Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Doar 40% din scoli sunt gata pentru noul an de invatamant

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 07:40
2107 citiri
Presa de azi: Doar 40% din scoli sunt gata pentru noul an de invatamant

"Rauri de lapte si miere", la inceput de an scolar, titreaza Evenimentul Zilei in editia de luni, precizand ca politicienii se inghesuie sa fie azi alaturi de elevi si de liceeni. Alesii le promit si de aceasta data cladiri curate, laptopuri si examene mai usoare.

Scoala va incepe luni pentru cei aproximativ 3.300.000 de elevi din invatamantul primar, gimnazial si liceal. Un an in care scolarilor si parintilor li s-a promis reducerea materiei, in care cornul si laptele vor ajunge cu intarziere pe bancile micutilor din mai multe judete, iar mierea deloc, si in care elevii de clasa a IX-a si a X-a vor primi laptopuri de la guvern.

Orele optionale de religie vor fi pastrate, in ciuda numeroaselor proteste. Chiar daca prichindeii din gradinitele Capitalei nu au locuri suficiente - aproximativ 12.000 au ramas pe dinafara -, ei vor fi inghesuiti, astfel incat sa incapa toata lumea.

Mai mult, elevii inscrisi la scolile aflate in renovare vor invata prin vecini, pana cand autoritatile vor gasi solutii. Pana la concretizarea tuturor promisiunilor, facute atat la sfarsitul anului scolar trecut, cat si in lunga vacanta de vara, politicienii chiulesc astazi de la serviciu pentru a suna clopotelul.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, vrea sa atinga un record in materie, astfel ca si-a propus ca la ultima deschidere de an scolar din mandatul sau sa participe la festivitatile din sase unitati de invatamant din judetul Iasi.

Din Gandul aflam ca 9.000 de scoli nu au autorizatie sanitara de functionare. Vacanta de vara a luat sfarsit. Peste 3,3 milioane de elevi sunt asteptati la scoala, astazi. Cele mai mari emotii le vor avea cei aproximativ 230.000 de elevi care vor intra in clasa intai. Acesta este un an cu emotii si pentru elevii din clasele a VII-a, a VIII-a si a XII-a, care vor sustine tezele cu subiect unic, respectiv examenul de bacalaureat.

Nu peste tot insa scoala va insemna bucurie si conditii bune de studiu. Desi au fost alocati peste 1,5 miliarde de lei pentru investitii, 9.000 de scoli vor functiona fara autorizatie de functionare.

Marile probleme le reprezinta lipsa apei curente, a canalizarii si a grupurilor sanitare corespunzatoare. Daca anul trecut, 13.066 de scoli aveau autorizatie de functionare, anul acesta cifra a urcat la 14.621, conform Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

In timp ce unele scoli nu arata nici macar normal, politicienii s-au hotarat, saptamana trecuta, sa se bata in motiuni. PSD-ul si PDL-ul au depus doua motiuni simple pe Educatie, cerand marirea cu 50% a salariilor profesorilor si demisia lui Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei.

De cealalta parte, Federatia Educatiei Nationale a spus ca profesorii ar putea face greva la inceperea anului scolar, daca nu se ia in discutie cat mai repede marirea salariilor cu 50%. Salariile sunt aproape neschimbate: o educatoare va castiga intre 665 si 1450 lei.

Profesorii, care au in majoritate gradul doi didactic, nu vor castiga mai mult de 1.000 de lei. In acest an, elevii vor avea la catedra 73,83% (193.472) profesori titulari. Pe langa acestia, 26,17% (68.575) vor fi suplinitori si cateva mii de profesori necalificati. Numarul celor din urma este necunoscut, deoarece nu au fost centralizate datele la Ministerul Educatiei.

Si Gardianul scrie ca Doar 40% din scoli sunt gata pentru noul an de invatamant. Inceputul anului scolar 2008-2009 gaseste unitatile scolare de invatamant preuniversitar in etape diferite de pregatire, in vederea inceperii orelor de clasa.

Pana acum doua saptamani, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, informa Executivul ca 9.000 de scoli nu au primit autorizatie sanitara de functionare si ca "pana la 15 septembrie situatia se va remedia". Pana la aceasta ora nu s-a transmis nici o informatie oficiala despre faptul ca cele 9.000 de scoli au primit autorizatia de functionare.

