Studentii inscrisi la distanta la "Spiru Haret" au fost reinmatriculati

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 17:09
4057 citiri
Studentii inscrisi la distanta la "Spiru Haret" au fost reinmatriculati

Universitatea "Spiru Haret" a trecut la zi si la frecventa redusa toti studentii care urmau studii la distanta, modalitatea prin care acestia vor face cursurile fiind una de tip teleconferinta, pe Internet, a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Corneliu Toader.

In urma unei interventii a Ministerul Educatiei la nivelul organizarii Universitatii "Spiru Haret", institutia de invatamant a fost obligata, prin prevederi legislative, sa reinmatriculeze studentii care invatau in programele de studii la distanta, in alte programe acreditate si autorizate.

"Avem un numar mare de studenti, de ordinul sutelor de mii. A trebuit sa restructuram structura programelor de studii, astfel incat sa ii ajutam pe toti studentii nostri sa fie intr-o structura normala din punctul de vedere al cerintelor ministeriale, pe care noi le consideram arbitrare. Lucram la aceste reasezari administrative, mai ales ca in urma problemelor din vara, unii studenti s-au retras, dintre ei au fost studenti care s-au reinscris ulterior, asa ca nu avem inca numarul studentilor inscrisi", spune Toader.

Trecerea a zeci de mii de studenti de la programe la distanta la cele la zi nu presupune, insa, suplimentarea numarului de profesori si a necesarului logistic, pentru ca universitatea se va baza tot pe un invatamant la distanta, dar de tip online, prin teleconferinta.

"Viitorul omenirii e invatamantul la distanta. Daca vrem sa creasca numarul absolventilor cu licenta trebuie sa acceptam facilitatile oferite de calculator si internet. Am cumparat recent un sistem care perimte ca profesorii si studentii sa poata comunica in timp real, iar cursurile sa fie sustinute, astfel, prin internet. Asta pe langa sistemul de evaluare pe care il foloseam, de tip blackboard, un sistem electronic tip grila", explica reprezentantul "Spiru Haret".

Universitatea foloseste pentru evaluarile finale acest sistem, care a inlocuit inclusiv examenul si lucrarea de licenta. "Studentii invata materia pentru 200-300 de intrebari, dintre care la examen primesc 20-30. Rezultatele sunt aflate la iesirea din clasa. Este un sistem foarte obiectiv, pana la urma lucrarile obisnuite de licenta sunt deseori de tipul copy-paste", considera Toader.

In continuare, fie ca studentii au urmat cursuri fara frecventa sau la zi, ei sunt trecuti fara diferenta in acelasi catalog. "Este adevarat ca toti absolventii nostri sunt trecuti in ordine alfabetica in cataloage, fara sa se faca diferenta dupa forma de invatamant. Pentru noi conteaza specializarea, pentru ca si la zi si la ID se invata acelasi lucru. Conteaza examenul final", crede Corneliu Toader

Ministerul spune ca universitatea isi gaseste portite legislative pentru functionare

Trecerea studentilor inscrisi la ID in intervalul 2005-2008 la programe de studii autorizate a fost ceruta Universitatii "Spiru Haret" printr-o ordonanta de guvern adoptata in vara acestui an. Aceasta a fost una dintre masurile impuse de autoritati universitatii, singura transpusa intr-o masura legislativa.

Motivele pentru care a fost nevoie de interventia ministerului au fost legate de faptul ca, potrivit autoritatilor, universitatea isi gaseste portite legislative pentru functionare, fara sa respecte efectiv legislatia in vigoare. Universitatea contesta insa acest lucru si se afla, in prezent, in proces cu Guvernul.

Celelate cerinte pentru "intrarea in legalitate a universitatii" sunt numirea unui nou rector, gasirea unor solutii pentru reducerea numarului extraordinar de mare de studenti la un profesor, anuntarea agentiei de calitate care acrediteaza universitatea si publicarea documentelor necesare validarii de minister a profesorilor si conferentiarilor universitari numiti pana in prezent doar de universitate.

Universitatea nu face, insa, niciun demers pentru respectarea celorlalte prevederi. "Nu suntem de acord cu aceste cerinte care limiteaza autonomia universitatii, si care nu se practica niciunde in lume. Toate titlurile date de noi sunt in conformitate cu legea, chiar daca ministerul spune altceva. Pentru acuzatiile aduse de minister suntem in litigiu cu autoritatile, in acest moment, cata vreme litigiile nu au fost rezolvate este opinie contra opinie."

"In privinta numarului de politicieni care fac parte din structura universitatii, nu cred ca un academician de talia lui Razvan Teodorescu, un scriitor si poet ca Adrian Paunescu, un jurist de anvergura Noricai Nicolai nu fac cinste universitatii. Nu dam toate cifrele si numele pentru ca nu ne intereseaza sa facem asta, nu pentru asta a fost deschisa universitatea", spune Toader.

In privinta calitatii invatamantului, universitatea are alte prioritati decat alegerea unei agentii care sa o acrediteze. "ARACIS (Agentia Romana de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, n.r.) nu este o structura reprezentativa si credibila pentru ca e condusa de persoane care fac parte din corpul profesoral al universitatilor de stat."

"Vrem sa ne orientam spre agentii de asigurarea calitatii din strainatate, cu o reputatie profunda. Dar deocamdata suntem acreditati prin lege. Prin Legea educatiei. Iar cea mai buna dovada ca functionam la cele mai inalte standarde sunt studentii nostri, avem peste 200.000 de absolventi care lucreaza in drept, management, universitati si alte domenii cheie", mai spune purtatorul de cuvant al Universitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Spiru Haret invatamant distanta, #Spiru Haret frecventa redusa, #Spiru Haret cursuri teleconferinta, #Spiru Haret scandal , #invatamant