Ziare.com

Reteta unui invatamant de succes: fara teme si examene

de Florin Necula
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 22:49

   

Reteta unui invatamant de succes: fara teme si examene
Finlanda are unul dintre cele mai performante sisteme de invatamant din lume, iar secretul sta in importantele reforme educationale, implementate in urma cu 40 de ani.

Lucrul care contrariaza cel mai mult in acest sistem de invatamant este faptul ca nu se dau teme si nu se fac evaluari pana la o varsta destul de mare, precum in alte state din Occident. Business Insider a trecut in revista "minunile" din scoala finlandeza.

Copiii din Finlanda nu incep scoala pana nu implinesc varsta de sapte ani si toti invata in aceeasi clasa, indiferent de istetimea lor.

Invataceii primesc foarte rar teme sau evaluari pana cand ajung in perioada adolescentei. Mai mult, ei nu sunt deloc evaluati in primii sase ani de scoala, iar primul test adevarat are loc la varsta de 16 ani.

Finlanda investeste cu 30% mai putin decat Statele Unite, pentru fiecare elev, iar acelasi procent reprezinta numarul copiilor care primesc ajutor suplimentar, in primii noua ani, ceea ce in Romania poarta numele de meditatii.

Tara are cel mai mare procent, din Europa, al elevilor care ajung la facultate, 66%, iar 93% dintre finlandezi promoveaza liceul. In acelasi timp, diferenta dintre cei mai slabi si cei mai buni elevi este cea mai mica din lume.

Finlanda pune mare pret pe cercetare si experimente inca din scoala, astfel ca se formeaza clase cu cel mult 16 elevi, care se concentreaza pe experimente practice.

Aproximativ 43% dintre elevii de liceu urmeaza o scoala de dezvoltare a vocatiilor sau abilitatilor, iar toti copiii beneficiaza de un total de 75 de minute de pauza, la scoala, in fiecare zi.

Salariu de profesor: 1.900 de euro

De cealalta parte a catedrei, profesorii petrec doar patru ore pe zi in clasa si isi mai iau alte doua ore, in fiecare saptamana, pentru "dezvoltare profesionala". In plus, toti profesorii trebuie sa fi absolvit masterul, care este subventionat in totalitate de stat. De altfel, intregul sistem de invatamant este finantat 100% de stat.

Finlanda are acelasi numar de profesori ca si New York, dar aproape jumatate din numarul de elevi: 600.000, fata de 1,1 milioane de elevi in metropola americana. Doar cel mai bun din zece absolventi poate ajunge profesor, in tara scandinava.

Ajungem si la salarii si ne minunam. Salariul minim de inceput al unui profesor finlandez a fost, in 2008, de aproape 22.300 de euro anual, adica aproape 1.900 de euro lunar. O urmare logica? Un sfert dintre copiii care au fost intrebati ce vor sa fie cand o sa creasca au raspuns... profesor!

Profesorii finlandezi se bucura de acelasi respect si statut ca si medicii si avocatii, iar sistemul de invatamant din Finlanda este peste cel al Norvegiei, tara vecina si cu aproximativ aceleasi date demografice si standarde ale vietii.

Toate aceste masuri se vad si in rezultatele copiilor finlandezi. Astfel, in ultimii zece ani, ei s-au clasat pe primul loc sau pe unul dintre primele locuri in studii internationale ce au vizat domenii precum stiintele sau matematica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9230 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

fara teme , fara examene , fara profesori , fara scoli si fara elevi

o sa iasa o ..... mare !

 

Ba, uite că merge. Dacă le faci clasa de 16 elevi si le dai

profesorilor 22.300 euro anual...

intrebarea e - de ce compara Romania cu Finlanda ?

are Finlanda clasa politica din Romania ? - nu -
are Finlanda in spate 50 de ani comunism si 20 de banditism ? - nu -
- in Finlanda copii sunt dusi cu autocarul la mormintele eroilor finlandezi si sunt pusi sa jure ca nu-si vor trada tara ! ( un mic exemplu )
- diferenta e enorma !

Ce sa spun...

In conditiile in care venitul mediu era in 2009 pe la 24000 EU/an, 22300 EU/an este un venit modest.
Intr-o tara ca Finlanda, un venit suficient pentru un trai modest intr-un oras ca Helsinki.

http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot_en.html

@bum

In perioada interbelica pentru a obtine definitivatul in invatamant se organiza un examen national odata la 5 ani. Profesorii aveau lefuri care ii puneau sus de tot in ierarhia societatii. Daca facem o comparatie cu ceea ce se intampla azi se pare ca am involuat mai mult decat ne-am putea imagina. Cu profesori care termina o facultate si nu sunt in stare sa ia note mai mari de 5 la concursurile pentru titularizare avem un viitor deosebit de roz. Ca sa nu mai vorbim de noianul de reforme pe care le adoptam aproape in fiecare an. Rezultatele se vad: invatamantul a cazut mai jos decat era pe timpul lui Nea Nicu. Ce facem? Incepem sa regretam comuniosmul?

bum

esti unul dintre cei mai plicticosi oameni care posteaza p-aci. iar postarile tale sunt ridicole si puerile.

bine ca sunt ale tale bune !

--------

Bravo Finlanda!

Uite ca unii nu-si chinuie aiurea copiii.

Daca ii intrebi acum pe romanii maturi ceva din ce au invatat in clasele de gimnaziu, de exemplu care e diferenta dintre o planta monocotiledonata si una dicotiledonata sau cate tipuri de sol exista, sau unde incepe taigaua, 99,9% nu isi vor mai aduce aminte si nici nu le-ar considera informatii utile/relevante.

Deci de ce sa-si piarda copiii ani buni de viata stresati, memorand ceva inutil, ceva ce oricum vor uita?

serios ?

iti dau o lista cu mercenari sovietici/maghiar,mari admiratori ai usl,indivizi batuti cu leuca in cap.
desigur ca tu esti cap de lista,nu puteam sa te refuz :)

ps
poate ca bum trebuie hranit mai bine,are nevoie sa duca o viata mai ordonata,si ar ma fi destule dar stie el mai bine :)

"Finlanda are unul dintre cele mai performante sisteme de invataman"

Zau? Lasand la o parte Nokia, ccine dracu' e Finlanda?

Sunt satul de auto-elogiile fara acoperire ale occidentalilor.

 

Dar si Nokia

E ridicat pe o inventie ( cum altceva ! ) americana.
Nu trebuie facut chip cioplit din scoala. Bil Gates si Steve jobs nu au facut facultate. In Romania sau findlanda ar fi lucrat ca maistri reparatii la metrou. Cel mai mare inventator al lumii a abandomnat scoala in clas a a 4-a ! Inventatorul frigiderului nu stia sa scrie si nici sa citeasca.
Cel care a facut cuptorul cu microunde nu a terminat luceul. Iar G, Verdi nu a reusit niciodata examenul de admitere la conservatorul Milanez care ii poara numele .
Uite romanii.... Invata formule lungi la matematica, dar cind trebuie sa fac stiu=inta sint codasi.
In Elvetia, la accelerator de particole e cea mai mare concentrare de scoliti. Si produc nimicul la puterea a 5-a. Fura tiganii fierul din tunele.
Chiar asa .... Ce a produs Finlanda cu mintea ? Ca toate se fac in america.n

Tractoristule, desfiintam scoala si te punem pe

tine ministru. Oricum ai fi mai bun decat actualul sef al invatamantululi din Romania.

@Nedumeritu

Pai in interbelic profesorii aveau lefuri mari si erau sus in ierarhie poate si pentru ca erau.... putini. Ce grad de analfabetism exista in anii 30? 70-80%? Normal ca atunci un tip cu facultate sau doctorat facea parte dintr-o elita. Acum cum arunci un ac intr-o multime lovesti un tanar sau o tanara cu 7 facultati si 4 masterate. E penibil. Nu mai au nici o valoare.

Si ce propui d.le Necula pentru Romania ? Doar vorbe-vorbe ?

Finlanda are paduri si exporta cherestea. Populatie vputina. E petrolul verde. Byu are ce face cu banii si-i cheltuie cu bugetarii, instaurand STATUL SOCIAL.

mai e cava de adaugat

In Finlanda, prin lege, nu ai voie sa faci copii daca nu ai macar liceul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor