Politisti, jandarmi si grefieri si-au cumparat licenta la Hyperion

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 21:55
5063 citiri
Politisti, jandarmi si grefieri si-au cumparat licenta la Hyperion

Unii dintre studentii de la Facultatea de Drept a Hyperion care au platit cate 1.500 de lei pentru a promova examenul de licenta sunt grefieri, politisti si jandarmi, se arata in motivarea instantei, prin care au fost arestati preventiv directoarea de la Caransebes si unul dintre studenti.

Instanta a dispus arestarea directoarei si a unui student, tinand cont de consecintele faptelor acestora.

Mai exact, magistratii spun ca printre studentii care si-au cumparat diplome se numara grefieri, politisti si jandarmi, care, folosindu-se de licenta, ar fi putut avea acces la functii ce implica functionarea justitiei, astfel ca "ar fi periclitat grav actul de justitie prin accesul in functii care permiteau luarea unor decizii in legatura cu drepturi si libertati fundamentale ale omului".

Judecatorii sustin in motivare ca "licentiatii de la Facultatea de Drept Hyperion" ar fi avut putut sa ia decizii si in privinta libertatii persoanei sau a dreptului de proprietate, drepturi pentru care Romania a fost in multe cazuri sanctionata pentru incalcari de catre CEDO.

"Infractiunea este institutia fundamentala a Dreptului Penal" - semn distinctiv pentru lucrarile de licenta platite

Pentru fraudarea examenului de licenta, cei 33 de studenti au platit fiecare cate 1.500 de lei. In schimbul acestor bani, studentii la Facultatea de Drept Hyperion din Caransebes nu au mai dat examen oral si au aflat de la directoarea facultatii lor care sunt semnele distinctive pe care trebuiau sa le treaca pe lucrarile de licenta, ca sa isi asigure promovabilitatea.

Astfel, spun procurorii anticoruptie, semnele distinctive, stabilite de profesorul Gheorghe Stancu si transmise prin directoarea Guma sunt: lipirea, contrar regulamentului, a etichetei astfel incat aceasta sa permita comisiei vizualizarea numelui si dupa lipirea coltului paginii, inceperea fiecarei lucrari la disciplinele Drept Penal si Drept Civil cu cifra "I", inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a lucrarii de la disciplina Drept Penal a textului "Infractiunea este institutia fundamentala a Dreptului Penal" si inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a lucrarii de la disciplina Drept Civil a textului "Actul juridic civil este institutia fundamentala a Dreptului Civil".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au ridicat din sediul Universitatii Hyperion lucrarile de licenta ale celor 33 de studenti, care au devenit probe in dosarul de fraudare a examenului de la Drept.

Cinci dintre studentii care au dat cate 1.500 de euro ca sa ia licenta i-au denuntat pe profesor si pe colegul lor, povestindu-le procurorilor anticoruptie de la Timisoara cum au promovat examenul de licenta, care a fost modalitatea de livrare a banilor, dar si intalnirea pe care au avut-o cu profesorul Gheorghe Stancu.

In consecinta, procurorii DNA Timisoara au inceput anchetarea directoarei filialei Caransebes a Universitatii Hyperion si a unui student la Drept, dupa ce acestia au luat cate 1500 de euro de la 33 de studenti, promitandu-le ca vor promova examenul de licenta. De asemenea, a fost inceputa urmarirea penala si fata de profesorul de Drept Civil Gheorghe Stancu, fost cadru didactic la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Mai mult, procurorii au cerut arestarea directoarei si a studentului Eugen Tacota, solicitare admisa de instanta. Directoarea Nicoleta Guma le-a spus judecatorilor, in ultimul cuvant, ca nu se considera vinovata de savarsirea vreunei infractiuni, astfel incat nu apreciaza ca trebuie sa fie privata de libertate.

Directoarea de la Caransebes a mai declarat ca sufera de diabet, ca mama sa este pe moarte, ca este vaduva de 12 ani si are o cariera de care nu ii este rusine, ca a fost decorata pentru activitatea profesionala cu Ordinul Meritul Cultural, intrucat a desfasurat o activitate stiintifica si culturala "o viata intreaga".

O parte dintre cei 33 de studenti au fost deja identificati si audiati, urmand ca si ceilati sa fie chemati in fata procurorilor anticoruptie. De asemenea, profesorul Gheorghe Stancu a fost audiat si informat ca s-a inceput urmarirea penala pe numele sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#lucrari licenta hyperion, #mita licenta hyperion , #licenta