Romania are medici tot mai putini si mai slab pregatiti

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 12:00
3279 citiri
Romania are medici tot mai putini si mai slab pregatiti

Din ce in ce mai putini tineri sunt interesati cu adevarat sa devina medici, iar cei care se incumeta sa se aventureze in sistemul sanitar romanesc sunt tot mai slab pregatiti.

Medicul Dan Sabau, vicepresedintele Comisiei de Invatamant din Senat, a explicat ca, desi numarul de studenti a fost intr-o usoara crestere in ultimii ani, datorita maririi numarului centrelor universitare, tot mai putini practica medicina dupa ce termina facultatea, scrie Romania Libera.

"Daca pana in 1989 vorbeam despre despre cinci universitati care formau, de exemplu in anii '60, 1.620 de medici absolventi anual, iar in 1981 - 3.500 de absolventi, dupa 1989 vorbim de cresterea numarului de universitati de stat si de infiintarea a doua particulare. Acest fapt a dus la marirea numarului de absolventi, astfel incat in 2006 aveam 5.500 de absolventi.

O problema este si ramanerea lor in sistem. O parte din acestia emigreaza, iar alta parte isi abandoneaza meseria, devenind dealeri de medicamente sau avand alte ocupatii mai profitabile", a explicat prof. dr. Dan Sabau.

Facultatea de medicina este una grea, cu materii dificil de insusit, cu numar mare de ani de studii, iar accesul la informatia de ultima ora este dificil si costisitor.

"Medicina presupune un efort mare de invatare si specializare pe tot parcursul vietii, deci dupa obtinerea licentei si a specialitatii. Un medic se formeaza in 13-14 ani.

Absolventii ajung in spitale cu dotari precare, cu retributii proaste, au insatisfactii profesionale numeroase si se lovesc de imposibilitatea continuarii pregatirii profesionale ca urmare a lipsei conditiilor si dificultatilor de finantare. Statutul medicului este discutabil. Toate acestea se reflecta intr-o stare mai proasta de sanatate a populatiei", a mai declarat acesta.

Admitere mai usoara, studenti mai slabi

Potrivit noilor reglementari, la admitere nu se mai dau lucrari de sinteze, ci teste-grila din anatomie, respectiv din fizica sau chimie, la alegere.

"La admiterea in facultate lipseste un filtru drastic de selectie a candidatilor. O alta problema delicata este modul in care unii medici doresc sa urmeze o specialitate. Eu as propune ca cei care nu iau in urma concursului o specialitate anume sa profeseze intr-o zona defavorizata, dar in acelasi timp sa acumuleze un numar de puncte. Anul urmator, ei pot candida din nou pentru specialitatea respectiva, avand ca avantaj punctele respective", sustine si prof. dr. Gheorghe Iana, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#medici, #studenti, #pregatire, #formare, #specializare , #invatamant