Scoala romaneasca se chinuie de 13 ani sa scape de materiile inutile

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 11:52
7309 citiri
Scoala romaneasca se chinuie de 13 ani sa scape de materiile inutile

In ciuda incercarilor de reformare a Educatiei, specialistii atrag in continuare atentia ca scoala romaneasca are nevoie de o curatenie generala in manuale si materii.

Principalele probleme ale sistemului romanesc sunt orarul prea incarcat cu materii multe si inutile, din cauza carora elevul ajunge sa toceasca pagini intregi din care nu va ramane cu nimic, scrie Evenimentul Zilei.

Ultima reforma curriculara completa a inceput in 1997, adica in urma cu aproape 13 ani, in timpul mandatului lui Andrei Marga, iar ultima modificare in orarul elevilor a fost facuta anul trecut, de fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu, care a redus numarul de ore saptamanale la 28-30, de la 36-38

Specialistii in educatie cred ca liceele romanesti nu sunt suficient de specializate, iar elevii ajung sa toceasca materii inutile.

Cristian Hatu, expert al Societatii Academice Romane, a declarat pentru Evenimentul Zilei ca unul dintre motivele pentru care programa a devenit atat de greoaie ar fi lipsa de control asupra persoanelor care au intocmit curricula.

"Comisiile erau formate, in general, din profesori universitari si astfel, vedem ca multe elemente care se invata in facultate de fapt au patruns la liceu", le-a spus Hatu jurnalistilor de la Evenimentul Zilei.

Altii arata cu degetul mafia inspectorilor care isi puteau tipari propriile manuale. "Cand s-au facut programele in '97 si s-a stabilit numarul de ore pentru fiecare disciplina, au castigat inspectorii. A existat un fel de mafie a celor care puteau sa-si tipareasca manuale si-si aparau materiile", spune profesorul bucurestean Gheorghe Radulescu.

Ecaterina Andronescu este de parere ca pentru "descongestionarea" programei scolare ar trebui sa ne uitam la alte tari europene. Ea spune ca invatmantul romanesc a fost intotdeauna mai apropiat de scoala germana si de cea franceza.

In Germania, elevii studiaza in jur de 12 discipline, intre care: doua-trei limbi straine, fizica, biologie, chimie, stiinte sociale, matematica, muzica, arta, istorie, germana, geografie, religie sau etica.

In Franta, copiii se axeaza pe patru domenii principale: franceza, matematica, stiinte exacte si stiinte umane. Materiile sunt cuplate in domenii interdisciplinare, astfel ca elevii invata: istorie/geografie/ educatie fizica sau stiinte/ tehnologie, arte/muzica, limbi moderne, matematica, franceza si educatie fizica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reforma invatamant, #programa scolara greoaie, #programa scolara modificata, #invatamant romanesc , #invatamant
Comentarii
Poza Gonzague
Gonzague
rank 5
Ăhă-ăhă-ăhă!......Scoala romaneasca se chinuie de 13 ani sa scape de materiile inutile cum inutil este și besescu-dăunătorul total și național.