Ce spune unul dintre autorii manualului de geografie cu erori grave: Nu erau greseli pe hartile date de noi

Vineri, 24 August 2018, ora 21:23
7513 citiri
Ce spune unul dintre autorii manualului de geografie cu erori grave: Nu erau greseli pe hartile date de noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Profesorul Dorin Fiscutean, unul dintre autorii manualului unic de Geografie pentru clasa a VI-a scos de Editura Didactica si Pedagogica, care contine erori impardonabile, afirma ca hartile furnizate de ei nu aveau greseli.

Potrivit acestuia, responsabila pentru greseli este editura care a grabit foarte mult procesul de realizare a manualului si nu le-a dat autorilor spre analiza ultima varianta. "Ne-au tot cerut elemente si au tot modificat", a spus el.

"Nu erau greseli pe hartile pe care le-am dat noi, dar domnii de la grafica le-au modificat, le-au dat peste cap si a aparut ceea ce a aparut. Noua ne pare tare rau, pentru ca am mai facut un manual, cel de clasa a V-a, care este cel mai vandut, fara greseli, facut in tihna. Si atunci suntem dornici sa nu apara nicio greseala", a declarat pentru HotNews.ro Dorin Fiscutean, profesor de Geografie la Iasi, unul dintre cei 4 autori ai manualului de Geografie de clasa a VI-a tiparit anul acesta.

"Pentru greselile de grafica nu noi suntem responsabili, ci editura este responsabila, pentru ca nu a verificat partea grafica. (...) Noi am trimis elementele grafice, care au fost modificate. Dar nu le-am mai primit inapoi, sa vedem daca sunt modificate in bine sau in rau, sa le putem corecta. Noi nu am mai primit bun de tipar. Daca ma credeti, eu nu am un manual fizic nici astazi. Din aceasta cauza am fost si noi surprinsi ca a aparut manualul foarte repede", a completat el.

In ceea ce priveste faptul ca Editura Didactica si Pedagogica a dat vina pe autori si evaluator pentru greselile din manual, profesul Dorin Fiscutean a spus ca "fiecare arunca pisica pe celalalt".

"Dar de ce nu au spus cum au facut manualul intr-o saptamana si ca noi nu am dat bun de tipar? A trebuit sa ne grabim foarte tare, ca sa terminam in graba manualul. Nu am primit manualul, sa il putem citi si sa vedem greselile", a mai afirmat profesorul.

Amintim ca mai multe greseli au fost depistate in noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-a. Asociatia Parintilor condamna erorile si le considera "inadmisible".

Ulterior, Ministerul Educatiei a anuntat ca a gasit solutia pentru a remedia erorile: face o erata si o distribuie rapid in scoli pana la inceputul anului scolar, care este peste doua saptamani.

Totodata, sa nu se mai repete situatia incredibila de acum, Ministerul Educatiei anunta ca "se va asigura ca toti evaluatorii care au avut erori in activitatea desfasurata intr-o etapa a procesului de evaluare nu vor mai avea dreptul de a participa la selectia pentru evaluari viitoare".

Ministerul mai ameninta cu sesizari in instanta, "acolo unde este posibil", autorii/redactorii/evaluatorii manualelor, pentru daunele aduse.

Citește și:
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul unei comune din județul Alba a împlinit 33 de ani în funcție. A fost desemnat primar la 1 februarie 1990, apoi, din 1992, a câștigat toate alegerile locale. Ioan Iancu Popa...