Elevii de clasa a XI-a si a XII-a nu au primit manuale gratuite. Cand vor ajunge in licee

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 13:08
3989 citiri
Elevii de clasa a XI-a si a XII-a nu au primit manuale gratuite. Cand vor ajunge in licee
Foto: Arhiva Ziare.com

Elevii din clasele a XI-a si a XII-a vor primi anul acesta, in premiera, manuale gratuite, insa ei mai au de asteptat pana in luna octombrie, din cauza timpului scurt alocat pentru editarea si achizitia cartilor.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a dat asigurari ca elevii vor primi manualele cat de curand posibil si cel tarziu in octombrie, iar in cazul in care in anumite locuri nu se va intampla acest lucru va fi vorba doar despre "probleme locale".

Mai multi parinti din Bucuresti ne-au sunat la redactie si ne-au intrebat ce sa faca si cat mai au de asteptat, copiii fiind indemnati de profesori sa isi foloseasca telefoanele mobile pentru a fotografia materialele scolare folosite in sala de clasa.

Contactat de Ziare.com, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a precizat ca "termenul limita de livrare a manualelor pentru clasele a XI-a si a XII-a, potrivit contractelor incheiate cu editurile, este in luna octombrie, iar acolo unde ar putea aparea probleme de livrare dupa termenul limita trebuie rezolvate situatii punctuale".

"Manualele nu sunt inca pe banci, pentru ca a fost nevoie de un timp pentru editarea lor. Stiti foarte bine ca procesul de achizitionare a fost unul extrem de complicat, pentru ca nu a fost o procedura nici simpla si nici obisnuita, in schimb a fost derulata intr-un timp foarte scurt.

Daca s-au inregistrat aceste intarzieri in raport cu inceperea anului scolar, ele sunt cauzate de timpul pe care editarea manualelor l-a necesitat. Dar termenul limita pentru livrarea de manuale este in octombrie", a completat purtatorul de cuvant, subliniind inca o data ca este vorba despre "toate manualele de clasa a XI-a si a XII-a", indiferent de materie.

De asemenea, Mirabela Amarandei a reamintit ca este pentru prima oara cand elevii din invatamantul preuniversitar de clasa a XI-a si a XII-a, "care nu se afla in invatamantul obligatoriu", primesc gratuit manuale scolare.

"A fost un proces care a necesitat un alt tip de abordare din perspectiva achizitionarii, pentru ca nu s-a facut licitatie - identificarea unei solutii tehnice, bani alocati, discutii cu editurile, acorduri cu editurile, apoi contracte si, in fine, editarea de manuale. Luna octombrie este deadline-ul anuntat de domnul ministru", a adaugat aceasta.

Cat despre "problemele punctuale" care ar putea aparea, mentionate si de ministrul Mircea Dumitru, purtatorul de cuvant a subliniat faptul ca rezolvarea lor depinde doar de inspectorate, nu de minister.

"Inspectoratele scolare tin legatura cu editurile, pentru ca aceste contracte s-au incheiat intre inspectorate si edituri", a precizat Mirabela Amarandei.

Ziare.com a incercat in repetate randuri sa obtina mai multe informatii de la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), la solicitarea parintilor, fara succes insa.

Vineri la pranz, Ministerul Educatiei a precizat pe Facebook ca termenul limita pentru ca aceste manuale sa ajunga in scoli este 3 octombrie.

Ministerul Educatiei anunta la inceputul lunii august ca, in urma negocierilor purtate cu editurile, va achizitiona un total de circa 3.600.000 de manuale pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, pe care le vor primi gratuit, suma totala de achizitie negociata si agreata fiind de aproximativ 30 milioane de lei.

O problema cu manualele au si copiii de clasa a IV-a.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#manuale gratuite elevi liceu , #manuale
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1
Ma intreb de ce nu pot fi descarcate manuale in format pdf ...gratis