Ziare.com

Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"

de Silviu Reut
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 08:27

   

Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"
Dupa numeroase polemici, scandaluri si reclamatii ale parintilor, religia a fost indepartata din programa scoala ca materie obligatorie, ramanand doar sub forma de optional.

Astfel, una dintre probleme, obligativitatea, a fost rezolvata. Totusi, ne confruntam cu o a doua, discriminarea.

Discriminarea religioasa, intre ortodoxism, majoritatea, si celelalte culte religioase, minoritatea. Singura culta religioasa predata in scolile din Romania este ortodoxismul.

Intr-adevar, cei de alte credinte pot opta sa nu participe la predarea religiei, dar discriminarea ramane prezenta, de ce se preda doar ortodoxismul? De ce nu se ofera optiunea, celorlalte culte, sa invete la scoala despre propria lor religie?

Ortodoxismul este un monopol care nu respecta egalitatea dintre toate cultele religioase.

In Legea Educatiei se arata la Articolul 18, Alineatul 1, faptul ca "elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

De asemenea, statul roman, reprezentat de Ministerul Educatiei, gaseste in acelasi Articol 18, Alineatul 2, portita de scapare vis-a-vis de lipsa de sanse egale pentru toate religiile.

"La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal
instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina", se arata in Alineatul 2, Articolul 18 din Legea Educatiei.

Astfel, statul roman se disculpa de lipsa conditiilor, motive obiective, preferand, ca toti cei apartinand din alte culte religioase sa nu beneficieze de predarea religiei lor in scolile din Romania.

"Pentru situatiile rare nu lasam deoparte majoritatea"

Fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, considera ca majoritatea romanilor, de religie ortodocsa, nu poate fi lasata deoparte pentru minoritatea de alta religie.

"Pentru situatiile rare nu lasam deoparte majoritatea. Pentru acestea exista cadru stabilit in care sa aiba dreptul sa participe la o astfel de ora. Cei care apartin anumitor culte, care sunt rare sau putin extinse, au posibilitatea sa vina cu un certificat in care se probeaza nota si faptul ca au participat, nu trebuie neaparat sa fie la scoala desfasurata ora", a spus Oana Badea pentru Ziare.com.

Aceasta a precizat ca Ministerul Educatiei nu face altceva decat sa respecte cadrul legal, care a fost votat de parlamentari, acestia din urma fiind rezultatul alegerilor facute de catre populatie.

"Este un cadru legal, predarea legii in scoli se face intr-un cadru legal deja stabilit, exista o prevedere constitutionala care cere ca predarea religiei sa fie apoi reglementata prin lege specifica, respectiv Legea Educatiei. In consecinta, in legislatia specifica educatiei sunt prevazute elementele, cadrul de predare a religiei conform optiunii pe care o are fiecare dintre cei care opteaza. Aici este un element pe care trebuie sa-l luam in calcul, acela ca religia este predata doar celor care opteaza pentru acest lucru, exista posibilitatea ca in baza unei cereri a parintelui, copilul sa nu participe.

Deocamdata suntem intr-un cadru legal pe care parlamentarii l-au votat, plecati de la cei care stabilesc legea in tara aceasta. Parlamentarii sunt rezultatul alegerilor pe care cetatenii Romaniei le fac, cand s-a discutat articolul predarea religiei, majoritar daca nu in unanimitate, a fost trebuie sa se predea religia in scoli", a spus Badea.

Fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei a mai spus ca institutia nu a fost pusa in alta situatie in fara de cea a cadrului legal.

"Au fost si cateva procese intentate Ministerului Educatiei pe aceasta tema, a fost si acel proces legat de prezenta icoanelor in scoala. Eu nu imi amintesc ca Ministerul Educatiei sa fi fost pus intr-o alta situatie a cadrului legal. Ortodocsii sunt totusi majoritari in Romania, dar fiecare dintre cei care au optat pentru o credinta sau alta sau pentru a fi atei au libertatea sa se manifeste", a incheiat Oana Badea.

Romania versus restul lumii

Practic, in Romania, ortodocsii au posibilitatea de a alege daca sa participe la predarea religiei sau nu. Adeptii celorlalte religii au doar optiunea de nu participa.

Celelalte religii nu au optiunea de a-si vedea credintele predate in salile de curs din Romania.

Un aspect demn de luat in calcul este ca Ministerul Educatiei, cel mai probabil, nu dispune de profesori in religiile protestante, in Islam, in Martorii lui Iehova sau in alte culte religioase. Ministerul Educatiei dispune doar de resursele predarii ortodoxismului.

In acest sens ar fi poate oportuna, pentru a stopa discriminarea dintre religii, scoaterea oricarei religii din scoli, asa cum ar fi si normal, ori predarea istoriei religiilor, asa cum se intampla in tarile civilizate. Un curs in care elevii pot invata despre principalele religii ale lumii, de la Iudaism la Budism si Ortodoxism.

In acest sens, discriminarea dintre religiile prezente in Romania cade in principal pe umerii statului roman, in ceea ce e prevede predarea religiei, care nu reuseste sa ofere sanse egale diversitatii.

Libertatea manifestarii propriei religii este garantata in Romania, insa optiunea oferita in scolile din tara este cum dicteaza si numarul substantivului folosit "optiunea", este singulara.

De altfel, cooperarea din Biserica Ortodoxa Romana si statul roman, presupus laic, este pusa, iar, sub semnul intrebarii. Cam in acelasi fel ca in cazul cedarii gratuite de catre statul roman a terenului pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, cat si in privinta preotilor sau a absolventilor de teologie care predau in unitatile de invatamant publice, aflate in subordonarea structurilor statului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4530 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

lasati-va de goange!

in nici o tara vesteuropeana nu se preda in scoli de stat alta religie decat religia majoritara: catolica sau protestanta sau ambele. Restul, turcii, evreii si altii isi invata religia pe cont propriu.

 

Adevarul e unul singur.....

.

 

Care anume?

Sunt si eu interesat sa stiu care este adevarul..singur

daca vrei sa-l afli, uita-te zilnic pe anateme si

alte latrine oferite celor "initiaiti" de catre felix si o sa afli adevarul. lui maxi, george, etc...

Iisus Hristos!

"Eu sunt calea, adevarul si viatza... "
Adevarul se releva fiecaruia individual, daca-l cauta, daca "bate la usa"!

si tot Isus mai zice multe

potrivit ucenicilor, numai ca in fiecare carte e altfel, intr-un loc face evenimentul asa, in cealalta carte altfel, daca ucenicii ar fi fost pusi in camere separate la politie ar fi fost prinsi cu minciuna. Dar, ideea principala e: fi cuminte, nu comenta autoritatilor pt ca rasplata ta e raiul, plateste taxele, intoarce fata lasate impuscat in cap, :) adica o arma psihologica de control si dominatie, nimic mai mult.

Domnule,

Eu vad ca si gramatica este discriminata si indepartata din programa scoalara.

Exemplu: "...religia a fost indepartata din programa scoala CA SI materie obligatorie..."

 

deci si eu sunt de acord

decat agramatii mai scrie articolele aistea, ca si redactori care cica ca sunt....Si se pare ca decat e epidemie.
Mama ei de gramatica!

romanianwars 11:07

Hristos a inviat din morti! Cu moartea pe moarte calcand. Si celor din mormanturi. Viata daruindu-le.

NU

Religia nu trebuie sa fie obligatorie.
Fiecare isi creste copilul dupa crezul lui si nu trebuiesc amestecate lucrurile, ca sa nu mai vorbim de cei care predau religia in scoli, niste neintelesi ai societatii, unii care sperie copii, altii care se dedau la fapte reprobabile si antisociale in numele "domnului", pornografie, crime pasionale, perversiuni, etc., e plin internetul de povesti incredibile faptuite de "inalti prelati" sau "profesori de religie".

 

......

Scoala trebuie sa educe si nu sa creeze bigoti.Religia nu are ce cauta in scoala,in mileniul III.

 

nu te contrazic, dar te intreb:

ce alternativa li se preda copiilor la evolutionismul bagat obligatoriu in cap prin orele de biologie? De ce sunt obligati si copii nostri sa invete ceea ce ni s-a inoculat noua obligatoriu de rosii? Nu crezi ca e mai corect ca sa invete ambele variante iar la varsta adulta sa poata decide pe care o crede???

Ai pus problema corect!

Totusi,este putin mai complicat de explicat,dar sa incercam;
1-Inainte de razboi,in Romania,ortodoxismul era religie de stat,de aceea se invata la scoala numai religia ortodoxa;
2-Cu toate ca a inceput sa fie pus la indoiala,evolutionismul lui Darwin se bazeaza pe unele observatii stiintifice reale.Creationismul,nu;
3-O data cu expansiunea globalizarii,in scoli au acces copii apartinind unei foarte mari diversitati de culte si secte.Practic,nu se poate asigura fiecarei categorii religioase dogmele potrivite,iar ca sa-i obligi sa invete altele,pa care propriile convingeri le neaga,nu este posibil.Eu cred ca instruirea religioasa trebuie sa fie realizata in familie sau in organizatiile religioase specifice.Parerea mea!

evolutionismul e o realitate

traita zilnic, religia e un drog pentru ametit popoare.
De aia!

Post Scriptum

"ca toti cei apartinand DIN alte culte religioase"- corect era :"cei apartinand DE alte culte ".
Ramane cum am stabilit....

 

DE alte culte?

altor culte, ca e dativ!

si tu ai dreptate

ambele forme sunt corecte, eu am oferit-o pe cea mai apropiata de zicerea ziaristului.

@george 2

Nu e boicot.
E sila.

