Ziare.com

Noutati in educatie: Doctorat cu frecventa redusa, mai putine ore pentru profesorii cu vechime

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 23:15

   

Noutati in educatie: Doctorat cu frecventa redusa, mai putine ore pentru profesorii cu vechime
Norma didactica micsorata cu 2 ore pe saptamana, pe acelasi salariu, pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime, doctorat cu frecventa redusa si posibilitatea inscrierii in universitati peste cifra de scolarizare sunt cateva dintre noutatile din invatamant, valabile din toamna.

Aceste noutati au fost introduse de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) ca modificari si completari la Legea educatiei, adoptate de Guvern, prin ordonanta de urgenta, la 26 iunie si publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit conducerii MEN, prin aceasta ordonanta au fost corectate o serie de erori si de prevederi insuficient de bine fundamentate din Legea educatiei.

"Fara a face niciun fel de rabat de la standardele de calitate si performanta, acest act normativ este expresia unei politici publice care vizeaza modernizarea si dezvoltarea graduala a sistemului de educatie.

Prevederile ordonantei au fost solicitate in mod repetat si discutate cu reprezentantii sindicatelor, ai parintilor, ai elevilor si studentilor, cu cadrele didactice implicate. Ele vin in sprijinul profesorilor si al beneficiarilor sistemului de invatamant. Noile masuri se vor aplica incepand cu 1 septembrie 2014, asigurand predictibilitate sistemului", explica oficialii ministerului, intr-un comunicat remis miercuri.

Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati

Potrivit ordonantei, norma pentru cadrele didactice cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, si cele din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu doua ore, saptamanal (de la 18 la 16 ore), fara diminuarea salariului.

Ordonanta de modificare si completare a Legii educatiei aduce noutati si in invatamantul universitar. Astfel, studentii care intra in sistemul de invatamant superior romanesc, in baza unor acorduri internationale, vor avea posibilitatea inmatricularii si dupa 1 octombrie, in cazuri exceptionale.

Inscrieri peste cifra de scolarizare in universitati

De asemenea, universitatile isi vor putea, astfel, suplimenta locurile cu pana la 10% din capacitatea de scolarizare. Potrivit oficialilor MEN, o astfel de procedura exista in toate universitatile din strainatate.

Actul normativ reglementeaza si doctoratul cu frecventa redusa. "Aceasta forma de invatamant ii are in vedere pe doctoranzii care, in acelasi timp, au un loc de munca (in prezent, sunt multi doctoranzi in aceasta situatie) si nu pot participa la toate activitatile didactice aferente, asa cum o fac aceia de la locurile bugetate sau care beneficiaza de burse. Forma de invatamant doctoral cu frecventa redusa exista si in universitati celebre din occident", a precizat MEN.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4593 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sper ca l-ati inscris automat si pe Ponta !

PLAGIATORUL.

 

Ce zici de Funeriu?

Si anul acesta e ratat bac-ul!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor