Criza manualelor scolare continua: Licitatia a intarziat, editurile n-au bani de contestatii

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 14:54
1739 citiri
Criza manualelor scolare continua: Licitatia a intarziat, editurile n-au bani de contestatii
Foto: Enational

Desi scoala a inceput de o luna, elevii de clasa intai nu si-au primit nici acum manualele. Ei invata dupa fisele facute de invatatori si din caietele auxiliare cumparate de parinti, intrucat licitatia pentru editarea noilor manuale a intarziat, iar cele mai multe dintre edituri nu si-au permis, din cauza costurilor, sa depuna contestatii.

Termenul de contestare a reevaluarii licitatiei facute de minister a expirat, asa ca pot fi semnate contractele care vor permite tiparirea manualelelor de limba romana pentru clasa a II-a, matematica si explorarea mediului pentru clasele intai si a II-a si engleza pentru clasa intai. Abecedarul, insa, singurul manual pentru care a fost depusa o contestatie, va mai avea de asteptat, informeaza Digi 24.

"Ei trebuiau sa refaca intreaga procedura de evaluare, dar in loc sa faca asta Ministerul a folosit aceiasi evaluatori ca la prima evaluare. A pastrat aceleasi coduri ale manualelor ca la prima evaluare si culmea le-au dat rezultate diferite", a spus Paul Balogh, managerul unei edituri contestatare.

Incepe scoala, dar razboiul continua in ce priveste licitatia pentru manuale

Desi numeroase edituri s-au aratat nemultumite de rezultatele reevaluarii facute de Ministerul Educatiei, nu toate si-au permis sa depuna contestatie.

"Daca contesti ceva si depui o garantie de buna conduita, care reprezinta 1% din valoarea contractului respectiv. Deci, niste sume foarte mari. Trebuia sa depunem un miliard de lei vechi, pe care nu i-am avut", a spus Cristian Gresanu, directorul uneia dintre edituri.

"Costurile sunt la vreo 13.000 de euro sa contesti numai un lot", a adaugat Balogh.

De cealalta parte, exista si o editura care a pierdut licitatia pentru ca a publicat doar trei strofe din imnul Romaniei, in loc de patru.

"Noi am pierdut licitatia pentru ca pe prima pagina a manualului Comunicare in limba romana, clasa I, am publicat trei strofe din Imnul Romaniei, in loc de patru, dar astfel am fi depasit prevederea ca textul sa nu depaseasca la aceasta varsta limita maxima de 90 de cuvinte. Am investit o groaza de bani in grafica viitoarelor manuale", a declarat pentru Cuget Liber, Ana Munteanu, reprezentantul editurii.

Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor are termen de 20 de zile pentru a da un raspuns contestatiei primite si pana atunci Ministerul Educatiei mai plateste si manualele retiparite pentru cei peste 160 de mii de elevi din clasa I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#manuale elevi clasa intai, #licitatie editare noi manuale, #edituri contestatie manuale , #manuale