Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cartarescu vrea ca autorii contemporani sa spuna ce texte sa fie in manuale: Cu unele nu ma mandresc

Marti, 09 Mai 2017, ora 07:52
2701 citiri
Cartarescu vrea ca autorii contemporani sa spuna ce texte sa fie in manuale: Cu unele nu ma mandresc
Foto: Arhiva Ziare.com

Scriitorul Mircea Cartarescu considera ca autorii de manuale trebuie sa consulte scriitorii contemporani in privinta textelor care apar deoarece poate fragmentele alese nu se potrivesc cu varsta copiilor sau psihologia lor, precizand si ca multe manuale sunt conservatoare si ca textele propuse din literatura clasica nu au legatura cu lumea copiilor, spunand ca ar trebui realizata o combinatie intre textele clasice si cele ale unor autori contemporani.

Mircea Cartarescu a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca nu i s-a cerut parerea in privinta textelor sale care intra in manuale, dar crede ca ar fi putut fi consultat.

"Nimeni nu mi-a cerut vreodata, dintre cei care alcatuiesc manuale, sa-mi dau cu parerea in privinta textelor care intra. Sigur ca acordul mi l-au cerut. Au ales ce au vrut ei si cu unele dintre textele care sunt in manualele scolare, din ce am scris eu, sincer va spun, nu ma mandresc, puteau fi alese texte mai bune.

Unele dintre ele au fost, de fapt, bucati din scrieri mai lungi si aici ar fi trebuit sa fiu consultat pentru ca daca se ia o bucata din Levantul, de pilda, cum exista in unele manuale de liceu, in afara unui anume context, daca nu ii dai, daca nu decupezi un fragment cu o anumita rotunjime, va spun sincer ca nu se intelege nimic si de multe ori se intampla acest lucru", a afirmat Mircea Cartarescu.

El considera ca toti autorii contemporani care au texte in manuale trebuie consultati.

"Autorii contemporani ar trebui sa fie consultati sau sa indice ei ce texte ar dori sa fie in manuale pentru ca sunt texte care nu se potrivesc cu varsta copiilor cateodata, nu se potrivesc cu psihologia lor, nu sunt cele mai interesante pentru varstele respective", a precizat scriitorul.

El a mai spus ca multe manuale sunt conservatoare si ca multe texte propuse copiilor din literatura clasica nu au legatura cu lumea acestora.

"Cele mai multe manuale sunt extrem de conservatoare in sensul ca multe dintre textele propuse copiilor nu mai au o legatura evidenta cu lumea lor. Copiii nu mai inteleg cu usurinta ce se intampla in aceste zone rurale pe care le descrie literatura mai clasica, zone rurale, lumi ciudate, obiecte care nu mai exista, mentalitati care nu mai exista. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa apelam cu masura, cu bun simt la clasici deoarece clasicii de asta sunt clasici, ca au rezistat de-a lungul timpului", a spus Mircea Cartarescu.

El considera ca nu toata opera lui Mihail Sadoveanu, de exemplu, poate fi prezentata astazi copiilor, sau ca toata opera lui Mihai Eminescu le poate spune ceva elevilor, dar de acesti autori pot fi selectate texte minunate.

"Nu tot Sadoveanu se mai poate prezenta copiilor de astazi, dar anumite texte din Sadoveanu, inteligent alese ar fi minunate. Nu tot Eminescu poate sa le spuna ceva elevilor, dar anumite texte, tot asa, nu neaparat cele mai cunoscute, pot fi alese de un profesor sau de un alcatuitor de manuale, care stie intr-adevar despre ce e vorba", a afirmat scriitorul.

Mircea Cartarescu spune ca aceste texte clasice trebuie mixate cu cele moderne.

"Aceste texte clasice trebuie mixate cu texte moderne, dupa parerea mea, cu texte contemporane, de scriitori contemporani. Cati scriitori sub 50 de ani, ma intreb, exista in aceste manuale? Cred ca nici nu exista sub 50 de ani", a afirmat Mircea Cartarescu, precizand ca sunt multi autori romani in jurul varstei de 40 de ani care au texte minunate si care le-ar placea copiilor.

"Copiii de azi sunt copiii ecranelor. Pentru ei pagina nu mai semnifica foarte mult"

El a fost intrebat si de ce copiii din zilele noastre nu mai sunt atat de mult atrasi de lectura, oferind ca raspuns ceea ce i-a spus fiul sau legat de carti.

"Fiul meu, de 14 ani, spune intotdeauna: 'tata, incerc sa citesc carti, dar sunt mult prea lente, sunt extraordinar de lente, eu sunt obisnuit cu filmele, cu jocurile pe computer, tot ce are un ritm mult mai sustinut'", a declarat Mircea Cartarescu.

El crede ca tinerii din zilele noastre sunt copiii ecranelor, daca citesc o fac pe diverse device-uri si ca este mai dificil pentru ei sa asimileze texte literare.

"Pentru tinerii din acest moment este mai dificil sa asimileze texte literate, nu vreau sa-i condamn, cei mai multi sunt foarte inteligenti si foarte draguti, am lucrat toata viata mea cu oameni tineri si astazi fac acelasi lucru insa percep altfel si timpul si textele si tot ce tine de formarea de sine. (...) Copiii de azi sunt copiii ecranelor. Pentru ei pagina nu mai semnifica foarte mult fiindca nu seamana cu un ecran. Daca sunt tentati sa citeasca, citesc tot pe device-uri, citesc pe telefon sau pe tableta. E foarte bine si asa, numai sa o faca", a afirmat Mircea Cartarescu.

El a mai spus ca aceste carti reprezinta o alergare la maraton, nu la 100 de metri, cer rasuflare, iar imaginile trebuie create din mintea cititorului, pe baza cuvintelor.

"Cartile cer rasuflare. Este ca o alergare la maraton, nu la 100 de metri. Ele iti cer participare, sunt interactive, nu stai si te uiti la niste imagini, ci le creezi tu din mintea ta. Tu vezi niste cuvinte, dar totul se recompune de cititor", a mai spus Cartarescu.

El a primit luni, titlul de Doctor Honorius Causa al Universitatii Ovidius din Constanta, apoi a sustinut in fata studentilor conferinta cu titlul "Liniile de forta ale poeziei de azi", dupa care a dat autografe cititorilor sai.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Mircea Cartarescu scriitor, #autori contemporani , #manuale
Comentarii