 

doar o parere

religia este ceva ce trebuie invatat si facut in intimitatea familiei nu la scoala. exista destule biserici in romania si biserica are suficienti bani sa organizeze pe langa biserici clase pentru cei ce vor sa-si trimita copii sa faca ore de religie. la noi este evident ca clasa politica are de castigat din parteneriatul ei cu biserica ortodoxa , preotii ortodosi au ajuns agenti electorali care promoveaza anumiti candidati in functie de interesele bor. comunistii au reusit sa ne arunce cu zeci de ani in urma si se pare ca acum bor incearca sa ne arunce cu catev sute de ani in urma. interesul financiar este urias iar bor nu are scrupule .

 

Spre rusinea site-ului Ziare.com...

continua abuzul impotriva postarilor lui george2,care indeamna la boicot.Trebuie sa spun ca,indemnul la boicot este creat chiar de practicile incorecte ale site-ului,care avantajeaza evident obedientii lui Basescu si ai PDL.In era libertatii de expresie,este rusinoasa aplicarea acestui tip de cenzura.Rusine!

 

Lol

Atitudinea ziare.com e la fel de pedelista ca si realitatea boicotului despre care vorbeste george2. Cine boicoteaza? Nici macar el, atata vreme cat are postari zilnice p-aci.
Acu, referitor la articol: religia nu este o materie de curs. Si n-ar trebui sa fie.

Doresc sa fac niste precizari...

1- De acord ca religia nu trebuie sa fie o materie de curs.De altfel,am spus-o si mai sus;
2- Nu sunt fan al lui george2 si nu-l cunosc.Ce am spus referitor la postarea lui si la felul in care a fost tratata,am spus in apararea unui principiu,incalcat deseori,din pacate,de catre Ziare.com;
3- Indmnul la boicot este o forma de protest manifestata de george2 ca raspuns la practicile Ziare.com;
4- Personal am semnalat doua postari,care contineau doua injuraturi vulgare si degradante.Raspunsul Ziare.com a fost ca,"in urma analizarii celor doua texte,s-a constatat ca indeplinesc toate conditiile impuse de site".Credeti ca este normal acest comportament al Ziare.com?

Statul fundamentalist

Suntem intr-un stat modern sau acum doua sute de ani ? Religia nu are ce cauta in scoala. Cine vrea sa frecventeze astfel de cursuri poate sa se duca la scoala de duminica. In plus ,profesorii de religie nu-i invata pe elevi sa fie buni ,toleranti ci dimpotriva ,sa-i urasca pe cei de alta religie (atata-i duce capul pe popi).
PS Eu nu am inteles nici acum de ce trebuie ca noi ,contribuabilii sa le platim salariile preotilor si unele foarte grase sefilor lor ,sa le platim intretinerea ,gazele ,electricitatea la biserici.

 

normal ca majoritatea vrea sa-si impuna religia

altfel cum ar scoate profit mare?

 

Pai sa scoatem religia din scoli...

...si sa le explicam copiilor ca nu sunt decat niste maimute care stiu sa apese butoane si ca atare nu tre' decat sa-si asculte instinctele animalice(m-ai ales pe cel reproductiv fiinca asa e la moda)si atunci sa vezi civilizatie pe noi.

 

"Un Domn,o credinta,un botez"...

Asa spune Sfantul Apostol Pavel,referitor la credinta cea adevarata.Ortodoxia nu si-a impus religia prin forta, asa cum a facut-o biserica catolica si nu a trimis pe nimeni sa bata la usile nimanui cu diferite pliante prin asa zisi "propovaduitori" asa cum o fac alte confesiuni.Este de folos sa fie religie in scoli pentru ca tineretul a luat tot ce este mai rau din Occident si nu mai tine cont ca suntem o tara crestin-ortodoxa de 2000 de ani si ca Sf.Apostol Andrei ne-a vestit dreapta credinta aici.Ortodoxia nu monopolizeaza si discrimineaza pe nimeni ci arata adevarul.Avem atatea marturii despre aceasta prin manastirile construite de voievozii nostri si mai ales "opatul lui Zenovie" descoperit la Sarmisegetuza care este cea mai veche marturie de pe teritoriul Romaniei cu privire la faptul ca am fost si suntem un popor crestin.

 

Sa putem,retrage copiii de la religia ateista evolutie

Aceasta religie ateista se preda in cadrul orelor de biologie. Va rugam frumos sa avem posibilitatea retragerii de la orele de bilogie devenite orele religiei ateismului. Majoritatea discriminata trebuie sa aiva aceasta optiune.

In secolul xxi povesti cu bolovanul facut banana si om nu mai merg. nu mergeau nici inainte.

Cine crede ca s-a demonstrat stiintific ca un bolovan s-a facut banana sa-mi indice si mie unde.

Exista un premiu pentru cei ce pot demonstra tranzitia intre specii si nu e luat de nimeni.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor