Ministerul Educatiei, dat in judecata pentru ca nu asigura manuale gratuite pentru toti elevii

Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:25
1768 citiri
Ministerul Educatiei, dat in judecata pentru ca nu asigura manuale gratuite pentru toti elevii
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Educatiei a fost dat in judecata de catre Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), pentru ca nu asigura manuale scolare gratuite si pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a.

"Ieri, 10 februarie a.c., Asociatia Elevilor din Constanta a depus la Curtea de Apel Constanta, Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, o actiune indreptata impotriva Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, cu scopul obligarii MENCS la demararea procedurii de achizitie publica, in vederea asigurarii manualelor scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a. Actiunea a fost inregistrata la instanta si face obiectul dosarului nr. 85/36/2016", se arata intr-un comunicat al asociatiei remis joi Ziare.com.

Asta in conditiile in care Legea educatiei nationale prevede ca "elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite".

Totusi, pana la inceputul acestui an, se arata in documentul citat, Ministerul Educatiei "a refuzat sa recunoasca dreptul elevilor din ciclul liceal superior la manuale scolare gratuite, interpretand in mod tendentios legea educatiei".

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Sute de mii de elevi fara manuale gratuite. Ministerul se face ca ploua

"La sfarsitul lunii august 2015, in urma demersurilor Asociatiei Elevilor din Constanta, in parteneriat cu Consiliul National al Elevilor, Ministerul Educatiei a admis faptul ca incalca legea si ca o solutie de compromis, motivand faptul ca inceperea cursurilor era la doua saptamani distanta, a alocat suma de 55 lei/elev, pentru o decontare ulterioara partiala a manualelor.

Acest fapt nu a rezolvat problema, suma fiind prea mica pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare stufoasa, dovada ca numarul elevilor care si-au decontat partial manualele a fost unul mic", sustin elevii din Constanta.

Asociatia Elevilor din Constanta a notificat ministerul, la inceputul lunii ianuarie, cu privire la aceasta problema si a cerut demararea procedurii de achizitie publica, "pentru ca in luna septembrie elevii din clasele a XI-a si a XII-a sa beneficieze de manuale".

Raspunsul oficial primit de la Ministerul Educatiei a fost ca "pana in anul scolar 2019-2020, cand ar urma sa intre in vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea si nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior", sustin reprezentantii asociatiei.

"Raspunsul ministerului reprezinta o declaratie de incalcare a legii, motiv pentru care AEC a considerat necesar sa ceara concursul instantei, in vederea rezolvarii problemei", se precizeaza in comunicat.

Reprezentnatii AEC spera ca decizia Curtii de Apel Constanta va fi in favoarea elevilor, astfel ca liceenii din ultimii doi ani sa primeasca manuale scolare gratuite.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Minister Educatie dat judecata, #Minister Educatie manuale gratuite , #manuale