Caramitru: Doctoratele in arta, una dintre cele mai mari prostii. Daca ar fi verificate de plagiat, ar fi mari surprize

Marti, 02 August 2016, ora 17:58
42172 citiri
Caramitru: Doctoratele in arta, una dintre cele mai mari prostii. Daca ar fi verificate de plagiat, ar fi mari surprize
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ion Caramitru, managerul Teatrului National din Bucuresti, crede ca sistemul doctoratelor in arta este o prostie, iar daca ar fi verificate pentru plagiat, la fel ca in cazul demnitarilor, ar iesi la iveala mari surprize.

Declaratiile au fost facute in cadrul unui interviu acordat Agerpres, in contextul in care lui Victor Ponta i s-a retras titlul de doctor in drept dupa ce s-a confirmat oficial ca a plagiat, iar fostul vicepremier Gabriel Oprea a primit, de asemenea, un prim verdict de plagiat.

"Sistemul doctoratelor in arta este una dintre cele mai mari prostii care s-au facut in tara asta. Nu exista doctorate in arta, este o prostie. Nu exista nici in lumea buna - si va dau cateva exemple: Liviu Ciulei, Andrei Serban, Radu Penciulescu - Andrei mai este in continuare, ceilalti doi nu - au fost si sunt profesori universitari plini la mari universitati din lume din America, Suedia, Germania.

Opera marelui artist este doctoratul lui, ei au fost angajati pentru notorietatea actului artistic pe care l-au produs deja si lumea se bate pe asemenea oameni", a declarat Ion Caramitru in interviul citat.

Mai mult, acesta a facut trimitere la mari artisti care n-au avut niciodata doctorate, dar asta nu i-a impiedicat sa transmita mai departe harul si tehnica la care ajunsesera.

"Este ca si cum i-ai cere lui Usain Bolt sa aiba si un doctorat in suta de metri. Daca Pavarotti ar fi fost invitat sa predea canto la Bucuresti, el n-ar fi putut fi admis pentru ca nu avea studii. Dar Pavarotti era cel mai mare tenor al lumii. Avea o privighetoare in gat si obligatia lui profesorala ar fi fost sa explice studentilor cum sa respire ca sa poata sa-l ia usor pe Do diez de sus, cum spun tenorii.

Fanica Luca, marele nostru naist, avea patru clase primare, dar el i-a invatat naiul pe Zamfir si pe marii naisti ai Romaniei. Harul, talentul, geniul nu au nevoie de doctorate in arta. Si astfel s-au pierdut marii maestri ai scolii de arta pentru ca ei nu au acceptat aceasta jignire, cum am putea sa-i zicem. Iar daca tot umblam acum la doctoratele astea plagiate, daca s-ar scutura doctoratele din domeniul nostru, am avea mari surprize", a mai declarat Ion Caramitru, fara a da nume.

In atentia CNATDCU sunt si alte cazuri de plagiat ale unor demnitari, dupa mai multe sesizari ale presei. Pana acum nu este cunoscut niciun nume de artist acuzat de plagiat.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Caramitru plagiat doctorat arta , #plagiat