Principalele modificari la Bac si admiterea la liceu

Luni, 03 August 2009, ora 15:48
4981 citiri
Principalele modificari la Bac si admiterea la liceu
Foto: Ziare.com

Modificarea sistemului de admitere la liceu, micsorarea numarului de probe la bacalaureat si infiintarea unui Colegiu al profesorilor, dupa modelul Colegiului Medicilor, sunt principalele noutati pentru invatamantul preuniversitar, propuse de Ministerul Educatiei dupa discutiile cu sindicatele.

Potrivit propunerilor incluse in asa-numitul Cod al educatiei, schimbarile la preuniversitar tin, in principal, de testarile de la finalul ciclurilor de studii. Trecerea de la gimnaziu la liceu se va face tot pe baza repartizarii computerizate si a programelor de consiliere profesionala organizate de scoli.

La admiterea in liceu, se va tine cont de media generala obtinuta pe parcursul claselor V-VIII, care va avea o pondere de 50% din media finala, si de nota la un test structurat dupa model european, care va detine tot o pondere de 50% si care reprezinta, de fapt, noutatea adusa in locul tezelor unice. La acest test, care va fi sustinut, in scris, in semestrul al doilea din clasa a VIII-a, vor fi verificate competentele cheie obtinute de elev, prin intrebari din mai multe domenii. Testul va fi dat si la finalizarea ciclului primar, ca verificare inainte de gimnaziu, insa nota astfel obtinuta nu va conta ulterior la admitere.

In ceea ce priveste bacalaureatul, acesta va avea doua etape. Pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificari orale, competentele de comunicare in limba romana si, dupa caz, in limba materna. Tot in timpul ultimului an de liceu, vor fi sustinute doua examene de verificare a cunostintelor de folosire a computerului si de limbi moderne. Toate aceste evaluari din timpul anului scolar sunt eliminatorii.

La finalul clasei a XII-a, in cadrul bacalaureatului se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba romana, o proba obligatorie corespunzatoare profilului, matematica sau istorie, si una la alegere, in functie de profil. La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie.

Practic, probele orale de la bacalaureatul de pana acum au fost inlocuite cu evaluarile din timpul anului scolar si, in plus, a fost eliminata ultima proba de bacalaureat, cea la discipline din alta arie curriculara decat cea absolvita, unde mai mult de jumatate din candidati alegeau proba la educatie fizica.

Alte modificari prevad ca invatamantul obligatoriu sa aiba 11 clase, incluzand grupa pregatitoare pentru scoala, ministerul angajandu-se sa generalizeze invatamantul de 13 clase. Elevii vor fi inscrisi in clasa I daca implinesc varsta de 6 ani in anul in care incep scoala.

In ceea ce priveste disciplina in scoli, ministerul vrea sa infiinteze un Colegiu al profesorilor si o Carta a autonomiei scolare. Potrivit participantilor la discutiile despre noua lege a invatamantului, Colegiul profesorilor va fi responsabil de analizarea si sanctionarea cazurilor de indisciplina si imoralitate printre cadrele didactice, similar Colegiului Medicilor in domeniul sanitar, iar Carta autonomiei ar urma sa stabileasca limitele in care s-ar propaga puterea institutiilor de invatamant, mai exact regulamentele de ordine interioara, statutul elevului si metodologiile dupa care elevii si parintii vor fi implicati in luarea deciziilor ce privesc scoala.

Deocamdata, ministerul si partenerii de dialog nu au stabilit in detaliu care vor fi criteriile dupa care va functiona Colegiul profesorilor, in ce limite se defineste indisciplina si nici care sunt sanctiunile propuse pentru diferite abateri. Nici prevederile Cartei nu au fost inca stabilite, toate acestea urmand sa fie definitivate de Ministerul Educatiei.

O alta propunere venita in urma discutiilor ministerului cu sindicatele se refera la alegerea directorului de scoala. Acesta va fi numit in functie in urma unui concurs organizat de Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant, format 50% din cadre didactice si 50% din reprezentanti ai Consiliului Local si parinti.

O problema delicata in acest moment pare sa fie predarea religiei in scoli. Ministrul Ecaterina Andronescu propune ca religia sa fie inclusa in programa scolara obligatorie, insa, la cererea parintilor, elevii vor avea posibilitatea de a nu frecventa orele la aceasta disciplina.

Ministrul Ecaterina Andronescu si-a manifestat dorinta ca toate aceste modificari sa se aplice inca din anul scolar 2009-2010, insa a precizat ca acest lucru depinde de cum va proceda parlamentul pentru adoptarea Codului educatiei. In acest moment, Executivul nu a decis daca acest Cod al educatiei va fi asumat de guvern sau va fi supus spre aprobare in parlament.

Potrivit ministrului Andronescu, Codul educatiei va fi gata, cel mai tarziu, pe 14 august. Reprezentatii ministerului si cei ai sindicatelor continua discutiile luni, cand sunt dezbatute modificarile pentru invatamantul superior.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#lege educatie Andronescu sindicate, #invatamant reforma Andronescu coalitie, #negocieri Andronescu sindicate , #invatamant