O alta informatie, provenita de la surse autorizate si transmisa pe toate canalele media, anunta ca 60% dintre unitatile de invatamant din tara nu sunt pregatite pentru inceperea anului scolar. In consecinta, sunt doar 40% din numarul total de gradinite, scoli si licee care intampina noul an scolar cu toate spatiile puse la punct.

Cele mai mari probleme privind conditiile igienico-sanitare din reteaua de scoli se regasesc in invatamantul rural. Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, va intampina deschiderea noului an scolar in Iasi, la Colegiul "Mihai Eminescu", iar principesa Margareta, la Scoala nr. 114 din Bucuresti, unitate de invatamant care ii poarta numele.

Mii de elevi bucuresteni vor fi privati si in acest an scolar de laboratoarele de specialitate, bibliotecile si salile de sport din unitatile de invatamant in care sunt inscrisi, fiind nevoiti sa invete in schimburi, in scoli murdare si darapanate, aflate in refacere din 2006, prin programul BEI. Dintre cele 102 scoli incluse in Programul de reabilitare finantat de Banca Europeana de Investitii (BEI) nici una nu a fost reparata in totalitate.

Elevii inscrisi in scoli aflate de trei ani in programul de reabilitare BEI vor fi nevoiti sa mai inceapa un an scolar in conditii improprii, in sali de curs cu peretii crapati si cu tencuiala cazuta, fiind obligati sa priveasca pe geam la salile de sport din curte, a caror constructie a fost sistata.

Haos in sistemul de educatie prescolara titreaza si Romania libera. In ziua inceperii anului scolar, un sfert dintre cele circa 9.000 de gradinite autorizate la nivel national nu au aviz de functionare sau au doar unul provizoriu, a declarat seful Serviciului de Relatii Publice din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Daniel Tomoni.

Motivele neavizarii sunt aceleasi ca si in cazul scolilor: lucrari de renovare neterminate, grupuri sanitare insalubre, lipsa apei potabile.

In plus, in mijlocul crizei de locuri in unitatile prescolare, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) nu s-a interesat cate gradinite private si-ar putea incepe activitatea astazi, in afara de cele 403 unitati particulare autorizate.

Reprezentantii ministerului nu stiu nici numarul total de copii inscrisi la gradinitele particulare autorizate din tara. "Pentru invatamantul finantat de stat, numarul locurilor in gradinite este de 600.000. Cifra de scolarizare pentru invatamantul prescolar privat este stabilita de fiecare unitate in parte, in functie de capacitate si posibilitati tehnice si educative", a transmis MEdC.

Un reprezentant al ministerului a explicat pentru Romania libera ca numarul de gradinite noi care-si pot deschide portile incepand cu acest an scolar este cunoscut la nivelul inspectoratelor scolare judetene, care insa nu-l raporteaza la minister "decat la cerere".

Liderii sindicatelor din educatie sunt revoltati de lipsa de interes a ministerului pentru rezolvarea crizei locurilor in gradinite si reclama faptul ca multe unitati particulare nou construite nu-si vor putea desfasura activitatea din cauza lipsei de personal.

Primul clopotel, primele proteste, este titlul din Ziua. Noul an scolar debuteaza astazi cu aceleasi probleme ca in anii trecuti: scoli neautorizate si proteste din partea profesorilor. In ciuda celor 7.000 de miliarde de lei investite in mandatul ministrului

Cristian Adomnitei, aproape jumatate din unitatile de invatamant functioneaza in conditii insalubre. Cadrele didactice sunt nemultumite de salarii, promisiunea de majorare cu 50% a acestora fiind taraganata de guvernanti, motiv de protest pentru sindicatele afiliate Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

Primul clopotel le ofera insa politicienilor ocazia de a defila cu promisiuni in fata elevilor si parintilor, mai ales acum, in an electoral.

Ministrul Educatiei va fi prezent la cateva scoli din Iasi, unde candideaza (dupa nereusita de la locale) pentru Parlament. Motiv pentru adversarii politici sa-l acuze iar de campanie electorala.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#scoli, #an scolar, #elevi, #autorizatii , #invatamant