Ziare.com

O generatie cu viitor sumbru: 1 din 5 copii din Romania renunta la scoala

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 09:47

   

O generatie cu viitor sumbru: 1 din 5 copii din Romania renunta la scoala
Rata abandonului scolar in Romania a fost, anul trecut, de 17,4 la suta, in scadere fata de 2011, cand a fost de 17,5 la suta, si fata de 2010 (18,4 la suta), insa mult peste media de 12,8 la suta din Uniunea Europeana, potrivit cifrelor date publicitatii de Eurostat.

Romania se numara, de asemenea, printre tarile unde proportia tinerilor absolventi de studii superioare ramane scazuta - la 21,8 la suta -, fata de media din UE - 35,8 la suta.

Un procent mai mic decat Romania la acest capitol se inregistreaza doar in Italia (21,7 la suta).

Tarile cu cele mai mari rate ale abandonului scolar sunt Spania (24,9 la suta), Malta (22,6 la suta) si Portugalia (20,8 la suta), insa procentele inregistrate de acestea in 2012 releva, totusi, un progres fata de cele din 2011, se arata intr-o analiza a Comisiei Europene.

Cel mai bine din acest punct de vedere stau Slovenia (4,4 la suta), Slovacia (5,3 la suta), Cehia (5,5 la suta) si Polonia (5,7 la suta), in timp ce rata abandonului scolar in Bulgaria a fost anul trecut de 12,5 la suta, iar in Ungaria, de 11,5 la suta.

Tot anul trecut, in 12 state membre (Austria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia), rata abandonului scolar a scazut deja sub obiectivul de 10 la suta, preconizat in Strategia Europa 2020, Irlanda situandu-se pentru prima data la acest nivel.

Acelasi indicator s-a redus cu cel putin un punct procentual in Germania, Grecia, Irlanda, Letonia si Marea Britanie, insa a crescut in Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia.

In medie, ponderea tinerilor care isi abandoneaza prematur studiile este in prezent de 12,8 la suta in UE, scazand de la 13,5 la suta in 2011.

Anul trecut, 35,8 la suta dintre persoanele cu varste intre 30 si 34 de ani din UE au absolvit ciclul tertiar de invatamant, fata de 34,6 la suta in anul precedent, conform analizei CE. Cel mai mare procent de absolventi de studii superioare se inregistreaza in Irlanda - 51,1 la suta.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3083 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Normal, ce rosta au scoala si studiile? Poti ajunge premier si cu

un simplu Xerox!

 

Scoala nu inseamna neaparat educatie

Din ce in ce mai multi parinti adopta conceptul de non-schooling, constienti de faptul ca scoala ca institutie nu e decat o forma de a interfera decisiv in evolutia si caracterul copiilor, transformandu-i in elemente obediente si lipsite de spontaneitate. In fapt, cam in asta consta "pregatirea" pt viata pe care o performeaza scoala, in formele ei agreate de catre actualul sistem. Esti premiant daca alegi sa fii oaie si sa raspunzi pozitiv la stimulii convenabili pentru sistem si devii persona non-grata, neadaptat sau atins de ADHC (o alta gaselnita imbecila), daca alegi sa gandesti cu adevarat si sa-ti pui intrebari, neacceptand autoritatea sine die, fara a-i descoperi argumentele. Nu cred ca prezenta intr-o banca stramta, intre ore prestabilite, constituie o conditie sine qua non pt acumularea de cunostinte, pt aprofundarea cunoasterii in general

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor