Universitatea Bucuresti va pune pe liber unul din cinci profesori

Luni, 13 Iulie 2009, ora 16:40
2022 citiri
Universitatea Bucuresti va pune pe liber unul din cinci profesori
Foto: Romania Libera

La nici o saptamana dupa ce Universitatea Bucuresti a anuntat ca are un deficit doar la salarii de 20.000 de lei, au aparut si primele masuri drastice anticriza: un profesor din cinci va fi concediat.

Potrivit unui document intocmit de contabilul-sef al institutiei, Adrian Albu, si citat de Cotidianul nu mai putin de jumatate din angajatii unor facultati ar trebui scosi din schema de plata pentru ca banii universitatii sa poata ajunge pentru salarii.

Daca nu se iau in calcul veniturile proprii, ci doar banii primiti de la buget, atunci cifra potentialilor disponibilizati creste substantial, ajungandu-se, de exemplu, la 60% pentru Facultatea de Administratie si Afaceri. Media este de aproximativ 22%.

"Pentru a ajusta cheltuielile, vor fi disponibilizate cam 20% din cadrele didactice. In unele cazuri este vorba de profesori de peste 65 de ani, carora nu li se va mai prelungi contractul decat cu foarte mici exceptii, in altele de profesori consultanti, carora li se va multumi pentru colaborare, dar nu vor semna nici ei un nou contract.

Depinde de situatia fiecarei facultati. Este necesara o masura de intinerire, de schimbare a stilului de predare. Nu mai putem avea profesori care nu folosesc e-mailul. In schimb, normele celor ramasi vor fi incarcate mai mult", a declarat rectorul Universitatii Bucuresti, Ion Panzaru, pentru publicatia citata.

Incasarile estimate pentru anul 2009, de la buget si din venituri proprii, sunt de peste 90.800.000 de lei. Cat despre cheltuielile cu salariile, acestea trec de 110 milioane de lei.

Veniturile totale ale Facultatii de Chimie sunt de patru milioane de lei, dar cheltuielile cu salariile se ridica la 9.350.000 de lei. Facultatea de Fizica are venituri totale de 4.660.000 de lei, iar cheltuielile cu salariile ajung la opt milioane de lei.

La facultatile de Matematica-Informatica si Teologie Ortodoxa, deficitul este de peste doua milioane de lei, la Biologie de aproape doua milioane, la Litere si Geologie cam de un milion si jumatate, iar la Istorie, Administratie si Afaceri, Filosofie, Geografie, Drept sau Limbi straine, de pana intr-un milion de lei.

"Universitatea are un fond propriu, din taxele de studii ale facultatilor, precum si din venitul de baza al acestora. Adica pentru 2009, facultatile au primit de la stat 90 de milioane de lei, iar Universitatea mai dispune de 24 de milioane pe care le poate redistribui in functie de necesitati.

Asta nu inseamna insa ca facultatile pot continua sa functioneze cum vor. Daca nu au studenti destui, trebuie umblat si la profesori. Chiar daca unii se supara. Facultatile nu au, practic, de achitat decat salariile. Utilitatile le plateste Universitatea", a mai spus Panzaru pentru Cotidianul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Universitatea Bucuresti, #disponibilizari profesori Universitate, #Ion Panzaru, #Adian Albu , #invatamant