Ziare.com

Pop reinvie Editura Didactica si Pedagogica ca sa faca manualele scolare: Legea manualului contribuie la securitatea nationala

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 17:54

   

Pop reinvie Editura Didactica si Pedagogica ca sa faca manualele scolare: Legea manualului contribuie la securitatea nationala
Ministrul Liviu Pop a declarat, joi, ca "Editura Didactica si Pedagogica va fi reorganizata si va edita manualele scolare", decizia urmand sa fie luata de Guvern, la initiativa Ministerului Educatiei.

"Guvernul Romaniei, la initiativa Ministerului Educatiei Nationale, va decide ca sarcina publicarii manualelor scolare sa fie asumata de catre MEN prin Editura Didactica si Pedagogica si tiparirea la MO dupa avizarea Consiliului Concurentei. Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va fi infiintata ca societate comerciala pe actiuni, de interes national, cu capital integral de stat, in subordinea MEN, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactica si Pedagogica", a spus Liviu Pop.

El a adaugat ca Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA (EDP SA) va avea ca obiect principal de activitate editarea de manuale scolare pentru invatamantul prescolar primar, gimnazial, liceal si postliceal in limba romana si in limba minoritatilor nationale si alte lucrari pentru invatamantul preuniversitar si universitar.

Liviu Pop a mai precizat ca EDP SA va realiza manuale scolare la solicitarea directa a MEN, pe baza de contract. "Complementar, societatea poate desfasura si alte activitati conexe pentru realizarea obiectului sau de activitate", a adaugat el.

"Reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor si membrii CA vor fi numiti si eliberati din functie prin ordin al ministrului Educatiei Nationale. Conducerea executiva a societatii va fi asigurata de un director general", a mai spus Liviu Pop.

El a vorbit si despre cele doua metodologii cadru privind utilizarea auxiliarelor din invatamantul preuniversitar si metodologia pentru mijloacele de invatamant, pe care le-a aprobat in acesta saptamana.

Potrivit ministrului, lista auxiliarelor didactice aprobate prin ordin al ministrului sau vizate prin decizia secretarului de stat cu atributii in domeniu va fi publicata, de asemena, pe site-ul manuale.edu.ro.

"Din acel moment acestea vor putea fi utilizate in unitatile de invatamant preuniversitar", a precizat el.

Legea manualului scolarIn ceea ce priveste legea manualului scolar, ministrul a spus ca ea contribuie in mod eficient la indeplinirea unui obiectiv de securitate nationala - educatia - si a subliniat ca la ora actuala nu ministerul e proprietarul produselor pe care le plateste - manualele - ci editurile.

"In cazul in care manualul devine bun de interes public, MEN achizitionand continutul, conceptul de la autori, iar manualul ca manuscris PDF si varianta digitala interactiva intra in patrimoniul MEN, va fi resursa educationala deschisa, putand fi folosit in orice unitate scolara din Romania sau orice alta unitate scolara privata din Romania sau din afara Romaniei care functioneaza pe curriculum national", a mai spus ministrul.

El a anuntat ca dupa consultarile publice va inainta proiectul de lege catre Parlament, iar toate sugestiile, propunerile si opiniile celor interesati pot fi trimise pe adresa e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

Ministrul Educatiei s-a adresat si proprietarilor de edituri, spunandu-le ca argumentul principal pentru care Editura Didactica si Pedagogica va edita toate manualele este acela ca de cinci ani sunt peste 239 de titluri la care nicio editura nu a depus oferta.

"Tot pentru aceste edituri, daca mor de grija educatiei din Romania si nu mor de grija profitului declarat sau nedeclarat, le aduc la cunostinta ca in 2014 au fost scoase la licitatie 24 de titluri pentru copiii din clasele I si a II-a. La 12 au depus oferta, la 12 nu. De ce nu au depus la toate 24? Pentru ca nu sunt profitabile sau pentru ca au grija elevilor? In anii 2015 si 2016 si inclusiv 2017 s-au depus oferte pentru 46 de loturi - 26 anul acesta - si nu s-au depus oferte pentru 239 de manuale scolare, nici pe format PDF, nici pe format de hartie.

