Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Industria lucrarilor de licenta - cat costa o diploma "la comanda"

Marti, 26 Februarie 2013, ora 09:33
70608 citiri
Industria lucrarilor de licenta - cat costa o diploma "la comanda"

In ultimii ani, studentii in an terminal care nu se descurca sa conceapa singuri o lucrare de diploma apeleaza la ajutorul colegilor din generatiile mai mari, iar cum nimic nu este pe gratis, o lucrare ajunge pana la cateva sute de euro.

Internetul este plin de anunturi in care sunt prezentate ofertele comerciantilor de lucrari de licenta, disertatii sau chiar teze de doctorat. Oferta variaza in functie de necesitatea si buzunarul fiecaruia. Astfel, magazinele virtuale ofera lucrari de licenta gata facute, care au mai fost prezentate in anii anteriori de alti studenti ai facultatilor din tara.

Lucrarile gata facute

Acestea sunt cele mai ieftine, costa intre 100 si 400 de lei si pot fi cumparate fie de pe site-urile care detin portofolii de sute, poate chiar mii de astfel de lucrari, fie direct de la autorii de drept ai acestora.

De multe ori, o astfel de lucrare trebuie modificata sau adaptata. Acesta ar fi un prim dezavantaj, caci exista si riscul ca ea sa fie plagiata, sa existe deja pe Internet, fiind usor de detectat de motoarele de cautare si de soft-urile anti-plagiat.

Mai nou, universitatile din tara noastra au posibilitatea de a verifica originalitatea unei lucrari cu ajutorul unor programe informatice care, asemenea unor motoare de cautare, verifica daca exista paragrafe sau fraze preluate integral din alte surse, fara a fi citate. In cazul in care este prins cu o lucrare plagiata, studentul risca sa piarda dreptul de a mai sustine licenta timp de trei ani.

Lucrarile realizate la comanda

Raspandirea soft-urilor anti-plagiat in universitati a declansat aparitia unui nou fenomen. Studentii care nu vor sau nu pot sa-si faca singuri lucrarea pot plati pe cineva sa o faca in locul lor. Studentul ii poate impune o bibliografie celui pe care il plateste, iar persoana respectiva merge in locul sau la biblioteca si concepe teza de diploma.

Cei care executa lucrari de diploma la comanda garanteaza ca lucrarile nu vor fi plagiate, aceasta este munca lor, sa citeasca si sa scrie pentru cei care nu se descurca singuri.

Piata lucrarilor de licenta realizate la comanda se imparte in doua categorii. Pe de o parte, exista persoane care lucreaza pe cont propriu, dar sunt si site-uri care au colaboratori specializati in mai multe domenii. Site-urile administreaza cererile studentilor si distribuie fiecare comanda colaboratorului pe care il considera cel mai potrivit pentru a concepe o lucrare pe o tema anume.

"Execut lucrari de licenta/disertatie la comanda"

Persoanele care lucreaza pe cont propriu trebuie sa se promoveze singure, astfel ca pun anunturi pe Internet prin care isi prezinta oferta.

"Licentiat in drept, execut lucrari de licenta/disertatie doar in domeniu, la comanda, dupa tema data de client. Lucrarea va cuprinde coperta, cuprins, abrevieri, introducere, continutul lucrarii, concluzii, bibliografie si anexe. Toate lucrarile pe care le-am intocmit potrivit legislatiei in vigoare au fost de 10. Rog seriozitate, pentru ca asta ofer", suna unul dintre anunturile postate pe Internet, fara a se specifica un pret orientativ.

"Execut la comanda lucrari de licenta si dizertatie, in limba romana si engleza, in urmatoarele domenii de activitate: stiinte economice (Microeconomie si Macroeconomie, Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Marketing, Management, Servicii si produse bancare etc.), geografie, istorie, drept, sociologie, turism.

Lucrarile vor fi elaborate in functie de cerintele dumneavoastra, cu bibliografie si studiu de caz. Avand o exprienta de peste 4 ani in redactarea de lucrari de licenta si dizertatie, acestea sunt realizate la un nivel inalt de profesionalism. Bonus: tehnoredactarea, printarea si copertarea lucrarii. Aceasta va fi transmisa printr-un serviciu de curierat rapid. Plata se va efectua in trei transe egale, la corectarea lucrarii", se arata intr-un alt anunt. Pretul lucrarii poate ajunge, in acest caz, pana la 800 de lei.

Pentru a putea analiza mai bine "piata" lucrarilor de diploma executate la comanda, am luat legatura cu una dintre persoanele care se ocupa cu asa ceva, sub pretextul comandarii unei lucrari de licenta in domeniul jurnalismului.

Mirela a terminat, in 2009, facultatea la Suceava. A studiat litere, specializarea romana-franceza, si accepta sa faca lucrarea solicitata. Spune ca a urmat un liceu cu profil real, mate-info, asa ca "stie sa si tehnoredacteze".

Tanara nu are un serviciu, pentru ca sta acasa cu cei doi copii ai ei, timp in care face lucrari de licenta pentru altii, ca sa mai castige un ban.

Acum locuieste intr-o localitate de langa Pascani, in judetul Iasi. Desi nu sta intr-un oras universitar, unde ar avea acces la o biblioteca dotata cu carti de specialitate, Mirela sustine ca are acasa o colectie bogata de materiale si ca, in plus, poate face rost cu usurinta si de altele, de la cunoscutii pe care ii are in Iasi.

"Eu iau lucrari de licenta, dar cu conditia sa fie macar o luna. Ca sa am timp sa ma documentez. Doar parte teoretica. Parte practica nu ma bag. Lucrarea propriu-zisa scrisa, fara proiect, ca sunt si care au proiect atasat. Daca aveti o bibliografie impusa, cu mare drag o primesc, daca aveti un titlu, un numar de pagini", isi prezinta Mirela oferta.

Plata se face in rate. Banii si capitolul

Tanara spune ca nu solicita mai mult de 600 de lei pentru o lucrare si ca plata se face esalonat, pe capitole. Transele de bani trebuie livrate intr-un cont, imediat dupa predarea fiecarui capitol.

"Eu iau maxim sase milioane pe o lucrare. Nu iau mai mult, pentru ca nu mi se pare normal. Am cont, vreau sa trimit pe capitole saptamanal, vorbim sa vedem cate capitole putem sa facem si banii dupa ce pot sa trimit capitolele. Ca sa nu facem bataie de joc, nici pentru mine, nici pentru dumneavoastra. Am si eu doi copii si de asta nu as vrea sa imi bat joc de nimeni, pentru ca nu-s genul", garanteaza tanara.

Angajati "fantoma" ai industriei care vinde munca intelectuala

In afara de cei care lucreaza pe cont propriu, exista persoane care aleg sa devina colaboratori pentru site-urile care gestioneaza comenzi de lucrari de licenta in toate domeniile. Afilierea la un site ii garanteaza unui "redactor" de lucrari ceva mai multa vizibilitate si promovare, siguranta ca nu ramane niciodata fara cereri.

Aceste site-uri sunt, de fapt, intermediari intre redactorii de licente si studenti. Atunci cand un client face o comanda, ei aleg redactorul cel mai potrivit domeniului in care studentul vrea sa-si faca licenta. Clientul nu se va intalni niciodata cu cel care ii va face lucrarea, ci vor comunica doar online, prin intermediul mesajelor scrise.

Administratorii site-ului verifica atent schimbul de mesaje dintre redactor si client, astfel incat acestia sa nu faca schimb de adrese de email sau de numere de telefon.

Colaboratorii, atent "recrutati"

Intermediarii garanteaza ca persoanele cu care colaboreaza sunt pregatite sa faca o lucrare academica de calitate, colaboratorii fiind recrutati dupa criterii extrem de riguroase. Doritorii depun un CV si trec printr-un "examen", astfel incat intermediarii sa fie siguri ca acestia sunt bine pregatiti.

Intermediarii percep colaboratorilor un comision de 30-50% din valoarea lucrarii. O lucrare de licenta facuta la comanda costa intre 500 si 800 de lei, in functie de tema si de complexitatea acesteia. Plata se face tot in rate, in trei transe platite in avans pentru fiecare parte a lucrarii.

"Platiti in avans, o treime din pret, iar noi va dam o prima parte din lucrare. O cititi, o verificati si in functie de asta va hotarati daca mergeti mai departe cu noi sau nu. O sa va convingeti de modul nostru de lucru", garanteaza intermediarii.

Andreea a renuntat de curand la colaborarea pe care o avea cu un astfel de site, deoarece intermediarii au marit comisionul perceput pentru o lucrare de la 30% la 50%. Nu-i convenea sa imparta banii cu ei, deoarece, crede ea, ei nu fac nimic in afara de faptul ca le gasesc clienti.

Desi nu a avut niciun client pana acum, spera ca va reusi sa capete notorietate. Cand lucra pentru altii avea foarte multe comenzi, dar "probabil ca aia ii faceau foarte multa publicitate prin campusuri. Au oameni care merg pe acolo, conving studenti. Eu nu am asa ceva. Au traficul mai intens, site-urile sunt mai vechi, sunt de cativa ani si e normal ca au si clienti".

"De obicei, cine vrea o lucrare de licenta ori nu are timp sa si-o scrie, pentru ca are servici', ori nu prea a dat pe la facultate, ori pur si simplu nu i-a explicat nimeni cum sa scrie o lucrare de licenta si atunci trebuie sa-l ajute cineva, nu? Nici nu mi se pare ca e ceva ilegal. Adica oferi un text, omul plateste si asta este.

Pana la urma il ajuti. Oamenii sunt ocupati, au joburi. Probabil ca astia pe care nu ii intretin parintii trebuie sa traiasca si ei din ceva. Atunci muncesc si nu au timp sa se ocupe si de asta. Unii imi starnesc mila, ca nici nu au habar sa redacteze o lucrare de licenta", crede Andreea.

Lucrarile de diploma facute la comanda, un al doilea job

Andreea a terminat studiile in urma cu cativa ani, are mai multe masterate si un doctorat. Desi are un job, alege sa faca lucrari de diploma pentru altii ca sa isi completeze veniturile. Nu crede ca in Romania se poate trai doar din salariu.

Considera ca nu este imoral ceea ce face, ca "pana la urma, isi vinde mintea, doar nu e asa de usor sa faci o lucrare de licenta, ca iti cam consumi neoronii". Spune ca are multe carti acasa, dar ca mai merge la biblioteca. Are nevoie de cel mult doua saptamani ca sa termine o lucrare de licenta, deoarece sta pana seara tarziu si scrie. Pentru ea este ca un al doilea job.

Asadar, atata timp cat cererile exista si cat nimeni nu poate face nimic pentru a dovedi sau stopa aceasta practica, piata lucrarilor de licenta facute la comanda se va dezvolta. Astfel, tot mai multi studenti se vor alege cu o diploma nemeritata, pentru care nu au depus un alt efort decat cel financiar.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#lucrare licenta comanda, #lucrare diploma comanda, #licenta plagiata, #preturi lucrari licenta originale, #lucrare diploma originala plagiat , #licenta