborat si trimis catre Ministerul Educatiei proiectul Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...