Psiholog Cristina Calarasanu: Autoritatea parintilor se pierde cand nu comunica cu copiii

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 13:33
6483 citiri
Psiholog Cristina Calarasanu: Autoritatea parintilor se pierde cand nu comunica cu copiii

Autoritatea unui parinte nu se pierde atunci cand acesta vorbeste cu copilul si ii spune adevarul, sau recunoaste faptul ca a gresit. Autoritatea parintelui se pierde atunci cand acesta alege sa nu comunice cu cel mic si nu il trateaza ca pe un partener egal, spune psihologul Cristina Calarasanu.

De multe ori, parintii au tendinta sa ii priveasca pe cei mici ca pe un partener incapabil sa inteleaga ceea ce i se spune, insa aceasta este o greseala, spune psihologul.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii prezentata de psihologul Cristina Calarasanu.

"Nu este asa, copii sunt perfect capabil sa intre in dialog si sa comunice cu parintii, uneori ne surprind cu maturitatea cu care sunt capabili sa raspunda la o intrebare. (...) Parintii trebuie sa le spuna ca oamenii sunt pusi adesea in situatia de a gresi, dar ca ei pot sa isi dea seama de ceea ce s-a intamplat. Autoritatea unui parinte nu se pierde doar pentru ca el alege sa comunice, ci tocmai pentru ca alege sa nu comunice cu copilul lui, ci alege sa ii impuna, sa transmita decizii care sunt deja luate", a declarat Cristina Calarasanu, pentru TV Ziare.com.

Aceeasi atitudine a parintilor este de multe eronata atunci cand copilul are probleme de comportament sau chiuleste de la scoala. Atunci cand copilul are probleme, parintele trebuie sa ramana deschis la comunicare, pentru a afla motivul pentru ca se comporta in acest fel, si nu sa "il puna la zid".

"Absenta si preferinta unui copil de a mai merge la scoala ne da de gandit, trebuie sa ne gandim ce determina acel copil sa lipseasca de la scoala sau de ce alege sa faca altceva. (...) Pedeapsa nu functioneaza, discutia nu are niciun rost. Dar oare de ce aceasa discutie nu are rost? Poate ca este pusa din punctul de vedere a celu care trage la raspundere, care vrea sa-l interogheze pe copil. Atunci cand copilul se simte atacat sau pus la zid, tinde sa agraveze comportamentul pe care si l-a format. El trebuie sa capete incredere in cel cu care vorbeste", sustine psihologul.

Copiii care vin la psiholog in urma unor probleme de concentrare nu trebuie neaparat catalogati din start ca avand o deficienta de atentie, adauga Cristina Calarasanu.

"In cele mai multe cazuri este vorba de o perioada dificila a copilului in care nu se mai poate concentra la scoala pentru ca in viata lui sau in familia lui au loc evenimente carora nu le poate face fata, (...) de aceea este firesc sa aiba loc reactii care sunt transpuse in plan scolar", sustine psihologul.

Atunci cand copilul are modificari de comportament drastice, cand copilul incepe sa aiba rezultate extrem de slabe la scoala sau cand are unele manifestari despre care nu stim de unde au aparut, copilul trebuie dus la un psiholog, spune Cristina Calarasanu, adaugand ca specialistul trebuie sa fie un liant intre copil si familie, dar si intre familie si scoala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristina Calarasanu, #autoritate parinti copii, #comunicare parinti copii, #cum comunici copii, #Ziarecom, #TV Ziarecom , #invatamant