
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis joi sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I si a II-a, iar in acest sens inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile existente.
La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I si a II-a sa aiba cat mai repede manuale la dispozitie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis, joi, sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale, se arata intr-un comunicat remis presei.
Astfel, prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli.
"Ministrul Educatiei Nationale este hotarat sa duca pana la capat procesul de modernizare a programelor scolare si a manualelor, in pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care acestia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se rasfrang asupra elevilor, privandu-i de un act educational modern, eficient, adaptat realitatilor si nevoilor societatii contemporane", se mai arata in comunicat.
Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educatiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situatia manualelor scolare pana saptamana viitoare, sugerandu-i ca, in lipsa unei solutii rapide, exista posibilitatea ca acesta sa fie demis, au relatat, miercuri, surse oficiale.
Ponta, despre manuale: Daca exista greseli din partea ministerului voi lua masuri
Ponta i-a dat un ultimatum lui Pricopie: Daca nu rezolva situatia manualelor este demis - surse
Initial, potrivit unei note transmise de minister inspectoratelor scolare inainte de inceperea scolii, se stabilise ca elevii claselor I si a II-a nu vor invata dupa manualele vechi.
Inspectorul general scolar al Capitalei, Constantin Traistaru, a declarat in 11 septembrie, ca lipsa noilor manuale pentru clasele I si a II-a nu este o situatie placuta, iar elevii nu pot invata dupa manuale vechi, dar programa noua va fi respectata, iar in primele zile se va face recapitulare.
Din anul scolar 2014-2015, elevii claselor I si a II-a ar fi urmat sa invete dupa manuale noi, inclusiv in varianta digitala.
Pentru realizarea acestora, Ministerul Educatiei a organizat o licitatie, care a fost insa contestata de unele edituri.
Scandalul manualelor scolare - Editorii acuza: Ministerul Educatiei a fraudat licitatia
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse in cadrul licitatiei pentru realizarea manualelor scolare, dupa ce trei contestatii au fost admise, sase admise in parte si doua respinse.
O zi mai tarziu, Ministerul Educatiei a sustinut ca intarzierea noilor manuale pentru clasele I si a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" si a asigurat elevii, cadrele didactice si parintii ca acestea acestea vor ajunge in scoli imediat ce licitatia se va finaliza.