Sindicatele vor sesiza Avocatul Poporului privind reducerea posturilor din preuniversitar

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 19:30
1961 citiri
Sindicatele vor sesiza Avocatul Poporului privind reducerea posturilor din preuniversitar

Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant vor sesiza Avocatul Poporului, luni, privind neconstitutionalitatea Ordonantei 114/2009 de reducere a 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar.

"Motivele invocate sunt faptul ca ordonanta nu are nota de fundamentare si ca nu au fost consultate sindicatele pentru luarea acestei masuri", a declarat secretarul general al Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop.

Aceleasi motive au fost invocate si de FEN. "Consideram ca invatamantul nu se poate dispensa de 15.000 de posturi, nu avem supranormare nici la cadrele didactice, nici la personalul auxiliar. Am finalizat toata documentatia pentru sesizarea avocatului poporului, iar motivele pe care le invocam sunt faptul ca nu au fost consultati partenerii sociali in cazul acestei decizii privind dinamica fortei de munca, nu se justifica caracterul de urgenta si nu se explica reducerea numarului de posturi numai pentru domeniul invatamant, si nu si pentru altele", spune secretarul general Federatia Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677, in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta publicate pe 29 decembrie in Monitorul Oficial.

Traian Basescu: Titularii sunt 174.669, ceilalti merg acasa

Presedintele Traian Basescu a declarat, tot pe 29 decembrie, ca reducerea celor 15.000 de posturi din Educatie nu este legata de o "reducere administrativa", ci de aplicarea standardelor de cost in sistem si ca cei care vor pleca vor fi, in principiu, suplinitorii si cadrele didactice aflate la pensie.

"Reducerea celor 15.000 posturi (n.r. din Educatie) nu este legata pur si simplu de o reducere administrativa, ci decurge din sistemul de finantare, s-au stabilit norme de cost, iar dascalii vor fi platiti din banii pe care ii incaseaza. Va obliga (masura Guvernului, n.r.) la eliminarea suplinitorilor, nu a profesorilor titulari. A suplinitorilor si a celor care sunt pensionari si au dupa pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascali, care unii si-au facut datoria fata de sistemul de educatie, sa le dorim o pensie lunga si sanatate, iar altii nu sunt calificati, sunt suplinitori", a explicat seful statului.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a solicitat inspectorilor scolari, la inceputul anului, sa analizeze posibilele masuri de optimizare a retelei scolare, pentru incadrarea in limitele salariale impuse de Ordonanta 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar.

Inspectoratele scolare judetene trebuie sa consulte autoritatile locale si reprezentantii partenerilor sociali, pentru a se asigura ca in urma aplicarii masurilor propuse de minister vor fi asigurate dreptul la educatie al elevilor din zonele dezavantajate, calitatea actului educational si respectarea prevederilor legale, informeaza reprezentantii ministerului.

"Avem patru propuneri de masuri in principal de ordin aministrativ, prin care s-ar putea economisi cateva mii de norme didactice. Prima ar fi sa renuntam la grevarea de ore la clasa pentru directorii de scoala si directorii adjuncti. Acesta masura ar acoperi circa 2.200 de norme. A doua propunere ar fi renuntarea la reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii si invatatorii de gradul I cu peste 25 de ani vechime. Vorbim despre 480.000 de cadre didactice pentru care s-ar face o economie de 8.000 de norme. O alta propunere ar fi cresterea numarului maxim de elevi pentru care o scoala poate primi personalitate juridica. Este o masura strict administrativa cu care salvam 1.000 de norme. De asemenea, ne-am gandit ca inca o solutie ar fi ca in momentul in care se calculeaza cifrele de scoliazare pentru anul 2010 - 2011 sa organizam clasele din mediul urban la efectivele maxime de elevi admise prin lege", a precizat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, dupa o prima discutie cu sindicatele, pe aceasta tema.

Funeriu a precizat ca acestea sunt doar propuneri de masuri, iar pana la 1 septembrie vor avea timp suficient sa analizeze impactul lor. El a adaugat ca si-a propus ca problemele sa nu mai fie rezolvate in criza de timp.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...