Scandal de plagiat la Institutul de Istorie al Academiei Romane

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 20:11
5517 citiri
Scandal de plagiat la Institutul de Istorie al Academiei Romane

Un scandal de plagiat a izbucnit in cadrul Academiei Romane, la Institutul de Istorie "A.D.Xenopol", unde un fost membru al acestei institutii ii acuza pe patru actuali componenti ai sai ca i-au furat aproape 80 la suta din vechile lucrari.

Istoricul Dumitru Agache afirma ca o foarte mare parte din lucrarile sale despre istoria medievala a fost preluata de alti membri ai Institutului de Istorie, fara ca acestia sa-l citeze, noteaza Evenimentul Zilei.

Fostul membru al institutului a depus in acest sens o plangere la Tribunal, in care ii acuza pe cei patru ca au copiat trei sferturi din lucrarile sale, editate intre anii 1983 si 1988.

Actual pensionar, Dumitru Agache i-a dat in judecata pe istoricii Ioana si Marius Chelcu, Silviu Vacaru si Petronel Zahariuc, pe care i-a acuzat ca au furat aproape 80 la suta din opera sa.

"Paratii si-au arogat calitatea exclusiva de autori ale respectivelor tomuri, subrogandu-se muncii noastre de cinci ani si insusindu-si doua treimi din opera preexistenta, semnand numele lor. Au comis o manopera ilegala, un delict civil, un grav abuz de drept, ceea ce din punct al dreptului proprietatii intelectuale reprezinta o frauda, un furt intelectual, un plagiat", se arata in plangerea istoricului.

Plangerea acestuia vine ca urmare a faptului ca seful catedrei de istorie medievala a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Petronel Zahariuc, impreuna cu ceilalti trei istorici, au publicat o lucrare in cadrul colectiei nationale de izvoare medievale "Documenta Romaniae Historica".

Aparuta in anul 2004, opera cuprinde, in volumele XXVII si XXVIII, informatii publicate in anii '80 de catre Agache, fara a fi citat autorul.

La randul sau, acesta a lucrat alaturi de alti trei cercetatori la opera despre care spune ca a fost plagiata, dintre care doi au murit si unul este grav bolnav.

"Am incercat sa rezolv conflictul pe cale amiabila dar fara success. Am fost tratat cu injurii si expresii de sant. (...) Impostura si incompetenta nu trebuie sa stea in rafturile bibliotecii si nici plagiatorii in randul oamenilor", a spus Dumitru Agache, care cere cate 50.000 de lei daune de la fiecare dintre cei care l-au plagiat.

In replica, unul dintre acestia a afirmat ca se abtine de la comentarii pana la o decizie definitiva si irevocabila a Justitiei.

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
ploiesti
rank 4
ponta =plagiator clar,dovedit..
tr2006
rank 5
"Am fost tratat cu injurii si expresii de sant. "