52 de tineri din diverse tari europene, dar si din Egipt, au venit in Romania intr-un amplu program de voluntariat cu scopul de a-i invata pe tinerii rromi din cateva judete transilvanene limba engleza si utilizarea calculatorului.
Proiectul a demarat initial prin stransul gunoaielor lasate in urma de romani in diverse locuri publice, dar a continuat in cateva comunitati de rromi unde, alaturi de mai multi educatori, tinerii au fost invatati diverse lucruri, printre care si ce trebuie sa faca pentru a obtine fonduri europene, scrie Gandul .
52 de tineri din Europa si chiar din Egipt s-au oferit voluntari pentru proiectul romanesc "Cultural clusters - to be discover" (Descoperirea inter-culturalitatii).
Li s-au alaturat 52 de romani, care au incercat sa ajute cat mai mult comunitatile din mediul rural din vestul si estul tarii, dar si din mediul urban, din judetele Arad, Bihor, Alba, Hunedoara si Galati.
Unii dintre ei au stat doar doua luni, altii au vrut sa stea chiar si 10 luni in Romania. Au mers in localitati sarace, formate si din rromi.
"Exista puternice prejudecati ale satenilor fata de rromi. Voluntarii au observat si au spus ca nu e normal. Satenii le-au spus sa nu mearga la rromi pentru ca pot fi batuti sau furati. Ei insa au mers. I-au invatat engleza, spaniola, i-au invatat cum sa foloseasca un calculator. Au fost primiti foarte bine", a declarat Sorin Victor Roman, coordonatorul proiectului.
In timp ce Amandine Rual, din Franta, a fost incantata de modul in care a lucrat cu rromii, care s-au aratat foarte motivati, Olwin Schrauwen, din Olanda, a observat opulenta tiganilor din Covasant, despre palatele carora spune ca sunt kitsch.
Au muncit cel putin doua luni in Romania
Tinerii voluntari nu s-au sfiit sa stranga o tona de gunoaie din Parcul Natural Lunca Muresului.
Au facut cursuri de engleza, germana sau franceza, pentru copii de 7-18 ani, din gradinite si scoli. Au invatat de la romani dansuri populare si i-au invatat la randul lor traditii din tara lor, le-au gatit mancaruri specifice si i-au invatat pe romani ca este bine sa doneze sange.
Pe langa acestea, au urmat cursuri de film si fotografie si au creat documentare despre viata romanilor si despre organizatiile de tineret din Romania.
Acest proiect, coordonat de Asociatia Millennium Center, a fost selectat alaturi de alte aproape 40 de proiecte europene si ar putea fi premiat de Comisia Europeana, in cadrul Saptamanii Europene a Tineretului.
Tinerii romani si partenerii lor vor afla miercuri daca proiectul Romaniei este castigator.
Si apropo : Rrom e ma-ta !!! Vezi tot