De ce? Sunt mai rentabile auxiliarele din spatele lor? Nu sunt asa profitabile? Acesta este argumentul principal pentru care Editura Didactica si Pedagogica va edita toate manualele, pentru ca avem de cinci ani peste 239 de titluri la care nicio editura nu a depus oferta", a spus Liviu Pop.

Ministrul a negat ca ar sustine ideea manualului unic.

"Pe cei care critica proiectul legii manualului scolar si demersul nostru de a intari Editura Didactica si Pedagogica ii rog sa imi spuna public unde au vazut scris intr-un proiect al Ministerului Educatiei Nationale ca ministrul Educatiei sau Ministerul Educatiei sustine manual unic! Facem competitie intre autori si nu edituri, iar competitia intre autori - colegii nostri din invatamantul preuniversitar, universitar, membri ai Academiei Romane, autori si experti in educatie pot sa se concentreze pe scriere de manuale de calitate de care avem nevoie in sistemul de invatamant preuniversitar si universitar", a incheiat ministrul.

Citeste mai multe despre:
Noua lege a manualului scolar: Elevii vor primi manuale tiparite doar daca se face solicitare scrisa
Pop a aprobat metodologiile de utilizare a manualelor auxiliare. La elevi ar ajunge pana la sfarsitul anului
Tudose, ironic cu Ministerul Educatiei in sedinta de guvern: O sa avem din nou 3 manuale de sport?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legea manualului contribuie la securitatea nationala

O fi, n-o fi asa, dar prostia si ingamfarea lui pop e sigur problema de securitate nationala!
Individul a "studiat" la Univ. Baia Mare, si a fost unul dintre cei mai slabi studenti.
Sa-si arate public foaia matricola, sa vadem daca are curajul!

 

Ii

specialist in matematică,s-a războit mult timp cu Gheba și Gazeta Matematică.

Sa nu-mi spuneti ca reapare si..

..Gazeta Pedagogica....ca nu stiu cine o cumpara . Sau o citeste.

Raspunsurile

Toți miniștrii puterii au răspunsuri parca trase la xerox cu răspunsurile celor doi penali care se afla in fruntea camerelor. Aceiași obrăznicie, limbaj suburban, mistocareala ieftină. Cum au decăzut romanii sa poată ăștia sa fie votați majoritar e drept doar de 18% dintre oameni.

@Scorillo

In varianta 'veche' Revista de pedagogie.

DDC 0436

Acest proiect suna a redirectionare de fonduri catre clientela politica. Societatea pe actiuni e o idee foarte interesanta, numai buna de vindut si cu clientela sigura. Daca se ocupa Editura Didactica si Pedagogica de toate manualele, se va stringe o gramajoara de bani, controlati desigur de cine trebuie.

Pe linga asta avem si mentiunea: "Complementar, societatea poate desfasura si alte activitati conexe pentru realizarea obiectului sau de activitate"...OPA !....Afacere de afacere...Poate deschide si vreun club ceva sau vreun hotel pentru "profesori", de ce nu si vreun cazionu(pentru "copii")(cazul Belina ne arata ca e la moda chestiunea cu cazinourile in combinatii cu luciul de apa ajuns de la stat la privati cu interese subtile in/pe/de pe... alte meleaguri).

Ne vorbeste ceva domnul Pop si de incompetentii care avizeaza manuale ? Pentru ca daca ele vor fi avizate de aceeasi incompetenti, nu cred ca va fi vreun progres notabil in ce priveste calitatea.

Reforme serioase se pot face si fara proceduri care sa fie suspectate de dorinta de imbogatire rapida, daca se vizeaza combaterea incompetentei si imbunatatirea educatiei.

Acest proiect nu este acceptabil sub nici o forma si pentru nici un motiv. Dezbaterea publica poate sa continue.

