Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care Editura Didactica primeste monopol pe manuale

Vineri, 29 Iunie 2018, ora 10:24

   

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care Editura Didactica primeste monopol pe manuale
Guvernul a aprobat, joi, o ordonanta de urgenta prin care a fost modificata Legea societatilor, astfel incat Editura Didactica si Pedagogica sa poata fi organizata ca societate in subordinea Ministerului Educatiei si sa poata edita manualele.

Ordonanta a fost adoptata dupa ce Curtea Constitutionala declarase neconstitutionala prima incercare de transformare a Editurii Didactice in societate, dar si dupa ce a fost semnat contractul de editare a manualelor.

Potrivit MEN, urgenta adoptarii acestei OUG este data de faptul ca, pe 31 mai, a fost publicata in Monitorul Oficial decizia nr. 249 a Curtii Constitutionale, care a constatat ca dispozitiile legii pentru aprobarea OUG nr. 76/2017 privind infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica - SA sunt neconstitutionale, "intrucat dau expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual", drept pentru care nu puteau forma obiectul unui act de reglementare primara, ci a unui act de reglementare secundara, mai precis o hotarare de guvern.

"Adoptarea acestui act normativ, prin reglementarea modalitatii de reorganizare a regiilor autonome in societati pe actiuni, va permite emiterea unei HG privind organizarea si functionarea Societatii Editurii Didactice si Pedagogice - SA.

Astfel, EDP, cu care MEN a semnat un contract de editare, traducere si tiparire de manuale scolare, va putea sa isi desfasoare, in continuare, activitatea (...) Mentionam faptul ca MEN a semnat contractul-cadru cu EDP pe 5 aprilie, anterior publicarii deciziei CCR.

Tot anterior publicarii deciziei CCR, in baza acestui contract, a fost semnat contractul subsecvent ce are ca obiect editarea, traducerea si tiparirea de manuale pentru urmatorul an scolar
(aproximativ 70% din necesar pentru clasele I - VI, respectiv 65 de titluri si 40 de traduceri pentru minoritati, insumand 2.627.855 exemplare) ", se precizeaza in comunicatul MEN.

Citeste mai multe despre: Ministerul Educatiei a atribuit Editurii Didactice contractul pentru editarea de manuale, desi CCR a declarat neconstitutionala infiintarea ei.

Potrivit reprezentantilor ministerului, pana in prezent, Editura Didactica si Pedagogica a trimis in teritoriu 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, urmand ca saptamana viitoare sa fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a.

De asemenea, se vor trimite si manualele de Religie pentru cultul romano-catolic: 2.171 exemplare in limba romana si 4.601 - in limba maghiara.

"In zilele urmatoare, pe site-ul manuale.edu.ro, vor fi publicate, pentru a fi alese de profesori, cele doua variante in care se vor tipari fiecare dintre manualele pentru Limba si literatura romana (clasa a VI-a), Religie - cultul ortodox (clasa a VI-a), Biologie (clasa a VI-a), Matematica (clasa a VI-a), Fizica (clasa a VI-a), precum si cele trei variante in care vor fi tiparite manualele pentru Informatica si TIC (clasa a VI-a) . Totodata, pana la jumatatea lunii iulie, vor fi finalizate operatiunile de editare pentru toate manualele clasei a VI-a si se va continua cu manualele claselor I - V (...)

In plus, in acest an, EDP a cumparat editarea si drepturile de autor pentru patru ani, iar in urmatorii ani urmeaza ca MEN sa plateasca doar tiparirea, ceea ce inseamna ca pentru aproximativ 42% din tiraj se va plati, in urmatorii trei ani, mai putin de jumatate din pretul actual", mai afirma MEN.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de3178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nasty
rank 5
Amintiri din viitor
Ce atata capitalism, democratie, concurenta, romanilor le-au ajuns cativa ani! De acum, sub inteleapta conducere a Partidului, viitorul va arata maretz, precum trecutul comunist. Kilul de ulei, faina si zahar se dau deja la galeata rosie. In curand PSD va da painea si benzina pe cartela, masinile vor circula dupa sistemul "par-impar", 2-3 ore de program TV (A3.6 sau RTV, la alegere), Partidul hotaraste cine e infractor si cine nu, imperialistii americani si aliatii lor sa ne lase in pace etc. Amintiri din viitor...
Kalle
rank 1
Ce nu-ti convine ?
Ori habar n-ai ce vorbesti, ori faci parte din mafia manualelor, care se vede acum decapitata.
Flying_Dutchman
rank 1
Poate așa,în sfârșit datorită Editurii Didactice,se va termina
influența nefastă a Mafiei Editurilor favorizate de către Ministerul Educației,care au făcut ca romanele istorice sadoveniene ,singurele romane istorice de acest gen,să dispară din curricula școlară!Rușine mafioților de manuale scolare care au făcut din editarea de manuale,o afacere de interese personale si nu de educație a tineretului scolar!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor