Invitatii Ziare.com Oana Badea: De unde vine graba asta mare cu manualele digitale?

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 07:53
3501 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: De unde vine graba asta mare cu manualele digitale?
Foto: Ziare.com

Premierul Ponta nu a ratat pana in prezent niciun prilej de se pronunta asupra subiectelor din educatie. Pacat insa ca a facut-o intotdeauna superficial si doar pentru un beneficiu de imagine. Va amintiti desigur declaratiile contradictorii despre clasa pregatitoare, nu?

Cum economia merge struna si locurile de munca rasar cu duiumul, vigilenta salvatoare a Guvernului se indreapta asupra unei noi categorii: "Baronii manualelor, obisnuiti sa scoata aceleasi carti de 15 ani".

Atitudinea si declaratiile premierului lasa sa se inteleaga cat se poate de clar ca e treaba serioasa, nu gluma. Poate ii explica cineva si lui Victor Ponta ca nu editorii sunt cei care concep si aproba curriculumul national, nu ei sunt cei care schimba de capul lor programele scolare. Culmea, domnule Ponta, editorii publica si distribuie manuale evaluate si aprobate chiar de minister!

Faptul ca din 2006, Ministerul Educatiei nu a mai organizat sesiuni de evaluare a proiectelor de manuale scolare si nici licitatii pentru achizitionarea de noi manuale scolare, alocand bani doar pentru retiparire, arata cat se poate de clar ca nu exista o vina a editorilor. Altfel spus, domnule Ponta, s-ar impune niste scuze.

Uniunea Editorilor din Romania a explicat foarte clar ca pentru manuale noi e nevoie de aproximativ un an pentru pregatiri. De ce n-ar fi aceasta o afirmatie de buna credinta e greu de explicat. Sa-i certam pe editori ca isi propun standarde de calitate si ca ne avertizeaza asupra riscului de a cheltui din nou bani publici pentru manuale care ar putea fi apoi lesne criticate?

In prezent, multe din manualele utilizate sunt contestate de toata lumea, tocmai de aceea orice graba ar fi de evitat. Grav este insa ca niciun oficial nu s-a simtit obligat sa demonteze acuzatia editorilor conform careia "cineva a avut deja acces la programa si urmeaza sa se faca smecherii, castigatorii licitatiilor fiind deja cunoscuti" sau cea prin care se vorbeste despre "contracte preferentiale de peste un milion de euro".

Pe de alta parte, ministrul care a declansat furtuna de vorbe a premierului are prea multe restante ca sa mai poata sta linistit. Utilizand aceasta tehnica a involburarii fara sa se fi documentat in prealabil, fara sa fi dezbatut, macar de ochii lumii, subiectul, dovedeste exact ceea ce nu ar trebui sa dovedeasca, suficienta.

Domnule Remus Pricopie, in Romania nu mai e suficient sa provii din mediul universitar ca sa te creada pe cuvant intreg sistemul preuniversitar. Exista practicieni care zambesc amar la declaratii cu iz de trista amintire. Odata ce te-ai ars ani in sir dupa scandalul manualelor din vremea lui Marga, sufli si in iaurt.

"Este o obligatie sa introducem aceste manuale digitale. Incepem cu clasa I din toamna", a declarat la finele lui aprilie ministrul Remus Pricopie. Eu spun foarte clar ca obligatia ministerului este sa asigure manuale de calitate, gratuite si accesibile fara discriminare oricarui elev si dascal.

De asemenea ii reamintesc ministrului ceea ce singur constatase: "Degeaba vorbim de manuale digitale, daca scoala n-are acoperis".

Ministrul a anuntat public ca din toamna lui 2013 elevii clasei I vor utiliza manuale in format digital. Cu siguranta ca exista deja o strategie cu privire la introducerea manualelor digitale in intreg invatamantul preuniversitar.

Tocmai de aceea, din acest moment ministrul are obligatia sa faca publice, pe langa rezultatele dezbaterilor cu toti cei implicati, editori, profesori, parinti (dezbateri despre care nimeni nu a auzit...), documentul strategic lamuritor cu privire la studiul de impact, pilotare si rezultatele pilotarii, precum si etapele amplului proces de transformare al manualelor scolare. Altfel, "Ce? Cum? cu ce cost?" sunt intrebari fara raspuns, intrebari care nasc multe speculatii.

Am reluat declaratiile ministrului si am constatat ca aceasta idee a manualului digital reprezinta o framantare de data recenta. Fermentul pare a fi lansarea manualului digital "Lectia verde - Creeaza-ti mediul!". Desi in martie ministrul declara: "Sper ca, din toamna, sa deschidem platforma manuale.edu.ro", in doar o luna speranta a capatat dimensiunea certitudinii.

Daca in martie ministrul stia ca "In Polonia, sistemul manualelor digitale se piloteaza in mai multe scoli. Noi speram sa dezvoltam acest proiect si sa il dezvoltam din fonduri structurale 2014-2020", azi trebuie sa explice de ce brusc sistemul preuniversitar din Romania nu ar mai avea nevoie nici de pilotarea manualelor digitale si nici de fondurile structurale. De unde vine graba asta mare?

Cand accentul cade atat de puternic pe digitalizarea manualelor scolare, accesul egal la educatie incepe sa se confunde in anumite privinte cu accesul egal la informatie.

Comisia Europeana avertizeaza ca pana in 2013, 54% din populatia Romaniei nu a ajuns niciodata in fata calculatorului. Fara o strategie care sa tina cont de realitatile societatii si ale scolii romanesti riscam cresterea prapastiei dintre elevii apartinand unor categorii sociale si unor medii de provenienta. Sa nu uitam ca 45% din populatia Romaniei locuieste in mediul rural.

Despre formarea celor care vor preda utilizand manualul digital nu l-am auzit vorbind deloc pe domnul ministru. Suntem in luna mai si abilitarea pentru utilizarea acestui tip de manual trebuia demult inceputa daca ar fi fost un plan bine gandit. Asa se face oriunde in lumea asta mare. Cei care stiu despre ce este vorba asteapta "ghiduri si instrumente pentru cadrele didactice, oportunitati de formare si de schimb de experienta, exemple concrete de practici." Sunt oare pregatite toate acestea?

Olimpius Istrate, lector la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Departamentul de Formare a Profesorilor, se apleaca asupra acestui subiect intuind punctele cheie in luarea deciziei. " Inca nu exista o analiza a valorii adaugate a TIC pe care o poate aduce pentru educatie, in special in contextul invatamantului romanesc si care sa raspunda la intrebari precum: Care instrumente TIC pot constitui un avantaj pentru invatare si pentru ce tipuri de continuturi pot fi recomandate? Este nevoie de manuale digitale sau este suficienta o utilizare avizata si mai frecventa a resurselor existente deja la dispozitia scolilor si a elevilor? In ce zona asteptam efecte, de ce natura si in ce orizont de timp?", spune acesta.

Tema introducerii manualelor digitale nu ar fi trebuit tratata niciodata in acest mod. Iar pana cand jocul se va face intre superficialitatea lui Ponta si suficienta lui Pricopie rezultatul este cu certitudine unul nul. Dar mai conteaza rezultatul cand circula banul?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Oana Badea manuale digitale, #Ponta manuale digitale, #Ponta baroni manuale , #manuale