Unde prefera sa studieze romanii peste hotare?

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 09:48
2060 citiri
Unde prefera sa studieze romanii peste hotare?

Cu 30% din numarul de bursieri, Franta este in ultimii zece ani in fruntea destinatiilor de studentie preferate de tinerii din tara noastra, urmata de Marea Britanie si Italia, unde numarul de aplicanti este sub 10%.

"Majoritatea tarilor solicitate apartin Uniunii Europene, in special cele latine si francofone, pe primul loc situandu-se Franta, Italia, Spania si Belgia. Aceasta situatie se explica prin structura comuna latina, dar, nu in ultimul rand, prin faptul ca studentii sunt informati ca beneficiaza in aceste state de biblioteci ultramoderne, de dotare tehnica de exceptie", a explicat Magda Jianu, directorul Centrului National pentru Burse de Studii in Strainatate (CNBSS), pentru Cotidianul.

Marea Britanie a fost aleasa centru universitar de putin timp, din cauza ca este o tara scumpa, la fel ca Statele Unite si Canada. Din anul 2000, proportia celor plecati aici este in jurul a 5%.

"Numarul studentilor care candideaza pentru aceste state e mai mic deoarece costurile de intretinere a bursierilor sunt mari, noi asigurandu-le 1.000 de dolari pe luna si biletul de avion dus/intors. In 2008, in SUA avem un bursier, iar in Anglia, cinci bursieri momentan", spune Magda Jianu.

Seful catedrei de sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti care a condus departamentul de invatamant superior din cadrul UNESCO, Lazar Vlasceanu, spune ca, "de cand am intrat in Uniunea Europeana, numarul romanilor care se inscriu la admiterea la universitatile englezesti este de patru ori mai mare. Cam aceeasi situatie este si in Olanda si in tarile scandinave, care au depasit pragul de limba si ofera studii in limba engleza".

Romanii isi aleg tara in functie de profilul profesional. Astfel, in China au plecat 30 de studenti in ultimii doi ani pentru a se specializa in medicina si limba chineza, iar in Vietnam, pentru arte plastice si diplomatie.

Statele Unite sunt preferate de medicii care vor sa se specializeze in conservarea celulelor stem, iar Marea Britanie este cautata mai ales pentru stiintele economice de la Cambridge si Oxford.

Tot pentru pe profilul economic, dar si filologie sau diplomatie, tinerii merg in Rusia. "Nu trebuie sa minimalizam nici optiunea tinerilor pentru Federatia Rusa. In 2006 au fost la studii 41 de bursieri romani, iar in 2008 au plecat 33", spune directorul CNBSS.

Franta este preferata pentru mai multe domenii: chirurgie estetica, economie, inginerie si filologie.

In Italia si Belgia se duc cei mai multi pentru profiluri umaniste, cu exceptia stagiarilor la institutiile europene de la Bruxelles si bursierilor de la Venetia si Roma, care aprofundeaza matematica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Un înalt oficial israelian a declarat luni, 15 aprilie, că respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un...
#burse, #Franta, #Marea Britanie, #Italia, #Rusia, #studenti romani , #invatamant