Presedintele Societatii de Stiinte Matematice: Manualul unic ar insemna regres pentru invatamantul romanesc

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 23:11
4487 citiri
Presedintele Societatii de Stiinte Matematice: Manualul unic ar insemna regres pentru invatamantul romanesc
Foto: Arhiva Ziare.com

Profesorul universitar Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania, crede ca manualul unic ar fi o lovitura pentru invatamantul romanesc, care ar provoca un regres.

"Mi se pare in primul rand o hotarare pripita si cred ca nu ar fi binevenita. In primul rand ca distruge un principiu al pietei si cartea e un obiect care circula pe piata. Si in al doilea rand, provoaca un regres invatamantului.

Si asa invatamantul romanesc incearca sa reziste inca, sa nu fie complet daramat, dar asta probabil ca ar insemna o lovitura", a declarat prof. Gologan la o dezbatere pe tema manualelor.

In plus, acesta nu crede ca pentru o piata atat de mare o singura editura ar putea face fata.

"Problema e aceasta legislatie a contestatiilor, care blocheaza nu numai invatamantul, dar si economia romaneasca in general si atunci cand e vorba de o chestiune de securitate nationala, cum e scoala, ar trebui sa fie alta legislatie", a afirmat acesta.

Radu Gologan, care este coordonatorul lotului olimpic de matematica al Romaniei, a mai declarat ca profesorul ar trebui sa aiba constiinta de dascal, sa nu fie influentat decat de valoarea cartii pe care o foloseste la clasa.

Acesta admite ca sunt materiale auxiliare de proasta calitate introduse in scoli cu beneficii pentru anumite persoane, dar ca nu i se pare corect sa se generalizeze si sa se dea o lovitura "fatala" editurilor.

Aspectul educational si aspectul economic

Intrebat de jurnalisti despre unele cadre didactice care au obligat parintii sa cumpere auxiliare, prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti, a spus ca scoala nu ar trebui sa aiba dreptul sa exploateze financiar parintii.

"Sunt doua aspecte: aspectul educational si aspectul economic. Nu vad niciun impediment ca sa fie reglementat odata acest aspect. De ce sa lovesti in partea educationala cand te intereseaza aspectul economic? Da, categoric, scoala nu ar trebui sa aiba dreptul sa exploateze financiar parintii, dar asta se poate reglementa.

Am mai avut o situatie de genul asta, in care un ministru al Educatiei a zis: 'Desfiintam meditatiile!' E o stupiditate, e un drept constitutional pentru un parinte sa-i acorde copilului sau sansa unei educatii mai bune. Problema nu e sa desfiintezi meditatiile, problema e ca profesorii care au salariu pentru orele de curs sa nu isi cheme elevii seara ca sa le dea bani in plus. Asta se poate reglementa", a spus Papadima.

In opinia sa, nu exista auxiliar curricular.

"Ce inseamna un manual auxiliar? Am mai intalnit in terminologia ministrului auxiliare curriculare. Nu exista asa ceva (...). Eu, ca profesor de literatura, de pilda, daca vin cu o antologie si le citesc copiilor o poezie din acea antologie sunt bun de puscarie ca nu a fost autorizata de Ministerul Educatiei?", a mentionat Papadima.

El s-a referit si la problema costurilor. "Legat de chestiunea costurilor, acestea nu sunt mari in absolut. Costurile sunt mari pentru un numar foarte mare de familii care sunt sarace. E o problema de echitate in mod fundamental. In Austria, asta se rezolva de pilda cu compensatii. Daca e un elev dintr-o familie saraca, le primeste gratuit, platite de scoala", a spus Papadima.

El a explicat ca, din cauza procedurii de licitatie in care pretul e decisiv, multe edituri sunt obligate sa scoata manualele in pierdere si atunci incerca sa compenseze prin auxiliare.

"E un mecanism pervers de transferare de fapt a ce nu plateste statul pentru manualele pe care le achizitioneaza catre parinti", a adaugat Papadima.

Citeste mai multe despre scandalul legat de manualul unic si auxiliare:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Radu Gologan manual unic, #Liviu Pop manual unic , #manuale