Presa de azi: Pace academica

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 07:12
3957 citiri
Presa de azi: Pace academica

"Spiru" va deconta licentele anulate, titreaza Evenimentul Zilei in editia de vineri, precizand ca pentru a avea diploma valida, absolventii trebuie sa dea din nou examenul la o universitate acreditata. "Spiru Haret" va suporta cheltuiala.

Absolventii Universitatii "Spiru Haret" (USH), care si-au dat licenta dupa ce au urmat cursuri la frecventa redusa sau la distanta la facultatile care functioneaza ilegal, trebuie sa sustina din nou examene. Asta daca vor sa aiba o diploma valida, recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI).

In timp ce actualii studenti USH sunt sfatuiti sa se transfere la specializari acreditate sau autorizate, miile de persoane care au absolvit studii superioare la "Spiru" trebuie sa dea un examen de validare si, din nou, pe cel de licenta. De aceasta data, la o universitate de stat sau la una privata aflata in legalitate.

Pentru asta, au la dispozitie cinci ani de la publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de guvern pe care MECI o va promova cat de curand.

Si Romania libera scrie ca Diplomele eliberate de "Spiru Haret" trebuie validate intr-un interval de cinci ani. Pentru a evita problemele la serviciu sau la diferite examene, cum a fost si titularizarea in invatamant, peste 100.000 de absolventi de la Universitatea "Spiru Haret" vor avea posibilitatea sa isi valideze diplomele de licenta in cel mult cinci ani. Toate costurile legate de sustinerea examenului de validare trebuie suportate de Universitatea "Spiru Haret".

Examenul de titularizare a scos in evidenta si mai mult situatia ingrata in care se trezesc acum cei peste 100.000 de absolventi ai facultatilor neacreditate sau neautorizate din cadrul Universitatii "Spiru Haret".

Titularizarea a fost, de fapt, prima confruntare, absolventii de la facultatile neacreditate sau neautorizate putand sa aiba probleme la locurile lor de munca, avand in vedere ca diplomele obtinute nu le sunt recunoscute.

Pentru a avea insa o diploma recunoscuta legal, cei peste 100.000 de absolventi, carora li se vor adauga si actualii studenti de la aceleasi facultati neacreditate sau neautorizate, trebuie sa mai sustina cateva examene.

Pace academica, scrie si Ziua. Ministerul Educatiei si Universitatea "Spiru Haret" (USU) au gasit solutiile pentru ca studentii sa nu fie afectati sub nicio forma de divergentele juridice dintre cele doua parti. Acestea au dus la situatii neobisnuite in ultimele zile, in plina sesiune de examene de titularizare in invatamant, cand absolventi ai universitatii au fost scosi din sala de examene chiar si cu jandarmii.

Pana acum, "Spiru Haret" a avut castig de cauza in Justitie. Absolventii unor forme de invatamant superior neautorizate vor avea la dispozitie cinci ani pentru a promova un examen de validare si unul de licenta, potrivit unei Ordonante de Guvern ce ar putea fi aprobata saptamana viitoare, a anuntat, joi, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Cele doua examene vor putea fi date la o institutie de invatamant acreditata, care a primit grad ridicat de incredere la evaluarea periodica. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele incasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenti la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat Andronescu.

Alte licente pentru "Spiru Haret", noteaza Adevarul. Absolventii de la "Spiru Haret" vor fi obligati sa dea un nou examen de licenta la o alta universitate, a stabilit Ministerul Educatiei. Licentiatii de la formele de invatamant neautorizate de la Universitatea "Spiru Haret" au la dispozitie cinci ani pentru a sustine din nou examenul de licenta.

Candidatilor exclusi de la titularizare li se ofera sansa sa dea licenta inca o data Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, ca pentru a le fi recunoscute studiile, absolventii trebuie sa treaca printr-un examen de validare la una dintre universitatile acreditate si evaluate cu calificativul "grad ridicat de incredere", unde exista programele respective.

Examenul de validare va avea doua parti. Intr-o prima etapa, studentii vor promova un examen de selectie, constand in evaluarea cunostintelor din domeniul studiat. Apoi, tinerii vor sustine o lucrare de licenta.

"Angajam cu studii superioare la zi, exclus Spiru Haret", este titlul din Cotidianul. Dupa aproape doua decenii in care a produs studenti pe banda rulanta, Universitatea "Spiru Haret" a obtinut un efect invers celui scontat pe piata muncii: calitatea de nefumator valoreaza mai mult decat o diploma la "Spiru".

Cum intri in holul Universitatii "Spiru Haret", sediul central, peste drum de Banca Nationala a Romaniei, drept in fata dai de o casierie. Are doua ghisee din acelea ca la banci, cu sertare care transporta de la student la casiera, hata-hata, un teanc de bani si se intorc cu o chitanta.

Pe peretele din stanga e alta casierie, cu un singur ghiseu, iar pe peretele din dreapta e alta casierie, tot cu un ghiseu. La fiecare gemulet sunt cate trei-patru studenti sau viitori studenti, de toate varstele. Isi pregatesc banii numarandu-i cu grija de mai multe ori. Si cand pleaca unii, intra altii in triunghiul casieriilor, astfel incat e un flux de bani aproape continuu dinspre studentime spre seifurile universitatii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Universitatea Spiru Haret, #licenta Spiru Haret, #scandal diplome Spiru , #invatamant