Scandalul auxiliarelor nu se stinge: De ce nu intervin sindicatele sau consiliile profesorale?

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 12:46
17296 citiri
Scandalul auxiliarelor nu se stinge: De ce nu intervin sindicatele sau consiliile profesorale?
Foto: captura YouTube / looktv

Legea Educatiei le permite profesorilor sa foloseasca orice material auxiliar doresc, spune fostul secretar de stat Oana Badea, care se intreaba de ce nu iau atitudine consiliile profesorale si sindicatele din invatamant fata de ordinul prin care ministrul Liviu Pop a interzis manualele auxiliare in scoli.

"Niciun ordin de ministru NU poate interzice unui cadru didactic sa intre la clasa cu orice auxiliar didactic doreste. Cum anume atinge obiectivele programei scolare (aceasta fiind obligatorie) se bazeaza pe libera alegere metodologica si practica a dascalului.

Sindicatele din invatamant ar fi trebuit sa apere acest drept al dascalilor si sa atace in contencios, cerand suspendarea acestui ordin pana cand cei in culpa (cei care trebuiau sa avizeze din timp auxiliarele) ar fi intrat in legalitate", a postat sambata pe Facebook Oana Badea.

Totodata, Oana Badea a precizat pentru Ziare.com ca art 271 din Legea educatiei nationale este cel care le permite dascalilor sa foloseasca auxiliarele la clasa.

Art. 271 prevede ca Dreptul la initiativa profesionala consta in:

a) conceperea activitatii profesionale si realizarea obiectivelor educationale ale disciplinelor de invatamant, prin metodologii care respecta principiile psihopedagogice;

b) utilizarea bazei materiale si a resurselor invatamantului, in scopul realizarii obligatiilor profesionale;

c) punerea in practica a ideilor novatoare pentru modernizarea procesului de invatamant.

Intr-o postare ulterioara pe Facebook, Oana Badea a scos in evidenta si paragraful de lege care permite consiliilor profesorale sa ia atitudine.

Astfel, art. 98 prevede ca:

(2) Atributiile consiliului profesoral sunt urmatoarele:

a) gestioneaza si asigura calitatea actului didactic;

d) propune consiliului de administratie masuri de optimizare a procesului didactic;

di)

"De ce nu se foloseste consiliul profesoral de dreptul conferit prin lege organica in problema auxiliarelor? De ce nu lupta pentru elevi? De ce executa o prevedere care incalca un DREPT conferit cadrelor didactice prin art. 271?

Consiliul profesoral este un pol de decizie si putere colectiva in privinta procesului didactic. De ce nu se manifesta ca atare in fiecare scoala?", se intreaba fostul secretar de stat.

Citeste si: Depolitizarea nepolitizabilului

Dupa ce ministrul Liviu Pop a interzis utilizarea materialelor auxiliare in scoli, amenintandu-i pe profesori cu sanctiuni drastice, inspectorii scolari judeteni au inceput sa ia masuri in acest sens, unii interzicand chiar si celebra Gazeta Matematica, fondata acum 122 de ani.

Mai mult, pe retelele de socializare, parintii au semnalat ca in Bucuresti si in Cluj copiii ar fi fost controlati in ghiozdane de unii angajati mai zelosi ai ministerului, care au dorit sa se asigure ca ordinul de ministru este respectat cu strictete.

Florin Lixandru, inspector scolar general al Municipiului Bucuresti, a dat asigurari ca in Capitala nu s-a intamplat asa ceva.

"Nu am fost in nicio unitate de invatamant si nici colegii mei nu au efectuat astfel de controale pe raza municipiului Bucuresti", a declarat acesta vineri la Realitatea TV. Totodata, inspectorul general a sustinut ca atat Gazeta Matematica, dar si culegerile de probleme pot fi folosite de profesori in continuare.

Anterior, prof. Radu Gologan dezvaluise ca mai multi inspectori generali si directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, "desi exista un protocol intre Societatea de Stiinte Matematice si minister in acest sens".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#legea educatiei manuale auxiliare sindicate, #consilii profesorale ordin interzis auxiliare , #manuale