Iata niste reforme care s-ar putea face, zic eu in mod responsabil si fara sa contina abordari suspecte:

DDC 0424

http://www.ziare.com/scoala/manuale/presedintele-societatii-de-stiinte-matematice-manualul-unic-ar-insemna-regres-pentru-invatamantul-romanesc-1482627

Pentru titlurile pentru care nu s-au depus oferte ramine sa existe o dezbatere publica. Se va gasi o solutie si pentru rezolvarea acestor chestiuni. In primul rind trebuie taiata de la radacina coruptia care macina Romania de zeci de ani.

Pai devine clar

de ce sa castige privatii bani din vanzare de manuale cand acestia pot ramane la stat.
de ce sa permitem tuturor acestor edituri sa mai supravietuiasca intr-o Romanie in care cartea se vinde mai rar decat iphone-urile.
Gazeta Matematica? editata cu sprijinul unor "privati". daca trece inapoi la stat, va fi vazuta cu alti ochi, probabil.

 

Flacaul asta pare din ce in ce mai gras

Daca mai si zambeste, face ochii ici ca aia de la... Belina, Ferma lui Dragnea. In curand o sa-l confudam cu Chin si Junghi, desi ii lipseste din par ca sa-si faca o freza a la Kim/Dracula varianta Scorsese.

 

Corect, din ce in ce mai gras si mai destept !

Evolutie de marca tip psd ...

Evaluare activitate ministru responsabil de blocarea invățămantului

Clasa 0: "Am stat ca proștii in bănci"

Cum a fost astăzi la școală, am intrebat-o pe ingerașa mea, din toamna aceasta elevă in clasa 0. "Am stat ca proștii in bănci toată ziua", mi-a răspuns supărata micuța, la numai 3 zile după inceperea școlii.

Surprinsă de acest răspuns, venit de la un copilaș, care toată vară, zi de zi, imi vorbea cu ochișorii strălucind de bucurie și nerăbdare despre trecerea de la grădiniță, la școală, a doua zi am stat de vorbă cu doamna invățătoare.

Mare mi-a fost mirarea, cand din vorbă in vorbă, am trăit efectiv intoarcerea in timp cu cațiva zeci buni de ani, pe vremea Partidului care era-n toate, și care incepand cu anii 1980-1981, impunea prin Inspectoratele Școlare promovarea tuturor elevilor, chiar dacă aceștia erau efectiv analfabeți.

Tanăra invățătoare era speriată și amenințată de Inspectoratul Școlar, care fără să asigure nici un material didactic, a interzis cu desăvarșire introducerea in școală a oricărui alt material, carte, caiete didactice speciale pentru clasa 0 (și nu numai), fișe de lucru pentru activități, etc.

Am incercat să vin in ajutorul tinerei invățătoare, oferindu-mă să scanez, să scot la imprimantă și la Xerox, orice material care este in asentimentul Inspectoratului școlar, pană la sosirea manualelor. Refuzul a venit promt:
"nu avem voie nimic din afara".

Imi răsuna incă in urechi răspunsul dureros al copilului atat de entuziasmat de inceperea școlii, dezamăgit acum chiar din primele zile, "am stat ca proștii in bancă toată ziua", am incercat să o incurajez pe invățătoare, să nu-i fie teamă, să mă lase să-i dau măcar un top de hartii A4, pe care copiii să scrie, să deseneze, să coloreze, să lucreze ceva impreună cu ea.

Roboțelul speriat, mi-a răspuns ferm și de neințeles pentru mine: "Nu am voie nimic in afara materialelor care vor veni de la Inspectoratul Școlar". Munca mea de ani de zile, pentru ca ingerașa să intampine inceperea școlii cu
interes, curiozitate, bucurie a fost spulberată in numai 3 zile, de incompetența, prostia, boala bolșevică de a cenzura totul, de a controla mintile copiilor nostri.

Sper ca ingerașa să nu uite niciodată, că oamenii inculți, hoți, atinși de boala bolșevismului, i-au pus "să stea ca proștii in bănci", in timp ce ea s-a pregătit cu tot suflețelul ei gingaș, s-a străduit cu manuțele și degețelele ei micuțe și cam neascultătoare, să nu depășească linia, să răspundă la intrebări fără teamă, să fie activă și bucuroasă, să fie bună.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor