Ziare.com

Olimpicii romani, tot mai putini si mai slab pregatiti

Luni, 28 Iulie 2008, ora 11:30

   

Olimpicii romani, tot mai putini si mai slab pregatiti
Calitatea din ce in ce mai proasta a invatamantului romanesc preuniversitar este demonstrata si de palmaresul tot mai slab pe care il inregistreaza elevii romani la olimpiadele internationale, numarul medaliilor fiind mai putine, iar acestea, tot mai putin stralucitoare.

In 2008, de exemplu, la toate cele opt olimpiade internationale care s-au desfasurat pan ain acest moment (urmeaza sa mai aiba loc doar trei olimpiade - informatica si fizica in luna august si astronomie in luna noiembrie) Romania a obtinut 48 de medalii, dintre care 12 de aur, 22 de argint si 14 de bronz. Fata de anul trecut, este evidenta scaderea, avand in vedere ca in 2007 s-au obtinut 88 de medalii, scrie Romania Libera.

Rezultatele loturilor Romaniei sunt din ce in ce mai dezamagitoare, daca excludem olimpiadele balcanice si pluridisciplinare.

De exemplu, la nici una dintre marile olimpiade internationale, unde la start se aliniaza zeci de state (matematica, fizica, chimie, informatica, daca le enumeram doar pe cele mai importante), lotul Romaniei nu a obtinut nici o medalie de aur.

Ceva sperante au mai ramas doar la fizica, informatica si astronomie, olimpiade care nu au avut inca loc.

In concluzie, Romania conteaza mai mult la olimpiadele regionale, participarea la cele internationale fiind tot mai slabuta. Ceea ce nici nu este de mirare, avand in vedere ca fondurile alocate pentru sustinerea olimpicilor sunt aproape de neglijat.

Si tot pentru ca statul nu ii sprijina suficient, dupa terminarea liceului peste 50% din olimpicii internationali aleg sa plece la studii in strainatate.

REZULTATELE OBTINUTE IN 2008 la olimpiadele internationale

Matematica

Fara a avea aceeasi stralucire ca anul trecut, lotul olimpic al Romaniei a obtinut sase medalii (patru de argint si doua de bronz) la Olimpiada Internationala de Matematica, editia a 49-a, care a avut loc in Spania. Medaliile de argint au fost castigate de Livia Alexandra Ilie din Bucuresti, Madalina Elena Persu din Bucuresti, Victor Padureanu din Craiova si Filip Andrei Chindea din Bucuresti. Bronzul a fost obtinut de Daniel Tiberiu Removecz din Dej si Mihail Eugen Dumitrescu din Bucuresti. La editia din acest an, concursul a reunit la start 535 de concurenti din 97 de tari.

Chimie

La Olimpiada Internationala de Chimie, editia a 40-a, care a avut loc in Ungaria, lotul Romaniei a obtinut patru medalii - trei de argint si una de bronz. Argintul a fost castigat de Ioana Teodora Tofoleanu din Constanta, Ioana Aron din Ploiesti si Vlad Alexandru Puscasu din Baia Mare, bronzul fiind obtinut de Andrei Ungureanu din Iasi. La olimpiada au participat 257 de concurenti din 66 de tari, performanta din acest an fiind asemenea celei din 2007.

Biologie

La olimpiada internationala de biologie, care a ajuns la editia a 19-a si s-a desfasurat in India, Romania a obtinut o singura medalie de bronz. Performanta a fost reusita de Robert Heler din Turda. Competitie a fost destul de insemnata, fiind vorba de 220 de concurenti din 55 de tari. La olimpiadele de biologie, chimie sau geografie, probele practice continua sa traga in jos rezultatele concurentilor din Romania, concluzie unanim acceptata.

Balcaniada de Matematica pentru Juniori

Balcaniada de Matematica pentru Juniori, care a ajuns la a XII-a editie, s-a desfasurat in Albania, a reunit 14 echipe din 12 tari si a adus anul acesta lotului Romaniei sase medalii - doua de aur si patru de argint. Medaliile de aur au fost obtinute de Radu Bumbacea din Bucuresti si Omer Cerrahoglu din Baia Mare, medaliile de argint revenindu-le lui Alexandru Munteanu din Bucuresti, Andrei Alexandru Milu din Bucuresti, stefan Ivanovici din Bucuresti si Dan Danaila din Galati. In clasamentul neoficial pe natiuni, lotul Romaniei s-a clasat pe primul loc.

Balcaniada de Matematica pentru Seniori

Editia a 25-a a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Seniori, care a avut loc in Macedonia si la care au participat cateva zeci de elevi din 18 tari, a adus Romaniei sase medalii (doua de aur, trei de argint si una de bronz). Aurul a fost castigat de Eugenia Rosu din Iasi si Victor Padureanu din Craiova, argintul fiind adjudecat de Madalina Presu din Bucuresti, Mihail Eugen Dumitrescu din Bucuresti si Daniel Tiberiu Removecz din Dej. Bronzul a fost obtinut de Edgar Dobriban din Cluj Napoca.

Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev"

La a 42-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie "D. Mendeleev", care s-a desfasurat in Uzbekistan si a reunit 85 de elevi din 17 tari, lotul olimpic al Romaniei a castigat patru medalii (una de aur si trei de bronz). Cea mai stralucitoare medalie a fost obtinuta de Vlad Alexandru Puscasu din Baia Mare, bronzul fiind adjudecat de Ioana Aron din Ploiesti, Ioana Teodora Tofoleanu din Bucuresti si Ruxandra Barzan din Bucuresti.

Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada

Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, care s-a desfasurat in Irkutsk, Siberia Orientala, si la care au participat 22 de echipe din patru tari, a adus lotului Romaniei zece medalii - doua de aur, patru de argint si patru de bronz. Medaliile au fost obtinute la toate cele patru probe din structura olimpiadei (chimie, informatica, matematica si fizica).

Pe discipline s-au obtinut urmatoarele medalii: matematica (trei medalii) - aurul a fost adjudecat de Marius Tiba din Bucuresti, argintul fiind castigat de Horia Stefan Mania din Bucuresti si Andra Ioana Constantinescu din Iasi; informatica - o medalie de aur castigata de Victor Cristian Ionescu din Ploiesti; chimie (trei medalii) - doua medalii de argint castigate de Ioana Moga din Oradea si Octav Caldararu din Bucuresti si una de argint obtinuta de Petre Buciu din Bucuresti; fizica (trei medalii) - bronzul a fost obtinut de Ioan Bogdan Magdau din Baia Mare, Marius Constantin din Bucuresti si Szerzo Peter din Sfantu Gheorghe.

Olimpiada de Informatica a Europei Centrale

Rezultate bune s-au obtinut si la Olimpiada de Informatica a Europei de Est, editia a XV-a, care s-a desfasurat in Germania si la care au participat candidati din cinci tari. Romanii au obtinut patru medalii (una de aur, doua de argint si una de bronz), in clasamentul neoficial pe tarile participante Romania ocupand prima pozitie. Medalia de aur i-a revenit lui Cosmin Gheorghe, argintul a fost adjudecat de Bogdan Tatatroiu si Paul Baltescu, iar bronzul de stefan Filip.

Balcaniada de Informatica pentru Juniori

La Balcaniada de Informatica pentru Juniori, editia a II-a, care a avut loc in Bulgaria, lotul Romaniei a castigat patru medalii (doua de aur si doua de argint). Aurul a fost obtinut de Radu Voroneanu, cu 600 de puncte din 600 posibile, si Andrei Purice, argintul fiind adjudecat de Gavrila Vlad si Teodor Pripoaie. Prin cele 540 de puncte obtinute, lotul Romaniei a ocupat prima pozitie in clasamentul neoficial pe cele zece tari participante.

Filosofie

Rezultate de-a dreptul remarcabile a obtinut lotul Romaniei la Olimpiada Internationala de Filosofie, editia a XVI-a, care a avut loc chiar in tara noastra, la Iasi. Este vorba de doua medalii de aur si una de bronz, doua mentiuni si doua premii speciale. Aurul a fost castigat de Sergiu Matei Lucaci din Bacau si Maria Alexandra Baneu din Drobeta-Turnu Severin, bronzul revenindu-i Arinei Cristina Baibarac din Iasi. Cele doua mentiuni au fost obtinute de Maria Ciurchea din Fagaras si Adrian Cristian Ardelean din Bistrita, premiile speciale fiind acordate lui Alexandru Gabriel Stan din Slobozia si Ioanei Elena Oana din Deva. La editia din acest an au participat 53 de candidati din 23 de tari, Romania, ca tara organizatoare, avand dreptul sa inscrie in concurs zece elevi.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

au reusit!! nea-u anlfabetizat insafrsit!!

e ceea ce s-a dorit...dupa ce ani de zile scoala romaneasca a umilit prin rezultatele internationale si prin specialistii pe care i-a dat scolile cu renume din occident, iata ca roadele "europenizarii" si "democratizarii" s-au aratat si in acest domeniu...suntem doriti in europa la fel de analfabeti si de mancai ca si americanii...numai asa putem inghiti cu nesat si entuziasm si fara sa miscam in front produsele pe care domniile lor doresc sa ni le bage pe gat...se pare ca i-a usturat la ficati acel "nu ne vindem tara" scandat de populatie dupa '90 si si-au propus sa ne aduca in situatia contrara...cu atea cozi de topor dornice de imbogatire rapida iata ca dupa 20 ed ani au reusit...i-a costat destul de mult dar au reusit

 

aproape

perfect de acord cu tine; poate e prea mult spus "au reusit", dar oricum sint aproape

alfabetizati prostii

cum s-au speriat cei din Occident de elitele noastre? momindu-i cu salarii mai mari decat la noi si folosindu-se de formarea lor pe cheltuiala "romanilor mici"-la cap..."

Banul vorbeste

Daca vreti intr-adevar sa aflati cauzele acestei scaderi , nu trebuie sa cautati prea mult .
BANUL VORBESTE .
Unii parinti cu foarte multi bani vor sa-si vada odraslele olimpici . Si unde exista cerere , e si oferta .Anul trecut un olimpic la mate a luat 2 ( doua ) puncte la judeteana . Nici o problema , a facut contestatie si a mai luat 10 ( zece ) puncte . Anul acesta a luat 0 ( zero ) puncte la nationala , dar a ajuns in lot . Geniu .
Apoi ar fi bine sa va aplecati putin asupra acestui asa zis liceu international de informatica , o afacere turceasca cu matematica romaneasca . Avem o traditie formidabila la olimpiade . Chiar a trebuit sa vina niste turci ca sa ne pregateasca elevii ? De ce nu o fac la ei acasa ? O fac aici , pe multi bani si influenta .
O privire atenta v-ar mai releva faptul ca marea majoritate a " olimpicilor " nostri internationali provin din familiicu muti , multi bani .
Iar rezultatele internationale sunt pe masura valorii unora dintre ei.

 

Nu vad in ce masura

Nu vad in ce masura s-ar adapta aici metoda lui Becali cu stimularea. Mai degraba cred ca este vorba de o motivatie interioara si de un mediu favorabil.

ai dreptate

o directoare de liceu a zis unui elev, proaspat repartizat dupa testele nat.: "daca esti sarac de ce ai note asa de mari"!! asta este scoala de astazi!

prost e cel care da nu cel care cere

problema cu banii tine de moralitate si caracter,nu banii sunt raul ci modul in care sunt folositi!exemplul Becali este f. clar= in loc sa mareasca primele propriilor jucatori el premiaza jucatorii altor echipe si se ajunge ca in meciul Gloria Buzau (=Steaua2 a lui Becali)cu Steaua ,din anul trecut ,cand s-a atins culmea penibilului din Liga lui Mitica ,cu jucatorii stelisti demotivati ,sa reuseasca sa fie egalati din greseala in ultimul minut
la fel de penibili sunt si se vor dovedi si falsii olimpici
care vor dovedi maretia nulitatii lor valorice peste ani
ganditi-va la faptul ca suntem campioni mondiali la juniori si meciuri amicale si "ratatii" mondiali la seniori...

Elevii olimpici nu sint rasplatiti pe masura eforturilor!

La o remarca a mea referitoare la ceea ce am spus mai sus, in titlu, un prof. univ. care era si deputat in acelasi timp, si deci lua doua salarii grase din ambele parti,
mi-a raspuns ca olimpicii nici nu trebuie sa astepte vreo rasplata, pentru ca asta este datoria lor: sa invete!
Doar nu invata ca sa fie rasplatiti!
Oare el de ce mai lua salariul de la parlament si universitate? Doar asta era datoria lui: sa voteze legi. Doar nu se ducea acolo pentru bani.

 

Bacul olimpicilor

Olimpicii din loturile nationale dau bacul separat. In premiera , anul acesta , s-a acordat 10 la disciplina la care excela olimpicu'. De ce oare?
Pentru ca exista olimpici la mate( spre exemplu) care ar fi luat 5 sau 6... Un exemplu este acel olimpic despre care vorbeste Victor ceva mai sus. Un olimpic international care nu stie matematica elementara, doar a luat 0 la olimpiada nationala de mate, dar este calificat de unii care se intituleaza profesori la Balcaniada si la Internationala.

 

de stiut

un liceu care pregateste olimpici cu ajutorul cadrelor universitare, permite ca olimpicul sa vina la scoala doar pentru a i se pune note din oficiu la materiile scolare. ca el studiaza 6 - 8 ore/zi la disciplina olimpica, este adevarat, in rest este scutit de a mai invata ceva...

Pacat

Pacat ca se gasesc multi care sa vorbeasca de pe margine, si fara sa aiba habar de ce se intampla. Voi chiar credeti ca elevi care au muncit pe branci ca sa obtina medalii la olimpiade internationala nu sunt capabili sa ia 9.99 daca nu 10 la BAC la acea materie?
Acel 10 din oficiu la BAC la materia in cauza elimina un lucru nenecesar. Elevii si-au demonstrat deja capabilitatile. Pentru ei chiar nu conteaza daca dau sau nu acea materie la BAC.
In plus, elevul de care vorbiti a luat 2 medalii la olimpiada internationala de matematica si multe alte medalii la alte olimpiade internationale. Exista multe motive pentru care un elev poate avea o zi proasta, in special la cea mai grea olimpiada nationala de cativa ani pentru acea clasa - 90% nu au reusit sa rezolve macar o problema complet din cele 4 din concurs. Deci 5 sau 6 la BAC?
Si daca nu oferim conditii speciale elevilor cu performante internationale mai putem astepta de la ei asemenea performante? Cu 8 ore de scoala si poate 2 ore de teme mai putem astepta sa munceasca 6-8 in plus pentru olimpiada?

Degradarea in general a educatiei in romania a ajuns sa afecteze si rezultatele la olimpiade. Nivelul unei competitii scade cand nivelul general scade. Pacat.

FARA VALOARE

este pacat ca se omoara cu scoala mai pe degeaba.uitati
la cei din occident...termina liceul,sint prosti papuc,
majoritatea nici nu stiu cite spite are roata la caruta
si tot o duc mai bine ca ai nostri CARE NU AU NICI O SANSA
IN FATA LOR

 

eroare

"La a 42-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie "D. Mendeleev", care s-a desfasurat in Uzbekistan si a reunit 85 de elevi din 17 tari, lotul olimpic al Romaniei a castigat patru medalii (una de aur si trei de bronz). Cea mai stralucitoare medalie a fost obtinuta de Vlad Alexandru Puscasu din Baia Mare, bronzul fiind adjudecat de Ioana Aron din Ploiesti, Ioana Teodora Tofoleanu din Bucuresti si Ruxandra Barzan din Bucuresti."
sau Ioana Teodora Tofoleanu este din Constanta?
vezi cealalta sectiune a olimpiadei de chimie.

 

s-a rasturnat carul cu prosti

imi place cum va dati cu totii cu parerea cat de "incompetenti" sunt olimpicii romani, ca isi platesc participarile... m-as bucura sa va vad pe voi muncind pe rupte sa fiti in locul lor... stiu destui olimpici internationali (unii mi-au fost colegi de liceu, altii imi sunt colegi de facultate), si ff serios va zic ca sunteti prosti, fratilor... una e sa scrii un articol ca se imputineaza nr lor si poate si calitatea prestatiei lor (desi totusi mi se pare aiurea sa zici tu asta, unul care n-are neam treaba cu olimpiadele), si alta sa arunci cu noroi in rezultatele si munca celor care, desi "putini, prosti si corupti", sunt. mai vedeti-va lungul nasului!

 

Jignitor

Sunt unul din olimpicii mentionati in articol. M-am simtit pur si simplu jignita sa citesc titlul articolului si apoi sa descopar numele meu in el. Calitatea invatamantului romanesc nu are legatura cu calitatea rezultatelor la olimpiadele internationale si regionale. Toti olimpicii au depus un efort considerabil pentru a obtine aceste rezultate - pentru rezultate mai bune trebuie organizate programe intensive de pregatire de-a lungul anului. Nu cred ca autorul articolului este in masura sa judece diferenta dintre o medalie de aur si una de argint la un concurs international/regional. Pur si simplu un articol jignitor.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor