Dupa controversele de la olimpiade, ministrul Educatiei a stabilit un nou mod de elaborare a subiectelor

Duminica, 05 Martie 2017, ora 14:07
3117 citiri
Dupa controversele de la olimpiade, ministrul Educatiei a stabilit un nou mod de elaborare a subiectelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa controversele legate de unele subiecte din acest an de la olimpiadele scolare, ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a decis alta modalitate de elaborare a acestora.

"Profesorul, cand construieste subiectul respectiv, are libertatea sa aleaga. Acele subiecte au fost in concordanta cu programele scolare, cu regulamentul olimpiadei. Sigur ca, poate, subiectele nu sunt atat de relevante, ma refer la tematica si la contextul in care a fost folosit acest cuvant, "denunt", pentru subiectul respectiv.

Cred ca se gaseau si alte teme mult mai interesante, mai importante si mai educative pentru elevii care participau la un asemenea concurs, dar a fost alegerea profesorilor respectivi si am vazut chiar un comentariu al elevei care s-a clasat pe primul loc la olimpiada de Limba si literatura romana, care a spus ca a apreciat in mod deosebit subiectul si nu crede ca este cazul de dezbateri in presa. Totusi, pentru a evita astfel de discutii sau alte situatii, si nu pentru a opri initiativa profesorilor la olimpiadele nationale, vom construi aceste subiecte la nivelul ministerului, pentru anul 2017-2018", a declarat Nastase, pentru News.ro.

Intrebat daca se ingradeste astfel libertatea profesorilor, ministrul a precizat ca in acest grup de lucru vor fi prezenti si profesorii responsabili de acea disciplina la nivel judetean.

"Deci un set de subiecte vor fi realizate de profesorii responsanbili pe disciplina din judete. Apoi, la minister vor fi selectate subiectele pentru olimpiada din aceste subiecte la care au participat si responsabili pe disciplina respectiva din fiecare judet si municipiul Bucuresti. Alta precizare: doar pentru romana, engleza si stiintele sociale, subiectele erau facute la nivel judetean, restul erau realizate la nivel national", a subliniat Pavel Nastase.

Amintim ca unul dintre subiectele date la Olimpiada de engleza intr-un colegiu din Bistrita-Nasaud, pentru elevii clasei a XII-a, a fost redactarea unui editorial in care sa evalueze consecintele ordonantei 13 asupra securitatii tarii.

Textul de la care porneau elevii era o relatare realizata de cotidianul britanic "The Guardian" despre planurile Guvernului "de a dezincrimina anumite infractiuni si de a gratia anumiti detinuti prin ordonante de urgenta", precum si despre manifestatiile antiguvernamentale, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Citeste mai multe despre: Vizita lui Iohannis la proteste, subiect la olimpiada de engleza: Ce spun Inspectoratul si autoarea subiectului.

Ministerul Educatiei a stabilit, luni, ca un alt subiect, de la Olimpiada de Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a, identic in judetele Prahova, Cluj si Bistrita-Nasaud, a respectat programa, dar a avut o formulare inadecvata, iar relevanta acestuia pentru cunostintele si creativitatea elevilor poate fi discutabila.

Elevii au avut de rezolvat un subiect in care sa-si imagineze ca sunt personajul ce colecteaza taxele de la taranii din romanul "Morometii" si sa redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunta "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#subiecte olimpiada , #olimpiada
Comentarii