Scandal la Berlin: etica sau religie, ca materii de studiu in scoli?

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 16:23
2469 citiri
Scandal la Berlin: etica sau religie, ca materii de studiu in scoli?

Berlinul este singurul oras din Germania unde religia se preda ca materie facultativa in scoli, iar referendumul de la sfarsitul lunii aprilie, prin care religia ar putea deveni curs optional, a creat un adevarat scandal.

In dezbaterile aprinse nu numai parintii, politicienii si preotii, dar si vedetele, informeaza Deutsche Welle.

Dezbateri in mass media, forumuri pe Internet, sute de pancarte pe strazi, declaratii politice, sedinte cu parintii si intruniri ale preotilor aduc argumente pro ci contra introducerii religiei in scoli ca materie optionala, alternativa cursurilor de etica.

Batalia se va incheia pe 26 aprilie, cand va avea loc un referendum prin care se va decide daca cele doua materii vor fi studiate optional, in paralel, sau daca etica va ramane singura materie obligatorie.

Religia facultativa, etica obligatorie

De trei ani, elevii din Berlin participa facultativ la orele de religie, organizate de comunitatea religioasa de care apartin si subventionate de senatul capitalei germane. Pe de alta parte, cursurile de etica fac parte din programa scolara obligatorie, incepand din 2007.

Controversele privitoare la acest subiect au atras si cateva vedete din Berlin, renumite insa in toata tara, care s-au alaturat asociatiei "Pro Reli" in campania pentru introducerea religiei ca materie optionala in scoli.

Astfel, de doua zile, strazile capitalei sunt pline de pancarte cu fotografia lui Gunther Jauch, cunoscutul prezentator al emisiunii "Vrei sa fii milionar", alaturi de mesajul "Numai etica materie obligatorie inseamna intoleranta din partea statului".

Christoph Lehmann, presedintele asociatiei "Pro Reli", spera ca implicarea unor persoane cunoscute in campanie va atrage multe voturi favorabile la referendum.

De cealalta parte, Uniunea Umanista promoveaza ideea ca numai prin cursurile de etica la care participa toti elevii unei clase pot fi transmise valori precum toleranta si respectul reciproc.

Cel mai convingator argument al lor este ca pana si unii preoti opteaza pentru pastrarea eticii ca materie obligatorie.

Religie sau etica? Totul tine de libertatea individuala

De asemenea, membrii fractiunii Social-Democrate (SPD), considera ca prin alegerea intre religie sau etica, se va pune o presiune inutila asupra elevilor iar religia este o chestiune care tine de libertatea individuala.

Libertatea individuala este tocmai argumentul prin care si asociatia "Pro Reli" doreste ca elevii sa poata opta pentru etica sau religie in egala masura. Copiii au nevoie de un fundament pe care sa-si cladeasca valorile morale, iar ceea ce invata la cursurile de etica nu e suficient, sustin acestia.

Cert este ca ambele parti pledeaza pentru libertatea alegerii, multiculturalism, diversitate si respect reciproc. Insa prin metode diferite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#religie scoli Berlin, #predare religie scoala , #invatamant