Sindicalistii din invatamant insista pentru majorarea salariilor profesorilor: "Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-si cumpara masti de protectie"

Miercuri, 19 August 2020, ora 09:24
2673 citiri
Sindicalistii din invatamant insista pentru majorarea salariilor profesorilor: "Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-si cumpara masti de protectie"

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) solicita Parlamentului sa respinga decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educatie, la data de 1 septembrie 2020, decizie luata prin recenta OUG privind rectificarea bugetara, argumentand ca in medie, fiecare cadru didactic ar urma sa primeasca in plus 300 de lei, bani din care isi poate achizitiona mastile de protectie necesare in timpul activitatii in scoli. Sindicalistii atrag atentia ca exita riscul ca in 14 septembrie, cand incepe anul scolar, cadrele didactice sa refuze sa vina la scoala in absenta mijloacelor de protectie si a majorarii salariale.

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant face un APEL PUBLIC catre parlamentarii Romaniei prin care solicitam sa respinga decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educatie, la data de 1 septembrie 2020, decizie luata prin recenta OUG privind rectificarea bugetara. In medie, fiecare cadru didactic ar urma sa primeasca in plus 300 de lei, bani din care isi poate achizitiona mastile de protectie pe care va fi obligat sa le poarte in timpul activitatii in unitatile de invatamant. In anul scolar 2020-2021, peste 10 mii de cadre didactice cu varsta de peste 65 de ani si alte aproximativ 40 de mii cu varsta cuprinsa intre 60 si 65 de ani trebuie sa se intoarca la catedra. Prin comparatie cu alte sectoare socio-profesionale, educatia are cei mai multi angajati care fac parte din categoriile cu risc crescut de imbolnavire cu noul Coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii nostri este unul foarte mare pentru ei, dar si pentru familiile lor, situatie in care se afla si elevii si familiile acestora, ca urmare a numarului mare de persoane care se vor intoarce in salile de clasa", sustin sindicalistii.

Ei argumenteaza ca angajatii din educatie vor intra astfel in linia intai daca ne gandim la expunerea in fata virusului, iar ei nu vor purta echipamente speciale, iar un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc si mai mare de imbolnavire, pentru ca va intra in contact cu zeci de elevi.

"In aceste conditii, in care numarul de elevi si cadre didactice este mai mare decat in oricare alt loc populat, fie ca este loc de munca, sau un loc deschis publicului, consideram ca se impun masuri foarte stricte, urgente si bine implementate prin care elevii si angajatii din educatie sa beneficeze de toate conditiile, astfel incat sa nu fie expusi imbolnavirii cu COVID-19. Autoritatile au obligatia sa asigure tuturor participantilor la actul educational masti, dezinfectant, sapun si toalete functionale, pe parcursul fiecarei zile de scoala. Altfel transformam unitatile de invatamant in BOMBE EPIDEMIOLOGICE, chiar din prima zi de scoala! ", arata FSLI.

Ei sustin ca cei 300 de lei, in medie, trebuie sa fie acordati cadrelor didactice de la data de 1 septembrie 2020, pentru ca "acestia sunt bani din care cadrele didactice isi vor asigura mastile de protectie absolut obligatorii", iar intrucat nu exista in acest moment bugetata aceasta cheltuiala, profesorii au ajuns in fata acestei situatii in care vor plati pentru mastile de care au nevoie.

"Le cerem parlamentarilor carora le pasa de sistemul de educatie sa nu voteze OUG privind recenta rectificare bugetara in forma adoptata de Guvernul Romaniei si pentru ca ar produce un grav dezechilibru in randul bugetarilor: prin amanarea acestei majorari salariale, cadrele didactice vor primi bani in plus abia la data de 1 septembrie 2021, fata de celelalte categorii care ii vor primi de la data de 1 ianuarie 2021, conform Legii nr.153/2017. In plus, nici pana la aceasta ora, desi a fost promulgata de peste o luna si jumatate legea conform careia fiecarui elev si cadru didactic i se asigura, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tableta conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi. Intreg tabloul educatiei este plin de disfunctionalitati, in conditiile in care scoala va incepe in mai putin de o luna!", indica FSLI.

Sindicalistii atrag atentia ca exita riscul ca in 14 septembrie, cand incepe anul scolar, cadrele didactice sa refuze sa vina la scoala.

"Federatia noastra, care reprezinta interesele a peste 165.000 de angajati, atrage public atentia ca numeroasele semnale pe care le-am primit in ultima perioada de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg catre un numitor comun: INTENTIA CADRELOR DIDACTICE DE A REFUZA SA VINA LA SCOALA INCEPAND CU DATA DE 14 SEPTEMBRIE, daca Guvernul Romaniei nu va asigura toate conditiile de protectie necesare angajatilor din educatie, dar si elevilor, impotiva infectarii cu COVID-19, precum si daca nu se va acorda majorarea salariala incepand cu data de 1 septembrie 2020!", afirma sindicalistii din invatamant.

"Educatia nu este carciuma sistemului bugetar, iar cadrele didactice nu cer majorarea salariala pentru a-si achizitiona case, obiecte de lux, masini scumpe sau vacante exotice. Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-si cumpara masti de protectie, dezinfectanti si materiale didactice. Tot ce isi va achizitiona fiecare persoana va fi folosit in scopul desfasurarii activitatii la clasa. Cand se vor redeschide scolile, se va deschide o cutie a Pandorei, de care niciun membru al Guvernului nu este acum constient. Avem aproximativ 50 de mii de oameni, cu varsta trecuta de 60 de ani, aruncati in linia intai. Acestia sunt carne de tun, asa cum vor fi de fapt toti salariatii din invatamant! Credem in procesul educational desfasurat la clasa, dar nu putem face asta oricum, ci doar prin respectarea unor conditii foarte stricte. Altfel, cine isi asuma imbolnavirea salariatilor din sistemul de invatamant si a copiilor? Apelul nostru se indreapta spre acei parlamentari care stiu ce este demnitatea umana, decenta si care inteleg situatia in ansamblul ei, nu privita doar prin intermediul unor cifre din buget!", a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI.

Citeste si:
Educație cu pumnul într-o școală din Caraș Severin. Profesoii cer elevilor mai mari să-i lovească pe cei mici
Educație cu pumnul într-o școală din Caraș Severin. Profesoii cer elevilor mai mari să-i lovească pe cei mici
Situație de-a dreptul scandaloasă într-o școală din comuna Vermeș, județul Caraș Severin, unde mai mulți elevi, dar și părinți reclamă faptul că profesorii le cer copiilor mai mari...
CJSU Ilfov a dispus măsuri restrictive pentru 26 de localităţi cu incidenţa COVID peste 3 cazuri la mia de locuitori
CJSU Ilfov a dispus măsuri restrictive pentru 26 de localităţi cu incidenţa COVID peste 3 cazuri la mia de locuitori
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi cu incidenţa COVID-19 peste 3 la mia de locuitori. Rata de...
Sursa: Ziare.com