Sistemul de invatamant e in agonie

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 18:33
8890 citiri

Sistemul de invatamant e in agonie.

Profesorii ori se plang de salarii, ori nu sunt bine pregatiti, ori nu au cu cine lucra si performa, ori nu sunt deloc. Ii numeri pe degete pe cei care inca isi iubesc meseria si o fac cu pasiune, in ciuda salariilor primite si a conditiilor.

Lipsa de respect si de investitii in educatie s-au conturat din ce in ce mai mult in ultimii 20 de ani, desi uitam adeseori un lucru extrem de important: bunul cel mai valoros al unei natiuni este educatia.

Sunt inca scoli in paragina, sunt localitati care inca nu au scoli si copiii merg cativa kilometri in conditii inumane pentru a invata carte, au aparut o gramada de scoli particulare, unde doar crema societatii are acces.

Distanta intre marea masa a elevilor si cea a copiilor de bani gata este uriasa. Sunt copii care abandoneaza scoala, unii din motive obiective, altii pentru ca au lucruri mai bune de facut, altii pentru ca nu exista timp pentru nimeni de a se ocupa serios de ei.

Zi de zi se pierd pe drum potentiale talente care ar putea constitui resurse valoroase pentru viitorul acestei tari.

Mai nou ia amploare conceptul de "homeschooling", care nu presupune ruperea de un sistem de invatamant, ci educatia acasa, adoptarea unui altfel de sistem.

Incurajat de unii, blamat de altii, ca in orice situatie diferita fata de ce ne-am obisnuit sa avem atatia ani. In Romania acest sistem nu este legiferat, iar parintii care opteaza pentru el se pot confrunta, evident, cu repercusiuni.

Sunt o gramada de parinti care muncesc zi lumina pentru a le oferi un viitor copiilor, dincolo de tot ce le ofera autoritatile din Romania - adica mai nimic. O alocatie de mizerie, care nu le este suficienta nici pe departe pentru cele necesare cresterii sanatoase a unui copil. Sunt parinti care au poate mai putin de o ora pe zi in care reusesc sa poarte o conversatie normala cu copiii si care sa nu se rezume la "Ti-ai facut lectiile? Ti-ai facut ghiozdanul? Cum a fost azi la scoala? Ai ceva de repetat pentru maine? Ai mancat?" etc.

Nu mai investeste nimeni sau aproape nimeni in cultura si in educatie. Companiile mari poate, dar mult prea putin, alegand sa investeasca in marketing, pentru ca le aduce vanzari. In plus, investitia companiilor in educatie este despre imaginea companiilor, nu despre a schimba ceva in sistemul educational.

Programa scolara este in cea mai jalnica forma posibila, neadaptata absolut deloc prezentului sau chiar viitorului, cand lucrurile se schimba cu o rapiditate fantastica si cand accentul se pune pe creativitate, inovatie, dezvoltare, nu pe robotizare, asa cum face sistemul educational in prezent.

Nu sunt incurajate spiritul de competitie, initiativa, curajul de a-si sustine punctul de vedere, cumunicarea onesta si deschisa. Gasim peste toti elevi blazati, fara dragoste de scoala, cu ochii pe ceas (daca nu cumva sunt prin parc) in asteptarea sfarsitului orei, care nu stiu, majoritatea, ce-si doresc in viitor.

Unii mai au o vaga idee, pentru ca vor face ce le-au spus mama si tata, doar ei platesc meditatiile. Altii se vor pierde pe parcurs, incet, dar sigur.

Olimpicii reprezinta doar 0,003% din populatia scolara. Relevanta cifra, nu? Ne plangem ca rata abandonului scolar creste de la an la an, ca sunt din ce in ce mai multi analfabeti, ca procentul celor care iau bacalaureatul descreste vizibil si constant.

Optionalele scolare devin obligatorii, parintii nu au niciun cuvant de spus in acest caz.

Inca exista fondul clasei, despre care aflam din presa ca e ilegal, desi se practica de zeci de ani, fara care multe scoli ar fi in paragina din lipsa de fonduri, iar fara care copiii nu ar avea minimum necesar pentru a studia, pentru ca a trecut de multi ani perioada in care manualele erau gratuite.

Scoala in Romania devine astfel un lux pentru cei cu adevarat pasionati de a studia si de a aprofunda, ca sa nu mai mentionez pentru cei care au un talent deosebit si-si doresc cultivarea si dezvoltarea acestuia.

Inchei cu un paragraf dintr-un articol care mi-a mers la suflet, scris de Liliana Romaniuc. Concluzia... o trageti singuri!

"Toti acestia sunt victime ale nerespectarii dreptului lor fundamental la educatie prin faptul ca invata in scoli necorespunzatoare, au profesori a caror pregatire este indoielnica (rezultatele copiilor sunt dovada acestui fapt), despre echipamente si resurse IT nici nu poate fi vorba si, mai grav, nu-si pot continua studiile din cauza lipsurilor financiare.

Este dramatic, este discriminatoriu, este nedrept! Viitorul lor, dar si viitorul nostru vor fi in mod serios afectate de ceea ce facem sau nu facem azi pentru ei! Si trebuie sa recunosc ca nu facem mare lucru...de ani buni!"

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#probleme sistem invatamant Romania, #probleme invatamant Romania , #invatamant